«Να επιδιωξουμε να χτισουμε γεφυρες και οχι να υψωσουμε τοιχο»

Τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης, ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός τόνισε την επιθυμία του οι σχέσεις τον δύο χωρών να είναι σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονιάς, ενώ ο Ρ.Τ. Ερντογάν έκανε λόγο για πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Να διατυπώνουμε τις διαφωνίες μας  με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη»

Τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση που του έγινε να επισκεφθεί την Ελλάδα έχει στόχο «να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τοίχο». «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δυο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα».

«Διαφορές υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δίκες μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς», σημείωσε. 
Κατά τον Α. Τσίπρα, «αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις, αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη». 
«Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει κι ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών μας», συμπλήρωσε. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμία του είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως η προσφυγική και συριακή κρίση και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και τον διάλογο και να βρούμε λύσεις», συνέχισε. 

«Να παραμεριστούν οι «ιδεολογικές εμμονές» μεταξύ των δύο χωρών»


«Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας άλλης χώρας», υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα, από πλευράς του, ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να χτίσουν «γερά θεμέλια», εστιάζοντας στα κοινά τους σημεία και παραμερίζοντας όσους διατηρούν «ιδεολογικές εμμονές». 

Επανερχόμενος στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «τουρκική μειονότητα» κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως όπως στην Ελλάδα ζουν Τούρκοι ομογενείς έτσι και στην Τουρκία διαβιούν Έλληνες.

Μάλιστα παραδέχθηκε πως θα προτιμούσε να μην είχαν διαπραχθεί «τα λάθη προηγούμενων πολιτικών που οδήγησαν στην αποχώρηση μειονοτήτων από την Τουρκία», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν πολλά από τα προβλήματα τους πάνω στις αρχές της κοινής λογικής, διαμορφώνοντας παράλληλα μία «κοινή ρητορική». 

«Τα σφάλματα και τα λάθη αυτά είναι πια κομμάτι της Ιστορίας » είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την πρόθεση της Τουρκίας για ένα μέλλον με γερά θεμέλια σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις.

 

Επέμεινε για την εκλογή αρχιμουφτή ο Ερντογάν

Ο  Ρ.Τ. Ερντογάν πάντως, επέμεινε στο ζήτημα της εκλογής του αρχιμουφτή για τη μειονότητα. «Εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι' αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της δίκαιο. Το θέμα των θρησκειών μπορεί να λυθεί και από τα υπουργεία μας. Τα βήματα στο Κυπριακό θα είναι στην κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης. Εχω συνηθίσει αναζητώντας τη λύση και έχω πολύτιμη πείρα από αυτή τη διαδικασία. Μπορώ με άνεση να παρέχω πληροφορίες και έγγραφα για να φθάσουμε σε λύση. Λέγεται ότι η Τουρκία διαθέτει στρατό, όπως εξάλλου και η Ελλάδα. Αν είχε ακολουθηθεί το σχέδιο Αναν θα είχαμε λύσει. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε σ' αυτό το σημείο», δήλωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.