Συνταγη για μελομακαρονα απο τα διαδικτυακα «Μητσομαγειρεματα» του Δημητρη Τσολακη

Το γλυκό συνώνυμο των Χριστουγέννων

Τη δική του συνταγή για μελομακάρονα μοιράζεται με τους αναγνώστες του «ΠτΘ», ο Δημήτρης Τσολάκης. Ο Κομοτηναίος ερασιτέχνης μάγειρας που αποφάσισε να μεταφέρει την αγάπη του για τη «σπιτική» μαγειρική στο διαδίκτυο με τη δημιουργία των «Μητρομαγειρεμάτων» σε website, youtube, facebook, twitter και instagram διάλεξε ένα από τα γλυκά συνώνυμο των Χριστουγέννων για να ευχηθεί καλές γιορτές σε όλους!

Μελομακάρονα λοιπόν δια χειρών Δημήτρη Τσολάκη και «Μειτσομαγειρεμάτων»:
 
Μερίδες: 50
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 25 λεπτά 

  • Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα καυτά! Οπότε βάζουμε σε μια κατσαρόλα ενάμιση φλιτζάνι μέλι, 3 φλιτζάνια νερό και 3 φλιτζάνια ζάχαρη και αρχίζουμε το βράσιμο. Μετράμε 5 λεπτά, αφότου αρχίζει και κοχλάζει το σιρόπι! Προσοχή! Φουσκώνει πολύ στην αρχή! Βάλτε το σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα!
  • Για τη ζύμη η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Σε ένα λεκανάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά μας, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια (όχι τριμμένα), το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι. Θα χρειαστούμε περίπου 1100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το βούτυρο είναι καλό να το βάλουμε για 1 μόνο λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων, για να μαλακώσει. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη θα ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια. Αν δεν θέλουμε βούτυρο, το αντικαθιστούμε με ένα φλιτζάνι σπορέλαιο. Δηλαδή 3 συνολικά φλιτζάνια σπορέλαιο.
  • Τα μελομακάρονα είναι σχεδόν έτοιμα. Τα πλάθουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω και αέρα για 25 λεπτά.
  • Όταν ψηθούν, και έτσι όπως είναι καυτά, τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα. Όποιος τα θέλει περισσότερο σιροπιαστά, ας τα αφήσει λιγάκι παραπάνω μέσα στο σιρόπι! Τα πασπαλίζουμε και με ψιλοκομμένο καρύδι και τα μελομακάρονά μας είναι έτοιμα! 

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:

  • 1100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 Βιτάμ ή Lurpak.*
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι.
  • 2 φλιτζάνια σπορέλαιο.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα.
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
  • 3 φλιτζάνια καρύδια (350γρ).
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

*Αν δεν θέλουμε βούτυρο, το αντικαθιστούμε με ένα φλιτζάνι σπορέλαιο.
Για το σιρόπι:

  • Ενάμιση φλιτζάνι μέλι.
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη.
  • 3 φλιτζάνια νερό.
  • Βράσιμο για 5 λεπτά αφότου αρχίσει και κοχλάζει! 

Και αν για οποιοδήποτε λόγο αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την παρασκευή της συνταγής ή θέλετε να δείτε περισσότερες συνταγές μπορείτε να επισκεφθείτε τα «Μητσομαγειρέματα» στους ακόλουθους συνδέσμους, όπου θα σας λυθούν όλες οι απορίες:
 
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgLTgk7OD8PLJCCC-XdFWVw
Website: http://www.mitsomageiremata.gr
Facebook: https://www.facebook.com/mitsomageiremata
Twitter: https://twitter.com/mitsomageiremat
Instagram: https://www.instagram.com/mitsomageiremata

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.