Λωζαννη, Αιγαιο και Κυπρος στη συναντηση Τσιπρα – Ερντογαν

«Τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων έναντι των Ελλήνων πολιτών είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι διμερές» τόνισε ο πρωθυπουργός

Στη Συνθήκη της Λωζάνης, το Κυπριακό και τις εντάσεις στο Αιγαίο αναφέρθηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, διατυπώνοντας πολλές φορές αντίθετες απόψεις.
 
Ειδικά για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ευαισθησία της κυβέρνησης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων έναντι των Ελλήνων πολιτών είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι διμερές».
 
Το ζήτημα της Λωζάννης, να υπενθυμίσουμε, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο τούρκος πρόεδρος, όπου και οι δηλώσεις των δύο ανδρών ήταν αρκετά τεταμένες.
 
Ο κ. Τσίπρας έθιξε και αυτός το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, λέγοντας πως αποτελεί «τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», ενώ έθεσε το θέμα της παραβατικότητας στο Αιγαίο, ζητώντας τον τερματισμό της.
 
Παράλληλα υποστήριξε, όσον αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, πως οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές καθώς στην Ελλάδα ισχύει η διάκριση των εξουσιών.
 
Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε εκ νέου το θέμα των μουφτήδων της Θράκης, λέγοντας πως στο σημείο αυτό δεν τηρείται η Συνθήκη της Λωζάννης, αντιπαραβάλλοντας το με όσα ισχύουν για το Πατριαρχείο, μιλώντας για «σοβαρή πληγή» και εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος.
 
Επίσης διεμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας».
 

Πάντως ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στην ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία. «Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», δήλωσε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε πως «λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες», κάνοντας εκτενή αναφορά και στο σχέδιο Ανάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.