Η Βουλα Ελευθεριαδου κανει τον απολογισμο του 11ου Συνεδριου της ΝΔ

«Βασικό μήνυμα του συνεδρίου η ενότητα του κόμματος και του ελληνικού λαού» - «Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα» - «Η ΝΔ θεωρήθηκε ελιτίστικο κόμμα, λόγω της στελέχωσής»

Τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου  στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα παρακολούθησε η πολιτευτής της ΝΔ στη Ροδόπη κ. Βούλα Ελευθεριάδου.
 
Η κ. Ελευθεριάδου ήταν μεταξύ των εκπροσώπων της Ροδόπης στο συνέδριο, βασικό μήνυμα του οποίου ήταν η ενότητα και η συστράτευση  όλων των τάσεων και των ομάδων του κόμματος. Εξ αυτού του λόγου από το βήμα του συνεδρίου μεταξύ άλλων «παρέλασαν» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής με ενωτικό επίσης μήνυμα κατά την έναρξη των εργασιών, «προετοιμάζοντας» το έδαφος για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Τα όσα διημείφθησαν αλλά και τα όσα αναμένονται να ακολουθήσουν, καθότι όπως εξήγησε το συνέδριο αυτό αποτέλεσε άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αποκάλυψε, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» η πολιτευτής της ΝΔ κ .Βούλα Ελευθεριάδου.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: Αυτό που συγκρατήσαμε και διαβάσαμε στην πλειοψηφία των μέσων, είτε πρόσκεινται, είτε όχι θετικά προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφαίνεται και από τις δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. από το βήμα του συνεδρίου, ήταν ότι αν ο βασικός στόχος ήταν να περάσουν ένα μήνυμα ενότητας προς τα έξω, νομίζω ότι το πέτυχαν πλήρως.
Β.Ε.:
Ένα από τα σημαντικά σημεία του συνεδρίου ήταν η ενότητα, όχι μόνο του κόμματος, που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, αλλά και η ενότητα του ελληνικού λαού. Εκείνο που τονίστηκε είναι ότι η Ν.Δ. ως λαϊκό κόμμα απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οτιδήποτε κι αν ψήφισαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και θέλουμε να τους ενώσουμε, γιατί μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν όλα τα γρανάζια της δεν είναι ενωμένα και να κυλούνε φυσιολογικά. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, ένα από τα άσχημα της κρίσης, πέρα από το οικονομικό κομμάτι, ήταν ότι μια κοινωνική ομάδα ρίχνει το βάρος στην άλλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον βαθύ διχασμό της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια είδαμε δυστυχώς κι έναν κομματικό διχασμό, έναν εθνικό διχασμό, γεγονός που συζητήθηκε με πολύ μεγάλη έμφαση στο συνέδριο. Εμείς θέλουμε να κλείσουμε τις πληγές αυτές.
 
ΠτΘ: Μιλάτε για τον δικομματισμό που ανθούσε στην Ελλάδα τα προηγούμενη χρόνια και φαίνεται όμως ότι υφίσταται εκ νέου τώρα…
Β.Ε.:
Αυτή τη στιγμή αναβιώνει το δεξιός-αριστερός, το δεξιός σαν κακός και το αριστερός σαν καλός. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε κάποια στιγμή. Η Ελλάδα βγήκε από έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο με την ενότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματα, εννοώ σε κοινωνικό   επίπεδο, σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων, σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων, σε επαγγελματικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε σε όλο τον ελληνικό λαό, οπουδήποτε κι αν ανήκουν, οτιδήποτε κι αν ψήφισαν, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που όλοι θέλουμε. 

«Το μεγαλύτερο αίτημα που έχει η κοινωνία απέναντι στη Ν.Δ. είναι η ανανέωσή της» 

