«Ακανθωδες» το ζητημα των αδεσποτων στην Κομοτηνη

Προτάσεις, λύσεις και ιδέες στην ημερίδα του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Σπουδών

Περισσότερες από τέσσερις ώρες, διήρκησε η ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Αντιμετώπιση – διαχείριση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων:  Νέες ρυθμίσεις, διαχρονικά ερωτήματα»  με την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής.
 
Η διάρκεια της ημερίδας, η προσέλευση του κόσμου, ο οποίος γέμισε την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, αλλά και τα όσα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια αυτής, ουκ ολίγες φορές σε υψηλούς τόνους, ανάμεσα στους παρευρισκομένους καταδεικνύουν για ακόμα μία φορά πως το ζήτημα διαχείρισης των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, και τα όσα άπτονται αυτού, αποτελούν κύριο θέμα ενδιαφέροντος, αλλά και ανησυχίας για τους πολίτες της Ροδόπης.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Διονύσιος Λαμπρίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης , ο κ. Γεώργιος Κυμπαρίδης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κ. Θάνος Καραγιώργης, Κτηνίατρος του  Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, ο κ. Ελευθέριος Κολλυδάκης, Κτηνίατρος Κτην. Υπηρεσίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο κ. Παναγιώτης Γκουδουσίδης,  Υπεύθυνος της Φιλοζωικής Εταιρείας Κομοτηνής και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης ο οποίος και «άνοιξε» την εκδήλωση, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της, ενώ την όλη συζήτηση συντόνισε η Επίκουρης Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και επικεφαλής της πρωτοβουλίας κ. Αθανασία Συκιώτου.


 
Κατά την εκδήλωση κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, ενώ τονίστηκε πως σύντομα κλιμάκιο κτηνιάτρων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου θα βρεθεί στην περιοχή μας για να κάνει στειρώσεις.

Το νομοθετικό πλαίσιο και οι υστερήσεις που παρουσιάζει

Για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, παραθέτοντας ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα για την περιοχή μας, παρουσίασε στην εισήγησή του ο κ. Διονύσιος Λαμπρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα αυτό ορίζει, επεξηγώντας τα. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων στη Ροδόπη εντός του 2016 έχουν ασκηθεί 5 ποινικές διώξεις για περιπτώσεις εγκατάλειψης ζώων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 16 καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης, μη διστάζοντας να αναφέρει και καταγεγραμμένα περιστατικά, ένα εκ των οποίων αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
 
Συνέχεια επί του νομοθετικού πλαισίου έδωσε στην εισήγησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο οποίος ωστόσο στάθηκε κριτικά απέναντι στις διατάξεις που εφαρμόζονται στην υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση, μιλώντας για ανάγκη επεξεργασίας και τροποποίησης του ώστε όπως εξήγησε «να αποτελέσει τη βάση ενός διαλόγου που πρέπει να γίνει σε επίπεδο ειλικρίνειας, γιατί στις κοινωνίες δεν χωράει κανενός είδους βία».

«Πιστεύω ότι στην ζωή αυτή, αυτό που πάντοτε επικρατούσε ως υγείες, είναι αυτό που δεν παρήγαγε αντιθέσεις και αψιμαχίες οι οποίες καταρχήν προσβάλλουν όλους μας  και δευτερευόντως δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μάχης με νικητές και ηττημένους» τόνισε ο ίδιος στην αρχή της εισήγησής του επισημαίνοντας πως ο νόμος 4031/2010 δημιουργήθηκε για να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, ωστόσο «βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί τελικά αυτό το πλαίσιο και η σκοπιμότητα του δεν είναι πετυχημένος».
«Οι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν στις υποδομές αλλά και στη γενικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, πρέπει άμεσα να επανακαθοριστούν» υπογράμμισε καθότι αφορά στην «συνέπεια της πολιτείας και του κράτους».

