Με λαμπρο ηλιο και πληθος κοσμου γιορταστηκαν τα Θεοφανεια στη Ροδοπη

Τέσσερις τελετές καθαγιασμού των υδάτων, στο υδραγωγείο Κομοτηνής, τη Μαρώνεια, το Φανάρι και τον ποταμό Κομψάτο

Με έναν λαμπρό ήλιο, θερμοκρασία και διάθεση που θυμίζουν άνοιξη γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο νομός Ροδόπης, με τέσσερις τελετές καθαγιασμού των υδάτων και την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία με την οποία ξεκίνησε ο εορτασμός της Δεσποτικής Εορτής της Θείας Επιφανείας.
 

Παρουσία εντυπωσιακού πλήθους, αλλά και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων, καθώς και της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας της περιοχής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, την οποία και ακολούθησε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, με τον Σεβασμιώτατο να εύχεται σε όλους. 

«Πολιτική» υπόθεση ο αγιασμός στο υδραγωγείο Κομοτηνής 

Σε ό,τι αφορά τις τελετές καθαγιασμού των υδάτων η αρχή έγινε από το υδραγωγείο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία μεταξύ άλλων των βουλευτών Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και ΑϊχάνΚαραΓιουσούφ, του δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής κ.κ. Δημήτρη Καρασταύρου και Στράτου Τσακιρίδη, αντιδημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής σκηνής,  της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας και λιγοστούς συμπολίτες που έδωσαν φέτος το «παρών». 

Η απάντηση του Δημήτρη Χαρίτου στη Ντόρα Μπακογιάννη 

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της τελετής ο κ.Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε «ο φωτισμός της ανθρωπότητας που συμβολίζει η σημερινή μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, να μας δείχνει τον δρόμο για να βγούμε το ταχύτερον δυνατό από την σφιχτή επιτροπεία, για να γυρίσει η χώρα και ο λαός σελίδα και για την περιοχή μας ιδιαίτερα να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες και τα πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά που έχει, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά με ευημερία, με περισσότερες δουλειές, με λιγότερη φτώχεια». Δοθείσης της ευκαιρίας, σχολιάζοντας και την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Χαρίτου τόνισε πως «προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ πως πρέπει να συμβάλουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες που επισκέπτονται την περιοχή, με θετικές προτάσεις σεκλίμα συναίνεσης, χωρίς μηδενισμούς και καταστροφολογία». Άλλωστε όπως εξήγησε «αν υπάρχει αυτή η πραγματικότητα στην περιοχή, η αναπτυξιακή στασιμότητα, η παραγωγική και κοινωνική υποβάθμιση, οφείλεται σε αυτούς που την διαχειρίστηκαν τόσα χρόνια» συνέχισε ευχόμενος «Χρόνια πολλά και φωτισμένα σε όλους».
 
Όχι άλλα λόγια, αλλά πράξεις ήταν το μήνυμα της πολιτευτή της ΝΔ κ. Βούλας Ελευθεριάδου μετά το πέρας της τελετής ευχόμενη «να ανοίξουν νέοι δρόμοι, νέοι ορίζοντες, φωτισμένοι και από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με όλες μας τις δυνάμεις, ξεχνώντας το παρελθόν και κάνοντας μία νέα αρχή». «Αυτό που έχουμε πραγματικά μεγάλη ανάγκη» συνέχισε «είναι να δούμε την περιοχή μας με άλλο μάτι, με αγάπη, και κυρίως να δούμε τις προοπτικές που μας παρέχει. Είναι μία περιοχή με πολλές δυνατότητες, μεγάλη φυσική ομορφιά,  μία περιοχή που μπορεί να προσελκύσει κόσμο. Δεν αρκεί όμως να τα λέμε, αλλά και να τα κάνουμε. Άρα αυτό που θέλω για την περιοχή μου είναι η ουσία και η δράση» σημείωσε. 

«Να πατήσουμε στα πόδια μας ως λαός» το μήνυμα του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών 

Στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, παρουσία επίσης της βουλευτή της ΝΔ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, έλαβε χώρα η δεύτερη τελετή αγιασμού των υδάτων στην Ροδόπη.  Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τέλεσε τον Αγιασμό παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την πολύ ωραία μέρα.
 