ΠτΘ: Δύο ομιλίες ήταν αυτές που «έστρωσαν» το έδαφος για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Η πρώτη της Μπακογιάννη και η δεύτερη του κ. Σαμαρά. Πώς τις κρίνετε;
Β.Ε.:
Η ομιλία της κ. Μπακογιάννη ήταν πολύ συγκινητική. Πιστεύω ότι η κίνηση, την οποία και σχολίασε η ίδια, του κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ σωστή.  Το μεγαλύτερο αίτημα που έχει η κοινωνία απέναντι στη Ν.Δ. είναι η ανανέωσή της. Πρέπει και τα κόμματα να ωριμάζουν, να αλλάζουν και να πηγαίνουν μπροστά. Δεν μπορείς να ζητάς την εμπιστοσύνη ξανά του κόσμου, έχοντας να παρουσιάσεις τα ίδια άτομα τα οποία καλώς ή κακώς έκαναν αυτά που έκαναν. Πρέπει, αφού έχεις κυριαρχήσει ιδεολογικά, να το εξαργυρώσεις με τα νέα πρόσωπα που θα πάνε μπροστά την παράταξη της Ν.Δ. Άρα η κίνηση αυτή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ήταν συμβολική. Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, θα ξεχωρίσω ένα κομμάτι της ομιλίας του. Είπε ότι στην ουσία τον «έριξε» η Τρόικα, γιατί δεν ήθελε να εφαρμόσει κάποια πράγματα, αλλά εκείνο το χέρι που χρησιμοποίησαν  ήταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα αυτομάτως, το κομμάτι της κυβέρνησης γίνεται το μακρύ χέρι της Τρόικας στην Ελλάδα.
 

ΠτΘ: Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος το ίδιο και για τη ΝΔ στο παρελθόν…
Β.Ε.:
 Από τη στιγμή που μπήκαμε στη διαδικασία αυτή, που δεν έπρεπε να μπούμε, έπρεπε να υπάρξει κάποιου είδους διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το θέμα είναι στη διαπραγμάτευση αυτή κατά πόσο παίρνεις το μέρος της χώρας σου και υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της και κατά πόσο είσαι υποχωρητικός απέναντι στους δανειστές. Η συνεννόηση και η ανταλλαγή απόψεων, είναι κάτι που γίνεται δυστυχώς μέσα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Το ερώτημα είναι αν τα δίνουμε τελικά όλα, υποθηκεύουμε οικονομικά και όχι μόνο την χώρα μας για εκατό χρόνια μόνο και μόνο για να βρισκόμαστε στην εξουσία. 

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο» 

ΠτΘ: Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών η εποχή των μνημονίων ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι…
Β.Ε.:  
Θα είμαι η πρώτη που θα πανηγυρίσω αν συμβεί αυτό, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω. Βάζοντας μέσα και τις δικές μας κυβερνήσεις, θεωρώ ότι δεν έγιναν  σαφείς προτάσεις, θέσεις, νομοθεσίες, για να βάλουμε τα θεμέλια της Ελλάδας του αύριο. Όλο αυτό το διάστημα γίνονταν διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τα τυπικά πράγματα, δηλαδή το πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα από τα ήδη υπάρχοντα της ελληνικής οικονομίας. Έτσι δεν μπορεί να πάει μπροστά μια οικονομία. Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι νέο οικονομικό μοντέλο. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι. Να χτίσουμε την οικονομία μας για να μπορέσουμε επιτέλους να φέρουμε πίσω και να κρατήσουμε εδώ τη νέα γενιά. 

«Η ΝΔ  ήταν λαϊκό κόμμα από την γέννησή της» 

ΠτΘ: Με αφορμή την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, το ακούσαμε και από τον ίδιο από το βήμα του συνεδρίου, είπατε ότι η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα. Η ευρεία πλειοψηφία αναγνωρίζει τη ΝΔ ως ένα ελιτίστικο κόμμα. Πώς ορίζετε εσείς τη λαϊκή ταυτότητά της;
Β.Ε.:
Είναι ένα λαϊκό κόμμα στη βάση του. Από τη γέννησή της η ΝΔ ήταν ένα λαϊκό κόμμα. Έχει φτάσει σε ποσοστά 50%. Ένα κόμμα που συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από το μισό του ελληνικού πληθυσμού είναι λαϊκό κόμμα. Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η εργατική τάξη θα μπορούσε να ζήσει με επιδόματα; Είναι δηλαδή πιο λαϊκό να είσαι άνεργος και να σε επιδοτώ με 200-300 ευρώ το χρόνο, παρά να φροντίσω να είσαι εργαζόμενος και καλά αμειβόμενος; Τι είναι  πιο λαϊκό;  Η ΝΔ θεωρήθηκε ελιτίστικο κόμμα, λόγω της στελέχωσής της, κάτι που συμβαίνει λίγο πολύ σε όλα τα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν υπήρξε ανανέωση προσωπικού, αντιθέτως υπήρξε μια νοοτροπία κλειστή και εκεί έχασε το αίσθημα του λαϊκού. Λαϊκό κόμμα δεν σημαίνει μόνο ότι στηρίζεται από την ευρεία κοινωνική βάση, αλλά και ότι οποιοσδήποτε σε αυτή τη βάση θα μπορεί να μετέχει στις διαδικασίες του κόμματος. Αν αυτό δεν υφίσταται, το κόμμα αυτό μπορεί να κατηγορηθεί για ελιτισμό. 