Θάνος Καραγιώργης
«Το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος χρόνου, θέτοντας τα κατάλληλα θεμέλια στις νέες γενιές»

Για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, από το 2010 και μετά, ως αποτέλεσμα της κρίσης, μίλησε με τη σειρά του ο κ. Καραγιώργης, εξηγώντας πως ο αριθμός των νέων ζώων που μπορεί να «φέρει» άμεσα και έμμεσα ένα θηλυκό σκυλί μέσα σε δύο χρόνια, αγγίζει τα 511 σκυλιά, ενώ σε βάθος 7ετίας ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 11.500.000 περίπου νέα ζώα (από τους απογόνους του).
 
Αναφέρθηκε ειδικότερα στον αριθμό των φιλοξενούμενων αδέσποτων ζώων στο δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής, γνωστοποιώντας πως από το 2008 μέχρι και φέτος, έχει αυξηθεί δραματικά. Συγκεκριμένα στο τέλος του Νοεμβρίου 2017 ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής φτάνει τα 405 ζώα, που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αδέσποτα ζώα τα οποία πολλά έχουν περισυλλεχθεί μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας ως επιθετικά, καθώς και αδέσποτα ζώα τα οποία περιθάλπονται καθώς πάσχουν είτε από χρόνιες παθήσεις ή παίρνουν ειδική θεραπεία για συγκεκριμένες ασθένειες.
 
Ο κ. Καραγιώργης επικέντρωσε τις πηγές νέων αδέσποτων ζώων στις νέες γέννες των δεσποζόμενων – οικόσιτων ζώων, τα οποία και δεν μπορούν να βρουν οικογένεια, με αποτέλεσμα να «αφήνονται» ελεύθερα στο περιβάλλον, στις κτηνοτροφικές μονάδες, που δεν στειρώνουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα τις συνεχείς γεννήσεις, τους κυνηγητικούς Συλλόγους που δεν τσιπάρουν και παραμελούν τα ζώα τους, στα λεγόμενα «χριστουγεννιάτικα δώρα», ήτοι στις περιπτώσεις εκείνες που το ζώο αγοράζεται ως δώρο για ένα ανήλικο παιδί, το οποίο μετά από σύντομο χρονικό διάστημα σταματάει να ασχολείται μαζί του και απουσία ενδιαφέροντος από τους γονείς επίσης καταλήγει στο περιβάλλον αλλά και στους όμορους δήμους που δεν πράττουν ως οφείλουν.

Οι εργασίες του δημοτικού κυνοκομείου το 2017 σε αριθμούς

Ο κ. Καραγιώργης έκανε εκτενή αναφορά στις εργασίες που έχουν γίνει στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής για το έτος 2017, αναφέροντας πως πραγματοποιήθηκαν 691 περισυλλογές αδέσποτων ζώων, τα οποία περισυλλέχθηκαν μετά από υπόδειξη των συμπολιτών μας που χαρακτηρίστηκαν ως επιθετικά ή έχρηζαν ιατρικής φροντίδας, 449 επανεντάξεις αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τον Νόμο 4039/2012 αφού πρώτα στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, αποπαρασιτώθηκαν πλήρως,  και τοποθετήθηκε Microchip, 359 στειρώσεις σε θηλυκά και αρσενικά αδέσποτα και 153 υιοθεσίες.
 
Η παιδεία και η εκπαίδευση των νέων και κυρίως των παιδιών, για το τι είναι ένα ζώο, τι ευθύνες και τι υποχρεώσεις έχει ένας ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου ζώου, οι υιοθεσίες, αλλά και η ενημέρωση των ίδιων των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ζώο τους, ήταν οι λύσεις που πρόκρινε ο κ. Καραγιώργης, για να αναφερθεί έπειτα αναλυτικά στα περιστατικά κακοποίησης ζώων.
 
Όπως ανέφερε  μέσα στο έτος 2017 έχουν περισυλλεχθεί περίπου 30 αδέσποτα σκυλιά τα οποία ήταν κακοποιημένα, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού σκυλιού που περισυλλέχθηκε στις αρχές του Μαρτίου του 2017 με εμφανή τραύματα στο κεφάλι του από αιχμηρό αντικείμενο από οικισμό του Δήμου Κομοτηνής, σημειώνοντας επίσης πως η κακοποίηση ζώων συνιστά κλινική εκδήλωση ποικίλων ψυχιατρικών διαταραχών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαπροσωπικής βίας και παραβατικών συμπεριφορών.
 
«Γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε όλοι μας το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τα αδέσποτα τόσο Πανελλαδικά όσο και στο Δήμο Κομοτηνής, ένα πρόβλημα το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σε βάθος χρόνου, θέτοντας τα κατάλληλα θεμέλια στις νέες γενιές, θεμέλια στα οποία θα έχει εμποτιστεί η φιλοζωία, η αγάπη για τα ζώα και τον πλανήτη, η αίσθηση της ευθύνης και της ενεργοποίησης ως πολίτες και ως σωστοί άνθρωποι. Με παρεμβάσεις και ημερίδες όπως η σημερινή, με ενημερώσεις σε όλα τα σχολεία του νομού και της Ελλάδος, από έγκυρους επιστήμονες, με δράσεις μέσα στις πόλεις και στους οικισμούς, ώστε ο νέος άνθρωπος να μάθει να συμπεριφέρεται, να φροντίζει τα ζώα και να σταματήσει την διαιώνιση αυτού του άσχημου φαινομένου» κατέληξε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως « κανένα ζώο συντροφιάς δεν γεννήθηκε για να είναι “αδέσποτο”, κανένα ζώο συντροφιάς δε δημιουργήθηκε για να κυκλοφορεί μόνο του στο δρόμο, στο κρύο και στις κακουχίες. Αλλά για να συντροφεύουν τον άνθρωπο σε όλη τους τη ζωή δίνοντάς του απέραντη και ανιδιοτελή αγάπη που μόνο αυτά ξέρουν».
 
Σημείωσε πάντως πως σύντομα ομάδα κτηνιάτρων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου θα μεταβεί στην πόλη μας, πραγματοποιώντας συστηματικές στειρώσεις, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος να κάνει δράσεις στην περιοχή μας.

Σκέψου πριν πάρεις σκυλί

Τα αδέσποτα πλέον έχει γίνει φαινόμενο αστικής πανίδας, σημείωσε ο κ. Λευτέρης Κολιδάκης, που ήταν για 3 χρόνια κτηνίατρος στο δημοτικό κυνοκομείο και μίλησε για τις σωστές ενέργειες του μελλοντικού ιδιοκτήτη δεσποζόμενου για να διατηρήσει τους κανόνες ευζωίας του ζώου.
 
Σημείωσε μάλιστα πως για να μην έχουμε φαινόμενα εγκαταλείψεων, που αυξάνουν τον πληθυσμό των αδέσποτων, πρέπει ο επίδοξος ιδιοκτήτης να κάνει μία εσωτερική αναζήτηση για το κατά πόσο έχει την υπομονή να εκπαιδευτεί μαζί με τον σκύλο και τέλος να εκπαιδεύσει το ίδιο τον σκύλο, αλλά και αν είναι ικανός να δεσμευτεί και να επωμιστεί το οικονομικό κόστος, ώστε να μην διαλέξει σκύλο για λάθος λόγους.

Η ευθύνη σε όλους τους αρμόδιους φορείς

800 ζώα έχει στην φροντίδα της η Φιλοζωική, σε 3 χώρους όπου διαμένουν προσωρινά τα περισσότερα, σημείωσε ο πρόεδρος της κ. Παναγιώτης Γκουδουσίδης, τονίζοντας πως επιτελεί ένα καθημερινό αγώνα με ελάχιστη βοήθεια.
 
Εξέφρασε δε την κάθετη αντίθεσή του στην ευθανασία ως πρωταρχικό μέλημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας δε πως οι φόλες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην πόλη, με  10-15 κρούσματα σε κεντρικά σημεία της πόλης την τελευταία εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας την πράξη κανιβαλισμού που δυστυχώς ακόμα υπάρχει.
 
«Έχουμε ανάμεσα μας δολοφόνους και ηθικούς αυτουργούς, απαιτούμε από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να αναλάβουν δραστικά μέτρα, ας βρεθεί έστω ένας από τους δολοφόνους» σημείωσε, μιλώντας και για ακραίους που υποκινούν σε αυτές τις κινήσεις.
 
