Mε τη Θρακη «πρωταγωνιστρια» της επισκεψης Ερντογαν στη χωρα

Η έλευση του τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή επιβεβαίωσε την κατακτημένη ενότητα της τοπικής κοινωνίας και κατέδειξε την υπευθυνότητα της κυβέρνησης απέναντι σε μείζονα εθνικά θέματα

Μπορεί ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη χώρα, με τη δεύτερη μέρα διαμονής του στην Ελλάδα να συμπίπτει με ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή, εντούτοις και η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του πάλι τη Θράκη κατέστησε πρωταγωνίστρια.
 
Γιατί σ’ όλο το φάσμα των συνομιλιών του, ξεκινώντας από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και στην κοινή του συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και το επίσημο δείπνο, τα θέματα που μονοπώλησαν τον δημόσιο λόγο τους κυρίως ήταν η Συνθήκη της Λωζάννης, η ανάγκη «επικαιροποίησής της», και τα θέματα της μειονότητας της Θράκης, θέματα πολύ οικεία σε εμάς τους θρακιώτες, αλλά δύσκολα για τους δημοσιογράφους των Αθηνών, που πραγματικά έδειχναν να εκπλήττονται.


 
Παρόλα ταύτα η «συγκομιδή» από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν για τους θρακιώτες σχετικά καλή.
 
1ον. Γιατί στην επίσημή του ανακοίνωση για πρώτη φορά παραδέχτηκε επίσημα ότι οι πληθυσμιακές ομάδες της Θράκης δεν έχουν όλες τους τουρκική καταγωγή, δήλωση ιδιαίτερα σημαντική για τους τούρκους συμπολίτες, ιδιαίτερα εκείνους που αδυνατούσαν να καταλάβουν ότι έχει το δικαίωμα κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται και ως πομάκος και ως ρομά.

2ον. Γιατί ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας έκανε σαφές ότι το «ξέμπλεγμα» δύσκολων καταστάσεων, όπως π.χ. με τη διπλή εκπροσώπηση των μουφτήδων —διορισμένοι από το ελληνικό κράτος και «αιρετοί» ή ψευδομουφτήδες— είναι στο χέρι της ελληνικής πολιτείας να το ξεκαθαρίσει.

3ον. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας και η ανοικτή της τηλεοπτική κάλυψη ήταν λυτρωτική για την άρση των εθνικών στερεοτύπων εκατέρωθεν, πρώτον γιατί δεν υπάρχει ψοφοδεής λαός, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ψοφοδεείς έλληνες και τούρκοι, και ακόμη ψοφοδεέστερες εξουσίες που θα προδώσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Είναι λοιπόν θετικό που ακούσαμε και για την «πάρτη» μας από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, και πολύ περισσότερο ότι κατανοήσαμε ότι είναι στο χέρι των κυβερνήσεων των δύο χωρών να βρουν λύση στα ζητήματα που χρόνια μας χωρίζουν παρότι γείτονες χώρες, γιατί  το διαιώνιο στερεότυπο του Εθνικού εχθρού έχει πλέον εξαντληθεί.

4ον Ήταν ανέλπιστη –για τους δύσπιστους— και παρ’ ελπίδα πολύ καλή η προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης και, κυρίως, θαυμαστή η επίγνωσή της για το δύσκολο εγχείρημα, της τριπλής επίσκεψης επιφανών τούρκων πολιτικών στη Θράκη, στο διάστημα έξι μηνών. Ήταν τόση η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, και τόσο εντελώς σχεδιασμένα τα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη, που όχι μόνον δεν συνέβη το παραμικρό, αλλά δεν πειράχθηκε «τρίχα».
 
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνώριζαν βέβαια ότι κάποιοι και από τις δυο πληθυσμιακές ομάδες, ενδεχομένως θα προέβαιναν σε κινήσεις που ορμώνται από τον φόβο ουσιαστικά και τυπικά από την ιδεολογία της εθνοτικής «καθαρότητας» υπό το ένδυμα του γνήσιου «πατριώτη», όπως τα τρικάκια στην τουρκική που διανεμήθηκαν και κανείς δεν ξέρει την προέλευσή τους, ή τους σταυρούς, ή την αντίδραση των 22 συλλογικοτήτων, καθώς και την πορεία που είχε προγραμματιστεί.
 

Το σίγουρο είναι ότι και κάτι να έχει σχεδιάσει ο κ. Ερντογάν για τη «διάλυση» της δυτικής Θράκη, –αν είχε σχεδιάσει, όπως λένε οι αναλυτές, κάτι–, στο πλαίσιο της επεκτατικής  βαλκανικής του πολιτικής, που ξεκινά από την Αλβανία, περιλαμβάνει Σκόπια, Βουλγαρία κλπ, στη Θράκη δεν θα τα βρει καθόλου εύκολα.
 
Για τον πολύ απλό λόγο, που τον έχουν εντοπίσει άγγλοι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, ότι υπάρχει μια θρακική ταυτότητα, για χριστιανούς και μουσουλμάνους, πραγματικά sui generis για τα πολιτικά δεδομένα. Μια ταυτότητα που ξεκίνησε να σφυρηλατείται από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που με πολιτισμική «θρασύτητα», ακατανόητη στους πολλούς, συν-εγκατέστησε ξανά στη Θράκη χριστιανούς και μουσουλμάνους, πρόσφυγες δηλαδή του 1922 με τους «υποτιθέμενους» διώκτες τους.
 
Μια πολιτισμική πραγματικότητα που η Τουρκία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι και οι επιτελείς της Τουρκίας και στη Θράκη, μέσω του Τουρκικού Προξενείου, θέλουν να αγνοούν, αλλά υπάρχει. Τέτοια συναισθήματα σιωπής, αμηχανίας, γι’ αυτήν την πρώτη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και την τρίτη συνολικά στη Θράκη, -οι δυο άλλες ήταν με το αξίωμα του πρωθυπουργού- είχαμε χρόνια να δούμε!!! Και να ήθελαν εξάλλου οι θρακιώτες μουσουλμάνοι να χαρούν, το σκηνικό ρευστότητας που έστησε στα κεφάλια τους στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πάγωσε!!!
 
Όλα καλά καμωμένα όμως, και στη Θράκη και στη χώρα μας, και από την κυβέρνησή της, που έχοντας την αυτοπεποίθηση που προσδίδει η προσήλωση στην ειρήνη, «εξήλθαν» από τον διπλωματικό αυτό μαραθώνιο δυνατότερες!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.