«Σχολικα Γευματα» σε δεκα σχολεια του Δημου Κομοτηνης

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα το πρόγραμμα σίτισης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η εφαρμογή του προγράμματος σίτισης στα σχολεία «Σχολικά Γεύματα», μέσα από το οποίο σχεδόν 1.000 μαθητές της Κομοτηνής λαμβάνουν ένα γεύμα την ημέρα τις μεσημεριανές ώρες.
 
Στο πρόγραμμα, το οποίο  υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής, συμμετέχουν συνολικά 10 σχολεία του Δήμου Κομοτηνής
 
Συγκεκριμένα συμμετέχουν το 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 11ο, 13ο Δημοτικό, το Δημοτικό του Ροδίτη, το 2ο, 4ο μειονοτικό Σχολείο (που βρίσκεται στον Ήφαιστο) και το Μειονοτικό Σχολείο Μάστανλη. 

Προϋποθέσεις για επέκταση σε άλλες σχολικές μονάδες 

Το πρόγραμμα, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μανώλης Ταπατζάς, στοχεύει στην αντιμετώπιση, όσο είναι δυνατόν, των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των φαινομένων σχολικής διαρροής.
 
Η σχολική επιτροπή, ανέφερε, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα, γιατί έχουν γίνει αποδέκτες μηνυμάτων ότι πολλά παιδιά υποσιτίζονται ή δεν μπορούν οι γονείς να τα βοηθήσουν να πάρουν ένα μικρό γεύμα, προσπαθώντας να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο για την εξυπηρέτηση και την παροχή αυτή στα σχολεία.
 
Το πρόγραμμα αφορά πληθυσμό 1.500 ατόμων, και τελικά οι ενδιαφερόμενοι ήταν γύρω στους 950, με τον κ. Ταπατζά να ελπίζει ότι για να πληρωθούν αυτές οι θέσεις θα γίνει επέκταση και σε άλλες σχολικές μονάδες.
 
Μέσω του προγράμματος αυτού θα σιτίζονται παιδιά -με την προϋπόθεση ότι οι γονείς το έχουν επιτρέψει- και υλοποιείται τις τελευταίες ώρες. 

Δημιουργούνται επιτροπές παραλαβής στα σχολεία 

Να σημειωθεί πως έχουν συσταθεί «Επιτροπές Παραλαβής» σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα», με σκοπό τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των σχολικών γευμάτων.
 
Στόχος της σύστασης των Επιτροπών Παραλαβής, είναι η αποστολή των πρακτικών ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των γευμάτων καθώς και των λοιπών παραστατικών (δελτίο αποστολής κλπ), μέσω της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης και τον Προϊστάμενό της κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Υποχρέωση σύστασης Επιτροπών Παραλαβής έχουν όλες οι σχολικές μονάδες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα», ενώ ως περίοδος λειτουργίας των εν λόγω Επιτροπών ορίζεται η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα», που ανέρχεται στις 60 σχολικές ημέρες.
 
Οι Επιτροπές Παραλαβής είναι τριμελείς και αποτελούνται από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως Πρόεδρο και δυο εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση. Ο ορισμός των δυο εκπαιδευτικών γίνεται με εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με απόφαση του οικείου Δ/ντήΕκπ/σης Π.Ε. 

Ελπίδες να διαρκέσει μέχρι το τέλος της χρονιάς 

Ο κ. Ταπατζάς σημείωσε πως υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τα γεύματα, με εβδομαδιαίο πρόγραμμα για το τι θα περιλαμβάνουν, κάτι θετικό γιατί πιστεύει πως θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με την υγεία των παιδιών και αυτό θεωρεί πως θα πράξουν οι επιτροπές παραλαβής.
 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε άλλες περιοχές της χώρας από τον Οκτώβριο, όμως εδώ καθυστέρησε, και αναμένεται να τελειώσει το Μάρτιο, με το πέρας των 60 σχολικών ημερών που προβλέπονται.
 
Όμως ευελπιστεί να πάρει παράταση μέχρι τα μέσα Ιουνίου και το τέλος της σχολικής χρονιάς, μιας και είναι σε σωστή βάση και δεν πρέπει να μείνει μόνο στις μέρες που προβλέπονται.
 
Υπενθύμισε βέβαια πως η μητρόπολη εφοδιάζει με κουλούρια τα πρωινά τις σχολικές μονάδες, και έτσι με τα γεύματα θα είναι πλήρως καλυμμένοι. 

Ζητείται χρυσή τομή για τα κυλικεία 

Βέβαια η λύση του προβλήματος αυτού δημιούργησε ένα άλλο με τα κυλικεία των σχολικών μονάδων που έχουν μισθωθεί, μιας και θα υπάρχει πρόβλημα με την διάθεση των προϊόντων τους.
 
Για αυτό και η Επιτροπή μελετά τρόπους για να ξεπεράσουν το θέμα που θα δημιουργηθεί με όσους εκμίσθωσαν τα κυλικεία, έχοντας άλλα δεδομένα υπ’ όψη τους όταν πήραν μέρος στο διαγωνισμό, κάτι που δεν έλαβε δυστυχώς υπόψη το Υπουργείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.