Το αξιολογο ντοκιμαντερ «Εν μεσω Ναυπλιου» του Γιαννη Βουλτσιδη

Θέμα του ο ρόλος της μικροϊστορίας σε σχέση και αντίθεση με τη μεγάλη ιστορία

Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βουλτσίδη «Μέσω Ναυπλίου με τον Γιώργο Ρούβαλη» είναι γνωστό ότι προβλήθηκε στο επίσημο τμήμα του πιο σοβαρού φεστιβάλ —αποκλειστικά ντοκιμαντέρ—που γίνεται στην χώρα μας, στην Χαλκίδα.
 
Για το ντοκιμαντέρ αυτό ο σκηνοθέτης Γιάννης Βουλτσίδης μας ανέφερε τα εξής:
 
«Θέμα του είναι ο ρόλος της μικροϊστορίας, σε σχέση και αντίθεση με τη μεγάλη ιστορία. Ουσιαστικά είναι η οπτική γωνία των “κάτω” στρωμάτων που αγνοείται συστηματικά και στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αυτή η “σκοτεινή” πλευρά φωτίζεται  ιδιαίτερα, μέσω της “αναμόχλευσης” του αφηγηματικού ίστρου των λαϊκών στρωμάτων.
 
Στο ντοκιμαντέρ τη φωτογραφία υπογράφουν ο Γιάννης Κάσης  και τον μοντάζ-ήχο ο Τζανέτος Κομηνέας.
 
Συνεργάτης μου στο σενάριο είναι ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μεξικού Γιώργος Ρούβαλης.». 

«Nα κάνουν επερωτήσεις, πέραν από τις βαμβακοκαλλιέργειες και για τις καλλιέργειες των τοπικών πνευματικών έργων» 

Για την τύχη των ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και την αντιμετώπισή τους στην αγορά ο κ. Βουλτσίδης μας ανέφερε τα κάτωθι:
 
«Όσον αφορά στην παραγωγή ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, θέλω να πω ότι γυρίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Ας πούμε το δικό μου το τελευταίο, το χρηματοδότησαν  τα εισιτήρια που κάνω απ’ τον Καραγκιόζη.
 
Η δημόσια τηλεόραση αν αποφασίσει να αγοράσει από εμάς  τους «αποκεντρωτικούς», τα αγοράζει σε εξευτελιστικές τιμές. Πχ. Πριν από τρία χρόνια, η ΕΡΤ3, μέσω της υπεύθυνης προγράμματος, εξέφρασε ενδιαφέρον να μου αγοράσει  ένα ντοκιμαντέρ.
 
Με είχαν  στο περίμενε τρία χρόνια και στο τέλος μου ζήτησαν να το προβάλλουν τζάμπα και σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης.  Πήρα ανάποδες και τους έβρισα “ευγενικά”.
 
Το μόνο που μας έμεινε τελικά, είναι να μην τα κρατάμε μέσα μας, να τα βγάζουμε τα ντέρτια μας και τα μπινελίκια μας  για να μην αρρωστήσουμε. Όταν τώρα η δημόσια τηλεόραση σου φέρεται σαν “δημόσια” πώς περιμένεις να σου φερθεί η τηλεόραση των  ημετέρων  διαπλεκόμενων εταιριών, η καθαυτό εταίρα; Βέβαια, δεν είναι ακριβώς “Σκύλα και Χάρυβδη”, αλλά περίπου, λόγω της  συνεχόμενης κομματοκρατορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Γρηγορίου και τον Τσακνή τα πιο  ευαίσθητα στελέχη της ΕΡΤ με ποιοτικό έργο τα απέλυσαν πρόσφατα.
 
Καλό είναι λοιπόν να γνωστοποιούνται ορισμένα πράγματα και θα ‘θελα οι τοπικές επιτροπές –συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης–  να κάνουν επερωτήσεις, πέραν από τις βαμβακοκαλλιέργειες και για τις καλλιέργειες των τοπικών πνευματικών έργων, όσων και όπου υπάρχουν.» 

Η συνέντευξη του Γιώργου Ρούβαλη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.