Απο την Κομοτηνη στις «Λιγες και μια νυχτες» της Θεσσαλονικης του 20ου αιωνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Ισίδωρου Ζουργού

Από την Κομοτηνή στην Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα και στην συνοικία των Εξοχών, όπου έζησε φυλακισμένος από την κυβέρνηση των Νεότουρκων ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, μεταφέρθηκαν δια μέσου της γραφής του συγγραφέα κ. Ισίδουρου Ζουργού όσοι συμπολίτες μας έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Λίγες και μία νύχτες» την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Καλεσμένος των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και των εκδόσεων «Πατάκη» ο κ. Ζουργός μίλησε για τα όσα μυθιστορηματικά γεγονότα καταγράφει στο βιβλίο του, συνδυασμένα ιδανικά με «ψήγματα» αλήθειας, γεγονότων και πραγμάτων εν είδει «παράπλευρης ωφέλειας» προς τους αναγνώστες, όπως τα είχε χαρακτηρίσει στην συνέντευξη του στον «ΠτΘ».

Μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον γιό του κηπουρού, της βίλας στην οποία διαβιούσε κατά τη διάρκεια της «αιχμαλωσίας» του ο Σουλτάνος, η οποία περιγράφεται σε δύο επίπεδα. Στις λίγες νύχτες που το 11χρονο τότε αγόρι έζησε στο πλάι στου Σουλτάνου και την αίγλη του, και τη μία και τελική ως προς την μυθιστορία του βιβλίου, νύχτα της αναπόλησης και της περιγραφής αυτών στον βιογράφο του Ορέστη. Ένας ήρωας, ο Λευτέρης Ζευγός, «από τους ανθρώπους εκείνους που προσπέρασαν την παιδικότητά τους και στάθηκαν με ματιά αιχμηρή, πίσω από μία γωνία, πίσω από μία πόρτα, να ανιχνεύσουν την στιγμή, να την αδράξουν και να χτίσουν τη ζωή τους πάνω σε αυτή» όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της η Κομοτηναία συγγραφέας κ. Φωτεινή Ναούμ, που προλόγισε τον συγγραφέα.

Και ένα μυθιστόρημα ευρωπαϊκό, υπό την έννοια ότι ο πρωταγωνιστής του, στη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του, θα ταξιδέψει και θα ζήσει σε πολλά μέρη της Ευρώπης, αλλά με έντονη υποσημείωση στην ελληνική ιστορία, των αρχών του 20ου αιώνα και πολύ περισσότερο στη Θεσσαλονίκη που αποτελεί και το κέντρο της ιστορίας του βιβλίου και επομένως η ιστορία της «ξετυλίγεται» μαγικά στις σελίδες του.

«Μια Θεσσαλονίκη όπως την έχουμε κατά καιρούς ονειρευτεί, όπως την έχουμε απολαύσει σε ασπρόμαυρα λευκώματα και παλιές φωτογραφίες  και η οποία αναγεννιέται από την επιδέξια, εικονοπλαστική ικανότητα του συγγραφέα» όπως τόνισε και η κ.Ναούμ. «Πρόκειται για ένα έργο πολυσέλιδο, πολυπρόσωπο, όπως μπορείτε να υποθέσετε, με έναν κύριο χαρακτήρα ικανό να σηκώσει στους ώμους του μια ολόκληρη ζωή, ένα άρτια, ολοκληρωμένο βιβλίο» υπογράμμισε η ίδια για να επισημάνει πως «μέσα από το λεκτικό αυτό θαύμα που μας χαρίζει ο Ζουργός, κάθε λέξη έχει τη σημασία της, κάθε πρόταση δικαιολογεί επάξια το χώρο που καταλαμβάνει, κι ο ήρωας, το μικρό χαμίνι των δρόμων, μας έχει γραπώσει εγκαίρως απ’ το σβέρκο παρακολουθώντας μαζί του ασταμάτητα, πίσω από μια μισάνοιχτη πόρτα».

Ένα βιβλίο, δεκάδες συμπολίτες μας που έδωσαν το «παρών» για να παρακολουθήσουν τα όσα ο κ. Ζουργός είχε να πει αλλά και να προσθέσουν στην όλη εκδήλωση με τις δικές τους «αναγνώσεις» του μυθιστορήματος, με τη βραδιά να κλείνει με το «Λίγες και μία νύχτες» στα χέρια καθενός εξ αυτών, υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.