1 στους 2 Κομοτηναιους γνωριζει για συμβαν βιας κατα των γυναικων

Ανασφάλεια για την ασφάλεια των γυναικών που κυκλοφορούν στην Κομοτηνή μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγαν οι εθελοντές της ομάδας «Επαφή με τα Μ.Μ.Ε.» του Europe Direct Κομοτηνής

Μια βουβή πραγματικότητα αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας η βία – κάθε είδους – κατά των γυναικών. Ετησίως καταγράφονται χιλιάδες περιστατικά στην χώρα μας , ενώ καταγγέλλονται ελάχιστα από αυτά. Είναι άξιο ερωτήσεως όμως πόσοι αντιλαμβάνονται ότι η βία κατά του γυναικείου φύλου είναι κάτι που ενδεχομένως ελλοχεύει σε οποιοδήποτε σπίτι, εργασιακό χώρο αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία μας, καθώς και πόσοι θα δίσταζαν ή θα έσπευδαν να βοηθήσουν σε περίπτωση που αντίκριζαν περιστατικά βίας σε γυναίκες.

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που έθεσαν οι εθελοντές της ομάδας «Επαφή με τα Μ.Μ.Ε.» του Europe Direct Κομοτηνής, μέσα από ανώνυμα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν πολίτες της πόλης μας, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην πλατεία Ειρήνης, ως κορύφωση και ολοκλήρωση των δράσεων του φορέα αυτού για την Παγκόσμια Ημέρα Βίας κατά των Γυναικών.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις γενικότερες εμπειρίες που μπορεί να έχουν βιώσει στην καθημερινότητά τους οι πολίτες και των δύο φύλων σε σχέση με περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών, καθώς και τη θέση τους σε ζητήματα σχετικά με το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 44,5% των ερωτηθέντων και των δύο φύλων έχουν υπάρξει μάρτυρες και έχουν πληροφορηθεί κάποιο περιστατικό βίας σε βάρος γυναικών, γεγονός που κρύβει σημαντικό αριθμό περιστατικών. Είναι σημαντικό ωστόσο να αναλογιστούμε και πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τα πολλά πρόσωπα της βίας.
 

Η γνώση λύση του προβλήματος

Ικανοποιητικό θεωρείται το ότι 9 στους 10 αντιλαμβάνονται πως η ηθική προσβολή αποτελεί μία μορφή επιβολής στο γυναικείο φύλο, γεγονός ωστόσο που καταδεικνύει την γνώση του προβλήματος, η οποία αποτελεί δρόμο που οδηγεί πάντα στη λύση ενός προβλήματος.

Στην ερώτηση περί της πρώτης τους αντίδρασης αν αντίκριζαν μια γυναίκα να δέχεται βία ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών, της τάξης του 67%, θα επενέβαινε σε μία τέτοια περίπτωση, το 16,5% θα παρότρυνε το θύμα να καταγγείλει το γεγονός, ενώ το 11% θα καλούσε την αστυνομία. Ελάχιστοι είναι οι άνδρες που θα έμεναν παθητικοί, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν γυναίκες που θα επέλεγαν την αδράνεια.

Η πρώτη αντίδραση που θα είχε το 55% αυτών, θα καλούσε την αστυνομία , το 27% δε θα δίσταζε να ενεργήσει και να βοηθήσει το θύμα, ενώ  ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, συγκεκριμένα το 18%, θα συμβούλευε τη γυναίκα που υπέστη βία να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές.

Απόλυτοι ως προς την καταγγελία των περιστατικών βίας

Γίνεται κατανοητό πως και τα δύο φύλα θα συνέβαλαν στο να αντιμετωπίσει μια γυναίκα ένα βίαιο περιστατικό που θα βίωνε και θα ζητούσαν την επέμβαση της αστυνομίας. Ακόμη είναι σημαντικό πως όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν θετικά στο να παροτρύνουν τις γυναίκες που είναι θύματα βίας να καταγγείλουν την κακοποίηση τους, γεγονός που θα αναδείκνυε το μέγεθος του κοινωνικού αυτού προβλήματος.

Η τελευταία ερώτηση έπρεπε να απαντηθεί ξεχωριστά από τα δύο φύλα. Η γυναίκες χρειάστηκε να απαντήσουν αν φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνες αργά το βράδυ και οι άνδρες αν είχαν την ανάλογη ανησυχία για γυναίκες που μπορεί να είναι κοντινά τους πρόσωπα, όπως φίλη, κόρη, σύντροφος κ.ο.κ.

Τα ποσοστά παρουσιάζονται ιδιαίτερα μεγάλα και για τις δύο πλευρές, 73% και 89% αντίστοιχα, γεγονός που κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό  καθώς πίσω από τα ποσοστά αυτά ίσως λανθάνει η αυξημένη εγκληματικότητα και τα πολλά περιστατικά κακοποίησης των γυναικών.

Συμπερασματικά , η έρευνα των εθελοντών του Europe Direct ανέδειξε αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, που είναι άξια προσοχής. Φαίνεται πως οι συμπολίτες μας έχουν αντίληψη της σημασίας που έχει η βία που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην καταπολέμηση και την εξάλειψη του προβλήματος αυτού.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν την έκταση του, αλλά και τα θύματα που βιώνουν την κατάσταση αυτή ώστε μελλοντικά η βία κατά των γυναικών να αποτελεί ένα παρελθόν- παράδειγμα προς αποφυγή.

*H Αγγελική Κριαρίδου είναι φοιτήτρια της Φιλολογίας του ΔΠΘ και μέλος της ομάδας «Επαφή με τα Μ.Μ.Ε» του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Europe Direct Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.