Ανασκοπηση-retrospection

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,
 
Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι η εξέταση των γεγονότων, των καταστάσεων, των επιτυχιών και των αποτυχιών που έλαβαν μέρος στο ημερολογιακό έτος 2016.
 
Θα μου πείτε «και θα μας τα γράψεις εσύ ρε Νταντανίδη; από πού κι ως πού;»  Κι εγώ απορώ με τον εαυτό μου, αλλά τι να κάνω; Για τα μάτια μιας εκδότριας γίνονται όλα…
 
Λοιπόν, θα προσπαθήσω να παραβλέψω τα αρνητικά όπως τους θρύλους της μουσικής που πέθαναν, το Brexit, τον Trump και την Clinton, τον πόλεμο στη Συρία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα… Και αντί να εστιάσω στα θετικά και να γίνω ακόμα ένας υποκριτής δημοσιογραφίσκος θα ζητήσω να βρω την πηγή. Και αφού κανείς δε μου την έχει δώσει να της επιτεθώ, ούτε θεοί ούτε δαίμονες, θα πω ότι την βρήκα βλέποντας, παρατηρώντας, όπως θα έγραφε κι ο Ντόιλ, τον κόσμο γύρω μου.
 
Οι άνθρωποι είμαστε όντα περίεργα, έχουμε τόσους τρόπους να επικοινωνήσουμε και συχνά το αποφεύγουμε είτε από επιλογή είτε από φόβο. Ο φόβος προκαλείται από ανασφάλειες και είναι ένα από τα θεμέλια συναισθήματα του ανθρώπου. Όταν γελάς με έναν κλόουν που πέφτει, πρώτα μέσα σου έχεις φοβηθεί για τον κίνδυνο που διατρέχει ο κλόουν,  αλλά στο τέλος η λογική σου σού δείχνει πως δεν κινδυνεύει μιας και είναι παράσταση, οπότε γελάς για να διώξεις τον φόβο απελευθερώνοντας τις κατάλληλες ορμόνες-πρωτεΐνες (δεν ξέρω δεν με νοιάζει) οι οποίες ηρεμούν τον οργανισμό σου.
 
Μέσα σε αυτό το τόσο απλό και μαζί συναρπαστικό σύστημα εμπεριέχεται η λύση. Ο οργανισμός σου είναι τόσο έξυπνος μετά από τόσα χρόνια επιβίωσης και εξέλιξης που κατάφερε να σου πει ότι μπορείς να ξεπερνάς τους φόβους σου, γελώντας μαζί τους αλλά πρώτα από όλα με σένα. Στο παράδειγμα με τον κλόουν γελάς επειδή αυτό που σκέφτηκες εσύ ο ίδιος πρώτα είναι χαζό. Βλέποντας την αφέλειά σου γελάς. Είναι αφελές να πιστέψεις ότι το προσφυγόπουλο θα βλάψει τον «πολιτισμό» σου. Είναι αφελές να πιστέψεις ότι κάποιος που γεννήθηκε δυο ώρες μακριά σου, θέλει να βλάψει τα παιδιά σου επειδή μιλάει άλλη γλώσσα. Γέλασε με το λάθος σου και ξεπέρασέ το. Δεν θα σε κατηγορήσει κανείς. Δεν θα κατηγορηθείς αν κάνεις τρεις ώρες ταξίδι για να πεις σε κάποιον ότι τον γουστάρεις, ούτε θα χαλάσει ο κόσμος αν δεν βρεις ανταπόκριση. Ο άνθρωπος πιστεύοντας πως τα προβλήματά του είναι μεγάλα, τα μετατρέπει σε γιγάντια και παγιδεύεται. Τίποτα δεν είναι σημαντικό όταν είναι άσχημο. Σημαντικά είναι τα ωραία. Να γιγαντώνετε τα προτερήματά σας όσο κοινά κι αν είναι. Παραβλέψτε ό,τι άσχημο γελώντας μαζί του, γελάστε ακόμα και με τον θάνατο. Ούτως ή άλλως δεν θα τον κατανοήσουμε ποτέ…
 
Εύχομαι τύχη, αγάπη, θάρρος και καλά μυαλά. Ευχηθείτε μου με τη σειρά σας να αρέσει το άρθρο στην εκδότρια για να αλλάξω αισίως την χρονιά.
 
Με εορταστική διάθεση, Αυτός που περιμένεις Ο Σπύρος Νταντανίδης
 
ΥΓ. Νιώσε με για να σε νιώσω κι ας πονάς Ειν’ πανάκριβο σου λέω ν’ αγαπάς
ΥΓ2. Θα φάμε, θα πιούμε, και νηστικοί θα κοιμηθούμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.