Αμηχανια στο Προεδρικο Μεγαρο κατα την συναντηση Παυλοπουλου – Ερντογαν

Μονοπώλησε η συνθήκη της Λωζάννης, το ενδιαφέρον της συζήτησης μεταξύ του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ταγίπ Ερντογάν με τους δύο πολιτικούς να διαφωνούν ανοικτά σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν αλλαγές.

«Αδιαπραγμάτευτη» η συνθήκη για τον Παυλόπουλο

«Η συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την αμφισβήτησή του στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποτελέσει «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν μπορεί και πρέπει να είναι ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών, και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία οι Έλληνες – όπως είπε – «ευνοούμε».

Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» η οποια θα σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλλους της Ε.Ε., αλλά και να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.  

«Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επισκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα» είπε ο Π. Παυλόπουλος για να καταλήξει: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία».

«Επικαιροποίηση» ζήτησε ο Ρ.Τ. Ερντογάν

Από την μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε αναγκαίες ορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λωζάννης, δηλώνοντας, ότι «έχουν περάσει 94 χρόνια από την υπογραφή της και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό». 

«Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν πολλά καινούρια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, καθώς «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους».

«Πώς μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι στη δυτική Θράκη «δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη τουρκική (ως χαρακτηρισμός της μειονότητας). Δεν μπορούν να χωνέψουν να γραφεται η λέξη τουρκική σε καποια πινακίδα σχολείου ή συλλόγου». «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά ακριβώς τα θέματα», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάννης;», επέμεινε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.