Η ευθύνη, ανέφερε, έγκειται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μιας και δεν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία, ζητώντας συνεργασία και εθελοντισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δεν μπορεί να λυθεί με την κατασκευή και άλλων υποδομών, αλλά με σωστές υιοθεσίες και αλληλοσεβασμό.

Αθανασία Συκιώτου
«Ανθρωπιά σημαίνει να σέβεσαι κάθε έμβιο ζώο»

Συνολικά 100.000.000 εγκαταλελειμμένα ζώα υπάρχουν στην Ευρώπη, σημείωσε η κ. Αθανασία Συκιώτου, που ανέλυσε τις 7 κατηγορίες πολιτών σε συνάρτηση με τα ζώα.

  • Φιλόζωοι
  • Οιωνοί φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν τροφή και νερό στα  ζώα κατά την νομοθεσία δικαιούνται να τα ταΐζουν
  • Υπερβάλλοντες φιλόζωοι που νομίζουν ότι μόνο αυτοί ξέρουν να φροντίζουν ένα ζώο
  • Part time φιλόζωοι μετά το εγκαταλείπουν πχ φοιτητών
  • Αυτοί που φοβούνται τα ζώα, δικαίως ή αδίκως
  • Κακοποιούν τα ζώα, ένα σοβαρότατο κομμάτι είτε ενεργητικά είτε παθητικά
  • Αδιόρθωτοι το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών που αδιαφορούν, βλέπουν τροχαίο και δεν το αναφέρουν που ξέρουν για περιπτώσεις κακοποίησης και δεν καταγγέλλουν γιατί νομίζουν ότι θα γίνουν ρουφιάνοι ενώ είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

 
Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι να γίνουν όλοι λίγο πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες, σημειώνοντας πως «ανθρωπιά σημαίνει να σέβεσαι κάθε έμβιο ζώο, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν ρίχνει ο ένας την ευθύνη στο άλλον» ανέφερε.
 
Για αυτό πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν για αυτό στα σχολεία, στο μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευση, ενώ οι πολίτες να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε εγρήγορση σημειώνοντας πως αν καλύπτουν τα εγκλήματα γίνονται συνένοχοι.

Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία κανονικά θα υπήρχαν περισσότερα αδέσποτα

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης υπενθύμισε πως το άρθρο 9 του ισχύοντα νόμου είναι σαφές, και μιλά για επανένταξη των μη άρρωστων και μη επιθετικών ζώων στο οικείο περιβάλλον σε αυτά που δεν υιοθετούνται.

Τόνισε δε πως αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία, σήμερα θα είχε καταληφθεί η πόλη από αδέσποτα, ενώ και λύσεις που εφαρμόστηκαν αλλού, με κοντινό Δήμο να παίρνει τα αδέσποτα και να τα μεταφέρει στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε πέντε μέρες τα είδε ξανά στην πόλη.
 
Εξέφρασε τέλος την κάθετη αντίθεσή του στην ευθανασία ως μέθοδο λύσης του προβλήματος.

Ελλιπή βρίσκουν την αντιμετώπιση του προβλήματος οι πολίτες

Από την πλευρά πολιτών που βρισκόταν στην συγκέντρωση εκφράστηκαν παράπονα μιας και θεωρείται πως δεν έχουν γίνει πολλά από τους αρμόδιους φορείς, υπενθυμίζοντας πως στον κοινωνικό ιστό μιας πόλης πέραν από τους ενήλικες υπάρχουν ανήλικοι, γέροντες ανάπηροι, που χρειάζονται προστασία από τα επιθετικά αδέσποτα.
 
Κατατέθηκε δε η πρόταση να γίνει έρανος για την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ειδικού scanner που θα ελέγχει αν οι σκύλοι έχουν τσιπαριστεί, ενώ ζητήθηκε να ενισχυθεί το κυνοκομείο με επιπλέον κτηνίατρο, αλλά και διοικητικό και άλλο προσωπικό, για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.