Απολογισμος Τσαλικιδη για τα πεπραγμενα της Αντιπεριφερειας Ροδοπης για την Παλια Γεφυρα Κομψατου

Όλες οι κινήσεις των αρμοδίων αρχών, το τρίμηνο που ακολούθησε της κατάρρευσης

Με τον απολογισμό των όσων ακολούθησαν την κατάρρευση της Γέφυρας του Κομψάτου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που συγκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης,  λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα στην Ροδόπη το προηγούμενο τριήμερο.
 
Ο κ. Τσαλικίδης, με αφορμή και την «απελευθέρωση» της κυκλοφορίας στην παλιά γέφυρα του Κομψάτου στις αρχές της εβδομάδας που αποκαθιστά την κυκλοφορία από την Κομοτηνή προς τον Ίασμο από την παλιά Εθνική οδό, ενημέρωσε το σώμα για την πορεία των κινήσεων που έγιναν από πλευράς της Περιφέρειας έως σήμερα καθώς και τα επόμενα βήματα.
 
Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ. Τσαλικίδης οι κινήσεις από πλευράς των αρμοδίων αρχών ήταν συνεχείς και αδιάκοπες, ξεκινώντας από τη σύγκληση του 1ου Εκτάκτου Συντονιστικού  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), την επομένη της κατάρρευσης στο οποίο αποφασίσθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας του τμήματος Πολυάνθου – Ιάσμου μέσω της παλαιάς γέφυρας Κομψάτου.
 
Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης να καταθέσει τις απόψεις της για τις πιθανές αιτίες της κατάρρευσης, την καταγραφή των ζημιών, τη δυνατότητα αποκατάστασης και το χρονικό ορίζοντα  αποκατάστασης της νέας γέφυρας καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας και επανόδου στην κυκλοφορία της  παλιάς γέφυρας, καθώς και η άμεση συνδρομή του ΤΕΕ Θράκης, ως τεχνικού συμβούλου του κράτους, το οποίο κλήθηκε να παρέχει την επιστημονική γνώμη σχετικά με τη δυνατότητα ή μη λειτουργίας της παλιάς γέφυρας, καθώς και τις αναγκαίες εργασίες. 

Η συνδρομή της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» 

Μετά από την απάντηση του ΤΕΕ Θράκης, με την οποία εξηγούσε ότι  μπορεί να συνδράμει μόνο στην περίπτωση που θα του προσκομισθεί μελέτη είτε από εξωτερικό μελετητή είτε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε τη συνδρομή της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.»  στην κατάρτιση των σχετικών σχεδίων που αφορούσαν πρωτίστως στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας της παλιάς γέφυρας,  η οποία και ευοδώθηκε άμεσα καθώς άμεσα πραγματοποιήθηκε αυτοψία από 5μελές κλιμάκιο της  εταιρείας.
 
 Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας αποφασίσθηκε να διενεργηθεί  δομικός έλεγχος της παλαιάς γέφυρας Κομψάτου και ταυτόχρονα να εξετασθεί η δυνατότητα σύνδεσης της τοπικής κυκλοφορίας με την Εγνατία Οδό μέσω του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στη περιοχή Σώστου, με κατασκευή εισόδων –εξόδων από και προς της Εγνατία Οδό.
 
Όπως τόνισε ο κ. Τσαλικίδη με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ροδόπης, συνεργεία της Εγνατίας Οδού πραγματοποίησαν ελέγχους στην παλιά γέφυρα ως προς τη δομική της ακεραιότητα και την επάρκεια της σε παραλαβή φορτίων κυκλοφορίας, σε δύο μάλιστα φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορούσε στην αποτύπωση των βασικών διατάσεων της γέφυρας και οπτική επιθεώρηση της και η δεύτερη με ολοήμερη στατική δοκιμαστική φόρτιση με διαφόρους συνδυασμούς φορτίων σε διάφορες επίσης θέσεις της γέφυρας. Κατά τη συγκεκριμένη δοκιμή εγκαταστάθηκαν πάνω στην γέφυρα δύο ζυγισμένα τετραξονικά φορτηγά, βάρους 35 τόνων το κάθε ένα, κατά την «φόρτιση» των οποίων πάνω στη γέφυρα γινόταν τοπογραφική μέτρηση των όποιων παραμορφώσεων της γέφυρας.
 
Κατόπιν της σχετικής αξιολόγησης της εταιρείας, κρίθηκε πως η γέφυρα είναι δυνατόν να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία για διέλευση οχημάτων βάρους έως 3,50 τ. με όρια ταχύτητας 50 χλμ. στο οδικό τμήμα και 10 χλμ. στη γέφυρα, την οποία και ακολούθησε η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης, προς το γραφείο του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης , για τη δυνατότητα διέλευσης οχημάτων υπό προϋποθέσεις από την παλιά γέφυρα. 

Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των πολιτών 

Ο κ. Τσαλικίδης εξήγησε επίσης πως την ίδια ημέρα απέστειλε σχετικό αίτημα προς τη  ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής, ζητώντας τη συνδρομή της για τον επαρκή φωτισμό του οδικού δικτύου του συνόλου των εναλλακτικών διαδρομών που θα χρησιμοποιούνται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης καθώς και οι διαγραμμίσεις που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών, που όπως τόνισε «αποτελούν πρώτο μας μέλημα».
 
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου  διερωτήθηκε σχετικά με τη διέλευση βαρέων οχημάτων, όπως τα Πυροσβεστικά οχήματα, λόγω της απαγόρευσης οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, για να λάβει τη θετική απόκριση από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, ο οποίος τόνισε πως οι προαναφερθείσες μελέτες έδειξαν πως η γέφυρα αντέχει και πως σε περιπτώσεις ανάγκης, αυτή θα χρησιμοποιείται από οχήματα του Στρατού και της Πυροσβεστικής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.