Η «επιδημια» του αντιεμβολιαστικου κινηματος

Ημερίδα με θέμα «Εμβόλια: μύθοι και αλήθειες» - Νίκος Καρανταγλής «Το 25% παγκοσμίως των θανάτων παιδιών οφείλεται σε αρρώστιες που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς»

Ημερίδα με θέμα «Εμβόλια: μύθοι και αλήθειες» διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Καρανταγλής, Παιδίατρος, MSc και επιστημονικός συνεργάτης Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ, ενώ στην εκδήλωση έδωσε το παρόν το προεδρείο καθώς και πλήθος φοιτητών των σχολών επαγγελμάτων υγείας.
 
Αφορμή για την ημερίδα, δήλωσε ο κ. Καρανταγλής, υπήρξε η εξάπλωση σε όλη τη χώρα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», επομένως το θέμα είναι συνάμα επίκαιρο λόγω της έκτασης της ιλαράς στη χώρα μας, αλλά και διαχρονικό και μας αφορά όλους. Μεταξύ άλλων στην ημερίδα συζητήθηκαν μύθοι και αλήθειες γύρω από τα εμβόλια, ο τρόπος δράσης τους, καθώς και το κέρδος που αποκομίζει ο καθένας από αυτά.
 
Με τα εμβόλια, εξήγησε ο ομιλητής, αποκτούμε ανοσία χωρίς να χρειάζεται να αρρωστήσουμε. Ένας νεκρός ή πολύ εξασθενημένος οργανισμός -ή τμήμα αυτού- χορηγείται στον οργανισμό, χωρίς όμως να προκαλέσει συμπτώματα, συνέχισε, και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται αντισώματα. Οι εμβολιασμοί ,δηλαδή, προσέθεσε αναφερόμενος στον τρόπο δράσης των εμβολίων, βοηθούν το ανοσιακό σύστημα του παιδιού να αναπτύξει άμυνα σε μελλοντικές ασθένειες, σαν να είχε εκτεθεί σε αυτές, μόνο που με τον τρόπο αυτό το παιδί δε χρειάζεται να αρρωστήσει για να αποκτήσει προστασία.
 
Τα εμβόλια είναι από τα ασφαλέστερα σκευάσματα και δεν προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου, υπογράμμισε, μιας και υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία και δεν ενδέχεται να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα. Περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στη γη, τόνισε εξηγώντας για τα οφέλη του εμβολιασμού πως το 25% αυτών των θανάτων οφείλεται σε αρρώστιες που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενημέρωσε ο κ. Καρανταγλής, τα εμβόλια έχει υπολογιστεί ότι σώζουν 2-3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
 
«Εκτός όμως από τον εαυτό του όποιος εμβολιάζεται συμβάλλει στη λεγόμενη ‘’συλλογική ανοσία’’ που είναι απαραίτητη για την προστασία των γύρω μας, των αγαπημένων μας και των πιο αδύναμων που δε μπορούν για διάφορους λόγους να εμβολιαστούν», είπε χαρακτηριστικά, «αποτελεί επομένως και πράξη κοινωνικής ευθύνης». 

Μύθοι και αλήθειες 

Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή, εξήγησε, μιας και οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, όπως η FDA στην Αμερική, ο ΕΜΕΑ στην Ευρώπη και ο ΕΟΦ στην Ελλάδα, θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια και ποιοτικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμβολίων πριν και μετά την έγκριση και κυκλοφορία τους. Επομένως, εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο.
 
«Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους πρέπει να κάνει εμβόλια που συστήνονται για αρρώστιες τις οποίες δεν έχει κολλήσει κανένας που να γνωρίζουν», είπε, «τους απαντώ ότι αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια, αν και υπάρχουν και ασθένειες όπως ο κοκκύτης και η ιλαρά, οι οποίες παρουσιάζονται συχνά και βρίσκονται σε έξαρση στη χώρα μας. Αν τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες».
 
Τα εμβόλια δεν υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, διατράνωσε θέλοντας να καταρρίψει έναν ακόμη μύθο, κάθε μέρα το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού έρχεται σε επαφή και καταπολεμά αποτελεσματικά εκατομμύρια μικρόβια. Τα εμβόλια παρέχουν στο παιδί τα αντισώματα που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις σοβαρές ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν.
 
«Άλλη μία ερώτηση που δέχομαι συχνά είναι εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού» ,συνέχισε, «αποτελέσματα μιας μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας που έχει γίνει σε διάφορες χώρες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ τους».
 
Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια παιδικές ζωές, όπως έκανε σαφές ο κ. Καρανταγλής,  και δεν υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης, όπως εναλλακτικές ή ομοιοπαθητικές μέθοδοι, που να μπορεί να τα αντικαταστήσει. 

Η εκστρατεία ΕμβολιάΖΩ… 

Η ημερίδα έκλεισε με μία σύντομη αναφορά του ομιλητή στην εκστρατεία «ΕμβολιάΖΩ» του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που εστιάζει στην αξία του εμβολιασμού και τη σημασία της πρόληψης. Η χώρα μας έχει ένα εξαιρετικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών που πρέπει να τηρείται, είπε κλείνοντας, και καθήκον μας ως επαγγελματίες υγείας είναι η διάδοση του οφέλους τους, για το καλό της κοινωνίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.