Αναμονη για την τυχη του ασυλου του Τουρκου αξιωματικου

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφανθεί το Διοικητικό Εφετείο για την προσωρινή διαταγή, στις 15 Φεβρουαρίου η κύρια προσφυγή

Για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η έκδοση απόφασης από το Θ' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την κυβερνητική αίτηση ακύρωσης ασύλου που χορηγήθηκε σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, στον απόηχο της πρότασης Κοντονή για δίκη τους στην Αθήνα, που εκδικάστηκε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.
 
Κατά την ακρόαση οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου φέρεται πως υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μιλώντας και για κίνδυνο διατάραξης των σχέσεων με την Τουρκία.
 
Για αυτό και ζήτησαν να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή ώστε να μην δοθεί, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης που έχει υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης που θα εκδικαστεί στις 15 Φεβρουαρίου, για την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα χώρα.
 
Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκής του Τούρκου στρατιωτικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος.
 
Επίσης φαίνεται πως επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του και ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως όποια και αν είναι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, τον τελευταίο λόγο για την αίτηση ακύρωσης αναμένεται να έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.