«Πρώτα πρέπει να αλλάξει το δημόσιο, και μετά να αλλάξουν όλα τα υπόλοιπα» 

ΠτΘ: Τι συγκρατήσατε από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη; Πολύς λόγος έγινε για τα όσα κατέθεσε για τη δημόσια διοίκηση, με πολλούς όπως ακούσαμε για παράδειγμα τον πρωθυπουργό κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού να μιλάει για ενδεχόμενες απολύσεις που μπορεί να κρύβονται από πίσω.
Β.Ε.:
Ο πρόεδρος του κόμματος παρουσίασε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, με το βασικό σύνθημα ότι είμαστε έτοιμοι. Έδωσε, με στοιχεία, το πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνησης της Ν.Δ. Είναι ένα πλάνο που πραγματικά θα αλλάξει τα δεδομένα της χώρας. Θέλουμε να χτίσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, μια Ελλάδα ευρωπαϊκή. Όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να πιστεύει ότι λειτουργεί άψογα. Εκείνο που βλέπω είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται ευσυνείδητα και σωστά, επιτελώντας το χρέος τους ως δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει το δημόσιο να γίνει σύγχρονο, ευέλικτο, και προς εξυπηρέτηση του κοινού, και των επιχειρηματιών. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του δημοσίου είναι να συνεργάζεται με επιχειρηματίες για να μπορεί να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άρα η συνεργασία μεταξύ κράτους και πολιτών, πρέπει να είναι εύκολη, γρήγορη, προσβάσιμη και χωρίς προσκόμματα, πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η γραφειοκρατία μας έχει πνίξει. Για να ξεκινήσει μια επιχείρηση χρειάζεται πολύς καιρός, χρειάζονται άδειες από παντού. Γιατί χωρίς ευέλικτο, γρήγορο δημόσιο τομέα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και φυσικά αυτό έχει ως προϋπόθεση να υπάρχει σωστή μηχανοργάνωση, ένα κομμάτι που ο πρόεδρος το έχει ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά, και σαν διέξοδο προς τους νέους, όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Άρα θέλουμε δημοσίους υπαλλήλους που να ενημερώνονται και να καταρτίζονται σωστά, ούτως ώστε να είναι χρήσιμοι για τον πολίτη. Ως προς τις απολύσεις, δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες. Εμείς θέλουμε να κατευνάσουμε τους διχασμούς και τις ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία και όχι να τους εντείνουμε.  Δεν τίθεται λοιπόν θέμα απολύσεων, αυτό όμως που θέλουμε είναι να υπάρχει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι κάτι που το έχουμε πει πολλές φορές. 

«Το συνέδριο άτυπη προκήρυξη προεκλογικού αγώνα» 

ΠτΘ: Κρίνετε ότι το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ. σηματοδοτεί ουσιαστικά την εκκίνηση της Ν.Δ. να διεκδικήσει την κυβέρνηση της χώρας, όποτε και αν γίνουν εκλογές;
Β.Ε.:
Ουσιαστικά έγινε μια άτυπη προκήρυξη προεκλογικού αγώνα. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, άρα στο πλαίσιο αυτό, με τη νέα χρονιά, θα υπάρξουν ξανά, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, που εκεί θα μπορέσουν οι αρμόδιοι να κρίνουν το πόσο λειτουργικό είναι το κόμμα, σε πιο επίπεδο βρίσκεται, τι ανάγκες υπάρχουν, τι αλλαγές, τι διορθώσεις μπορούν να γίνουν, ούτως ώστε, όταν θα έρθει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης, να είμαστε καθόλα έτοιμοι. Αυτό ήταν το άλλο σύνθημα του συνεδρίου, ότι είμαστε έτοιμοι, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.