«Πολεμος» εντυπωσεων για τις σχολικες εκδρομες

«Δεν καταργούνται οι εκδρομές στο εξωτερικό» διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας - Μαίρη Κοσμίδου, Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Δεν υπάρχει τίποτα που να αναιρεί το μέχρι τώρα ισχύον νομικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των εκδρομών»

Πλήθος αντιδράσεων συγκέντρωσαν τα δημοσιεύματα εκείνα που έκαναν λόγο για την απαγόρευση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας των εκδρομών στο εξωτερικό. Πολλές εξ αυτών και δια επίσημων στομάτων, εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συλλόγων διδασκόντων και λοιπών επίσημων φορέων όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, που ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας, χθες, Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου να προβεί σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» των πραγματικών δεδομένων. 
 
Συγκεκριμένα στην σχετική ανακοίνωση το  Υπουργείο επισήμανε ότι  «οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών)» και διευκρίνισε ότι «παρότι η Υπουργική Απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κτλ),προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές  επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις και προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας, επιβεβαιώνοντας πως ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη προαναφερθείσα κατηγορία εκδρομών, που αφορά στο σύνολο των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  «είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού». Εξαιτίας αυτού, όπως υποστήριξε «η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους». «Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα» κατέληξε η ανακοίνωση. 

Μαίρη Κοσμίδου «Οι σχολικές εκδρομές θα πρέπει να γίνονται σε μέρη με σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό υπόβαθρο και ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία» 

Τα όσα εμπεριείχε η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, υπογραμμίζοντας επίσης πως «εμείς δεν έχουμε τίποτα από το υπουργείο που να αναιρεί το μέχρι τώρα νομικό μας πλαίσιο με το οποίο γίνονται οι εκδρομές».
 
«Οι εκδρομές έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ακολουθείται για να πραγματοποιηθούν» εξήγησε η ίδια επισημαίνοντας πως  σε ό,τι αφορά τις πολυήμερες εκδρομές στο εξωτερικό, αυτές πραγματοποιούνται ως «μορφή τόσο της έκδηλης, όσο και της άδηλης μορφής εκπαίδευσης που έχουν τα παιδιά στο πλαίσιο του σχολείου και όλοι θα πρέπει να έχουν ένα σκεπτικό ότι θα πρέπει να γίνονται σε μέρη, χώρες και τοποθεσίες με σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό υπόβαθρο και ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία».
 
Η κ. Κοσμίδου αναφέρθηκε στα όσα υποστηρίζουν ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας σχολιάζοντας πως για την επιλογή του τόπου αλλά και του τρόπου διεξαγωγής της εκδρομής «κάθε σχολείο, ως οργανισμός όπου η μαθητική κοινότητα έχει έναν λόγο, επιλέγει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες το πότε και το πού θα πάει εκδρομή» επισημαίνοντας πως πρόκειται για «συλλογική απόφαση». «Σε εκείνες δε τις μαθητικές κοινότητες που λειτουργούν ορθά και με τη σωστή επιμέλεια και των σχολείων» συνέχισε η ίδια «γίνεται μια προσπάθεια να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μπορούν και θέλουν να πάνε με την υποστήριξη και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων οι οποίοι προσφέρουν χρήματα ή μέσα από διάφορους άλλους τρόπους που γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως οι προσφορές free που κάνουν διάφορα πρακτορεία ή την συγκέντρωση ποσών για την εκδρομή από τα ίδια τα παιδιά, μέσα από την πώληση ημερολογίων, σχολικών χορών κ.ο.κ. σκοπός των οποίων είναι ακριβώς η ελάφρυνση αυτού του ποσού». 

«Οι σχολικές εκδρομές, προσφέρουν μία άδηλη μορφή εκπαίδευσης» 

Οι σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, όπως υπογράμμισε η ίδια, έχουν και τα θετικά και τα αρνητικά τους, με την ίδια να επικεντρώνεται στα θετικά λέγοντας πως «αποτελούν σαφέστατα  έναν τρόπο μόρφωσης των παιδιών μας, όχι μόνο γιατί θα δουν τα όποια ανθρώπινα επιτεύγματα ή την μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού για να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους, αλλά και γιατί θα μάθουν από το πολύ απλό, το να συνευρίσκονται με άλλους ανθρώπους για πολλές μέρες, είτε στο ίδιο δωμάτιο είτε στο ίδιο λεωφορείο, να μάθουν να ακολουθούν το πρόγραμμα, να είναι συνεπή, να ακολουθούν  οδηγίες, να δουν πώς συμπεριφέρονται σε ένα αεροδρόμιο, σε ένα ξενοδοχείο, στην ουρά του μπουφέ. Με λίγα λόγια να λάβουν μία άδηλη μορφή εκπαίδευσης». 

«Τα παιδιά όταν βγαίνουν στο εξωτερικό αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας» 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία αλλαγή στο μέχρι τώρα ισχύον νομικό πλαίσιο» ξεκαθάρισε η ίδια για να υπογραμμίσει πως η παραμονή των παιδιών στο εσωτερικό «ενδεχομένως συνδέεται με την εκροή συναλλάγματος που μπορεί να έχουμε στο εξωτερικό σε δύσκολους καιρούς, γεγονός που είναι συζητήσιμο βέβαια, όπως αντίστοιχα και επειδή κάποιοι θεωρούν ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο ακριβά απ’ ό,τι στο εσωτερικό, που επίσης είναι συζητήσιμο».  «Όλα τα σχολεία κάνουν την έρευνα αγοράς τους» επεσήμανε για να τονίσει, κλείνοντας πως κατά την προσωπική της άποψη «τα παιδιά, βγαίνοντας έξω στο εξωτερικό αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας και  καλό είναι αυτοί οι πρεσβευτές να βγαίνουν και να βλέπει και ο κόσμος ότι στην Ελλάδα έχουμε σχολεία τα οποία ποιούν πολιτισμό και ποιούν παιδεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.