Ιλχαν Αχμετ: Προοδευτικο χαρακτηρα εχει η αλλαγη στη Σαρια

Σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής - Υπέρ της υπερίσχυσης του θρησκευτικού νόμου σε περίπτωση διαφωνίας των αντιδίκων ο βουλευτής Ροδόπης

Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητείται σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου η τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» το οποίο φέρνει τις αλλαγές στη Σαρία που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από περίπου ένα μήνα από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κομοτηνή. 

Το θέμα της αλλαγής αυτής έθιξε τη Δευτέρα ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι θετικό πως γίνεται μια τέτοια προοδευτική μεταρρύθμιση στην περιοχή μας, όμως εξέφρασε τις ενστάσεις του υπέρ της ισχύος του θρησκευτικού νόμου σε περίπτωση διαφωνίας υπαγωγής των αντιδίκων, αντί της υπερίσχυσης του αστικού δικαίου, όπως προβλέπεται από την διάταξη που εισέρχεται προς συζήτηση.
 
«Η διάταξη έχει προοδευτικό χαρακτήρα, κινείται σε σωστή κατεύθυνση απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών και των διεθνών συνθηκών που είναι και απαίτηση του άρθρου 28 του Ελληνικού Συντάγματος» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Τι προβλέπει η τροποποίηση 

Να υπενθυμίσουμε πως με τη διάταξη η εφαρμογή του Ιερού Μουσουλμανικού Νόμου για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης είναι προαιρετική, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο σημαντικός θεσμικός και διττός ρόλος του Μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης) και της Μουφτείας, οι αρμοδιότητες του οποίου όμως επί της επίλυσης συγκεκριμένων οικογενειακών και κληρονομικών διαφορών θα ασκούνται μόνο εφόσον για τις διαφορές που άγονται ενώπιον του δεν υφίσταται αντίρρηση και άρνηση από κανένα από τα διάδικα μέρη.
 
Όσο για τις κληρονομικές σχέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας πλέον εφαρμόζονται, ως γενικός κανόνας, οι κοινές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, εκτός και εάν ο διαθέτης δηλώσει εγγράφως ενώπιον συμβολαιογράφου ή κάθε δημόσιας αρχής την επιθυμία του να υπαχθεί η κληρονομική διαδοχή του στον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο και καταργείται η μέχρι σήμερα αυτόματη υπαγωγή των μελών της μειονότητας στο ιερό μουσουλμανικό δίκαιο. 

Απαραίτητη η συντρέχουσα αρμοδιότητα 

Ο κ. Αχμέτ είχε εξ’ αρχής τοποθετηθεί υπέρ της αλλαγής του θεσμού, και πως πρέπει να αλλάξει η αποκλειστική αρμοδιότητα του ιεροδίκη σε όσους παντρεύονταν με θρησκευτικό γάμο.
 
Ο ίδιος, σημείωσε, είχε προτείνει την συντρέχουσα αρμοδιότητα, όπως εισάγεται στην διάταξη, ενώ οι δύο άλλοι βουλευτές της Ροδόπης, ο κ. Μουσταφά Μουσταφά και ο κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, μαζί με άλλους φορείς, εισηγούνταν την απόλυτη κατάργησή της.
 
«Τελικά εγώ είμαι ευτυχής ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τη δικιά μας πρόταση περί συντρέχουσας αρμοδιότητας, με την ένσταση ότι θέλουν να τηρηθεί απαράγγελτα η συνθήκη της Λωζάννης χωρίς να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι δεν ισχύει, ή παραβιάζεται, ή αναμορφώνεται, ή διαμορφώνεται ή αναπλάθεται.
 
Οπότε η συντρέχουσα αρμοδιότητα δίνει λύση σε αυτό, σέβεται τη συνθήκη, απλώς δίνει το δικαίωμα επιλογής στους διαδίκους να επιλέγουν το αστικό δίκαιο.
 
Βέβαια ως προς το άρθρο που θα εισαχθεί έχει και ο ίδιος κάποιες προτάσεις για να γίνει καλύτερο, σημειώνοντας πως στη διαβούλευση συμμετείχαν πολλοί φορείς της Κομοτηνής, όπως η Μουφτεία, ο Σύλλογος Θεολόγων, ο Σύλλογος Επιστημόνων.
 
Έτσι ανέφερε πως θεωρεί ότι στα θέματα σύγκρουσης των διαδίκων για το δίκαιο που θα υπερισχύει, θα πρέπει να υπερισχύει ο θρησκευτικός νόμος, ώστε να μην υπάρξει καμία υπόνοια και αίσθηση ότι καταργείται η δικαιοδοσία, άρα παραβιάζεται η Συνθήκη.
 
Όσο για τις διαθήκες, σημείωσε πως η τροποποίηση κινείται σε θετική κατεύθυνση, μιας και δεν ήταν καθόλου καλό το γεγονός ότι οι δημόσιες διαθήκες κηρύσσονταν άκυρες, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.