Πολυτεκνοι: Καταγγελλουν αποκλεισμο απο το κοινωνικο μερισμα

Εξαιτίας του φόρου πολυτελείας

Τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό μέρισμα καταγγέλλουν οι πολύτεκνοι με ανακοίνωσή τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιδημογραφική πολιτική. 

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος υποστηρίζει ότι με τις ειδικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στους σχετικούς νόμους, ουσιαστικά αποκλείονται από τη διανομή. 

Όπως αναφέρουν χάνουν τα χρήματα γιατί εξαιρούνται από το μέρισμα όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή όσοι είχαν στην κατοχή τους την προηγούμενη χρονιά αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ. εκ. Εξαιτίας αυτής της διευκρίνισης πάρα πολλές πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται.

Η ΑΣΠΕ θυμίζει την απάντηση που είχε δώσει στις 12-1-2016 στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Κων. Κατσίκη, σχετικά με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.928 κ.εκ. των πολυτέκνων οικογενειών, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφ. Αλεξιάδης μιλώντας στη Βουλή: «..Νιώθω πραγματικά αμηχανία να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, γιατί είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικίας του ελληνικού φορολογικού συστήματος απέναντι στους πολίτες για δύο κυρίως λόγους. Αντί να δίνουμε κίνητρα στους πολύτεκνους και να τους ενισχύουμε μέσω του φορολογικού συστήματος για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν και για τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, τους επιβαρύνουμε…. ο συνολικός αναλογών φόρος πολυτελούς διαβίωσης για κατοχή τέτοιων αυτοκινήτων το 2013 ήταν 2.101.826 ευρώ και το 2014 ήταν 1.673.923 ευρώ. 

Από εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων, η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι πολλοί πολύτεκνοι αναγκάσθηκαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στερώντας από τις οικογένειες τους ένα βασικό εργαλείο μετακίνησης.. Μιλάμε για μία κατάσταση όπου ο άλλος πάει να καλύψει μία βασική του ανάγκη και έχουν αναγκασθεί και έχουν καταθέσει τις πινακίδες χάνοντας το δημόσιο πολύτιμα έσοδα από ΦΠΑ, από βενζίνη, φόρο εισοδήματος στα συνεργεία αυτοκινήτων και μία σειρά από άλλες τέτοιες κατηγορίες…. πραγματικά προσπαθούμε μέσα στο 2016 να πάμε σε αλλαγές σε όλες τις φορολογίες που θα κάνουν πιο δίκαιο…. το φορoλογικό σύστημα. Με αυτήν την έννοια εξετάζουμε και τέτοιες αλλαγές…. αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όταν βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα ή όταν βρούμε άλλες πηγές φορολογίας..».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η (συγ)κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει να εμφανίζεται ότι κόπτεται δήθεν για την φτωχολογιά και ακόμη θέλει να εμφανίζεται ότι δήθεν ενδιαφέρεται και για το δημογραφικό, συστήνοντας μάλιστα και διακομματική επιτροπή για την μελέτη του!! Ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι καταργούνται τα πολυτεκνικά επιδόματα και το πολυτεκνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά μόλις 16.000 πολύτεκνες οικογένειες με 4 ανήλικα τέκνα και το κόστος των περίφημων ΥΚΩ – ΔΕΗ για πολύτεκνους είναι μόλις κατά… 1,35%!!! Αυτά γίνονται, όταν οι θάνατοι έχουν φθάσει έως 27-11-2017 στους 113.247 και οι γεννήσεις να είναι μόλις 81.850 . Έχουμε δηλ. υπεροχή των θανάτων κατά 31.397, για πρώτη φορά από το 1921, που υπάρχουν στοιχεία».

Καταγγέλλουμε αυτή την αντιπολυτεκνική τακτική της Κυβέρνησης και ζητούμε την άμεση εξαίρεση των πολυτέκνων από το κριτήριο του φόρου της δήθεν πολυτελούς διαβίωσης τους εξαιτίας του εξ ανάγκης αποκτηθέντος Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου τους. Και επιπλέον στο περιουσιακό κριτήριο να αυξηθεί το ποσοστό από 12,5% σε 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο και όχι μέχρι τα τρία τέκνα, αλλά για όσα τέκνα έχει η οικογένεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.