Η τοπικη κοινωνια σχολιαζει τα μετα την επισκεψη Erdogan

Απόψεις και σχολιασμεί για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη

Ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, ήρθε, μίλησε, μας είδε και αποχώρησε. Στην επίσημη αυτή επίσκεψη, ακόμη και στην Αθήνα πρωταγωνίστρια, όπως ήδη γράψαμε, ήταν η Θράκη. Η Θράκη, μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας και της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Θράκη, ως ιδιαίτερη και μοναδική ευρωπαϊκή περιοχή με τον δικό της ιδιόμορφο πολιτιστικό προφίλ βιωμένης ανεκτικότητας και διαπολιτισμικής αλληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Θράκη, στην οποία το ισχυρότερο χαρακτηριστικό των μουσουλμανικών πληθυσμιακών της ομάδας, είναι η πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και η αυτοπεποίθηση που οι δικαιϊκοί κανόνες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζουν.
 
Και όχι μόνον, αφού ζυμωμένοι μ’ αυτό το δίκαιο αλλά και πίστη στα ιδανικά και τις πρόνοιες της δημοκρατίας, για τα οποία η μειονότητα έδωσε αγώνες, η προσέλευση των τουρκογενών συμπολιτών, που ήταν ουσιαστικά μικρή, έδειξε ότι ναι μεν, σε επίπεδο θεσμικότητας, η μειονότητα σέβεται μεν τον θεσμό του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,  φάνηκε όμως ότι είναι απολύτως μπολιασμένη με τα προηγούμενα ιδεολογικού τύπου ζητήματα  που η διακυβέρνηση Ερντογάν, στη «μητέρα» πατρίδα τους δεν άφησε άθικτα. Κανείς έτσι δεν συμφωνεί και δεν συμπαρίσταται  σε δικτατορίες, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, οι «δημοκρατικές(;)»  εκκαθαρίσεις του Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι όμως απολύτως κατανοητές ενταύθα, οπότε, και πραγματικά, με την έλευση του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γινόταν το αδιαχώρητο.
 
Αμ, δε… Κι εκείνο που κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι συμπολίτες δεν ενέδωσαν ούτε στη γνωστή περιέργεια και την απόλαυση της αίσθησης του μεγαλείου που συνήθως ακολουθεί μια τρανταχτή προσωπικότητα. Κι έτσι μόνον  εξηγείται   που, εκτός από τους αιρετούς μουφτήδες, τους βουλευτές και κάποιους δημοσιογράφους, στις συνάξεις που γίνανε στην περιοχή δεν αναγνωρίσαμε τα οικεία πρόσωπα των μουσουλμάνων συμπολιτών.
 
Απόψεις όμως και σχολιασμούς για την επίσκεψη Ερντογάν, δεν διατυπώσαμε μόνον εμείς, εξ ου και οι  επόμενες σελίδες αφιερώνονται στην φιλοξενία τους. Τ.Β.

Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
Σταμάτης Σακελλίων
Ελένη Λαφτσή
Σεμπαεντίν Καρά Χότζα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.