Μεταφεροντας τεχνογνωσια στην εκπαιδευση

Εφτά εκπαιδευτικοί από έξι χώρες βρέθηκαν στην Κομοτηνή σχεδιάζοντας συμπράξεις για ευρωπαϊκά προγράμματα

Εφτά εκπαιδευτικοί από την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Ρουμανία και την Τουρκία βρέθηκαν στην Κομοτηνή την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου για την πρώτη διακρατική συνάντηση εταίρων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ «Στρατηγικές Συμπράξεις στη Σχολική Εκπαίδευση» με τίτλο «Bringing Europe HomeatSchoοl».
 
Σκοπός της συνάντησης, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, είναι μέσω των εταίρων αυτών να «φέρει» την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις ειδικές Ευρωπαϊκές Ημέρες στη σχολική εκπαίδευση μέσω ειδικών δραστηριοτήτων που εστιάζουν στην ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και στη διοργάνωση κοινών μαθησιακών δράσεων στο πλαίσιο ημερών ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
 
Τις δράσεις αυτές θα υλοποιήσουν οι παρακάτω σχολικές μονάδες: 5ο Νηπ/γείο Κομοτηνής, 13ο Νηπ/γείο Κομοτηνής, Νηπ/γείο Άνω Βυρσίνης, 1ο Δ.Σ. Κομοτηνής, 3ο Δ.Σ Κομοτηνής, 5ο Δ.Σ. Κομοτηνής, 6ο Δ.Σ. Κομοτηνής, 8ο Δ.Σ. Κομοτηνής, Διαπολιτισμικό Δ.Σ. Σαπών, Διαπολιτισμικό Δ.Σ. Ιάσμου, 2ο Μειονοτικό Δ.Σ. Κομοτηνής, Μειονοτικό Δ.Σ. Άνω Βυρσίνης.

 

Κερδίζοντας τεχνογνωσία 

Την άποψη πως αυτό το τριήμερο θα ανταλλάξουν πολλές απόψεις και εμπειρίες, ώστε να κερδίσουν τεχνογνωσία, ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται από την πλευρά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης εξέφρασε ο προϊστάμενός της κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης.
 
Άλλωστε αυτές τις μέρες θα μπουν τα πλαίσια επάνω στα οποία θα δουλέψουν την επόμενη διετία του προγράμματος, θα μπουν οι προδιαγραφές για το πώς θα εργαστούν τα σχολεία και πώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους.
 
Παράλληλα οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην πόλη της Κομοτηνής και όχι μόνο, έχοντας προγραμματίσει επισκέψεις στο αρχαιολογικό μουσείο, το Λαογραφικό μουσείο Ξυλαγανής, το αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας και το Βυζαντινό τείχος.  

30 σχέδια δράσης, πέντε ευρωπαϊκές ημέρες 

Βασικός στόχος της ανάπτυξης αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι να έρθει η τεχνογνωσία στην πόλη της Κομοτηνής και τα σχολεία της, ώστε να ανοίξουν οι εμπλεκόμενοι καθηγητές τα φτερά τους και να μπουν στη διαδικασία να συνεργαστούν με σχολεία της ΕΕ, σημείωσε η Συντονίστρια του προγράμματος κ. Ιωάννα Κωστενίδου.
 
Για αυτό και πέρα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών, θα γίνουν και σχέδια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία τα σχολεία να υλοποιήσουν, αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους, και συναποφασίζοντας για 30 σχέδια δράσης επάνω σε πέντε ευρωπαϊκές ημέρες.
 
Αυτές είναι η ευρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών, η ευρωπαϊκή ημέρα του δασκάλου, η Ευρωπαϊκή ημέρα της σοκολάτας, την ημέρα της Ευρώπης και την ημέρα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
 
 

Θερμή υποδοχή 

Τον ενθουσιασμό όλων των συμμετεχόντων για την παρουσία τους στην Κομοτηνή μετέφερε ο κ. Thomas Fondrak από το Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, σημειώνοντας πως η υποδοχή τους ήταν θερμή, και ελπίζουν πως το όλο πρόγραμμα θα έχει θετικά αποτελέσματα.
 
Από το πρόγραμμα ελπίζουν να βελτιώσουν τόσο την γλωσσική τους ικανότητα, τόσο στα αγγλικά όσο και άλλες γλώσσες, αλλά και να γνωρίσουν πως το ελληνικό αλλά και τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα λύνουν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός.
 
Έτσι μέσα από τα σεμινάρια και τα workshop στην Κομοτηνή θα ξεκινήσουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία του διετούς αυτού προγράμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.