Την ίδια ώρα αρκετές βάρκες και πλοιάρια βρισκόταν γύρω από το χώρο όπου γινόταν ο αγιασμός, δίνοντας έναν πιο έντονο τόνο με τις κόρνες τους.
 

Τελικά 11 ήταν συνολικά οι τολμηροί, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, που βούτηξαν στα νερά του Θρακικού Πελάγους για να πιάσουν τον Σταυρό, τον οποίο έπιασε τελικά ο Φίλιππος Τσακίρης από την Κομοτηνή, φοιτητής 24 ετών, που σπουδάζει μηχανολόγος στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο ίδιος είχε βούτηξε και πέρυσι, παρόλο που δεν είχε πιάσει τον Σταυρό και ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλά σε όλους με υγεία.
 
Έλαβε δε ένα σταυρουδάκι ως αναμνηστικό από το Μητροπολίτη και ένα από τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπώνκ. Γιάννη Σταυρίδη, ο οποίος μετά το πέρας της τελετής ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ο αγιασμός των υδάτων να φωτίσει την καρδιά και το μυαλό μας.
 
«Να κάνουμε καλά πράγματα, να πατήσουμε στα πόδια μας σαν λαός και σαν χώρα για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής μας» υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Ρεκόρ κόσμου στην τελετή αγιασμού στο Φανάρι 

Στο έτερο δημοτικό παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης, και συγκεκριμένα, στο λιμάνι Φαναρίου, μετέβη μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Μαρώνειας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
 
Η τελετή ξεκίνησε περί τη 1.15 το μεσημέρι, όπου ανέμενε εντυπωσιακός αριθμός κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής, αστυνομικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
 

Από καΐκι, ως είθισται, οι επίδοξοι βουτηχτές, 20 περίπου τον αριθμό, έπεσαν στα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Σταυρό, τον οποίο και τελικά ανέσυρε από τα ύδατα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Γιάννης Πετράς, ο οποίος έλαβε έναν αναμνηστικό σταυρό από τον δήμαρχο Κομοτηνής και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φαναρίου, καθώς και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη. 

Υπό το βλέμμα του Ερυθρού Σταυρού η τελετή 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και κάθε χρόνο, μέλη του Παραρτήματός Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρευρέθηκαν, ύστερα από πρόσκληση του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους, στην τελετή των υδάτων στο Φανάρι, με στόχο την ασφαλή ολοκλήρωση της εκδήλωσης.
 

Συγκεκριμένα η κάλυψη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από δύο κλιμάκια του Παραρτήματος, το πρώτο εκ των οποίων αποτελούμενο από πέντε μέλη ήταν στην ξηρά, εξοπλισμένοι με φαρμακεία και έτοιμοι να παράσχουν πρώτες βοήθειες, ενώ το δεύτερο βρισκόταν στη θάλασσα στο σκάφος του Παραρτήματος, στο οποίο επέβαιναν ο χειριστής και ένας εκπαιδευμένος δύτης, οι οποίοι συνεχώς βρίσκονταν δίπλα στους κολυμβητές ώστε να επέμβουν άμεσα σε περιπτώσεις κόπωσης και υποθερμίας έχοντας μαζί και εξοπλισμό για υποβρύχια κατάδυση, εάν αυτό χρειαζόταν. 

Από την παλιά γέφυρα του Κομψάτου ο αγιασμός στον Ίασμο 

Η τέταρτη και τελευταία τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στον ποταμό Κομψάτο, παρουσία αυτή τη φορά τόσο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, όσο και πιστών από τον Ίασμο, καθώς και τη Φιλαρμονική του Δήμου.
 

Μάλιστα η τελετή φέτος είχε ιδιαίτερη σημασία, μιας και η παλιά γέφυρα, στην οποία πραγματοποιείται ο αγιασμός, δόθηκε μόλις πρόσφατα στην κυκλοφορία, ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει εργασίες στη νέα γέφυρα, η οποία κατέρρευσε το Σεπτέμβριο.
 
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο διοικητής της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού, ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου απελευθέρωσε στον ουρανό ένα λευκό περιστέρι, ενώ στα νερά του ποταμού έπεσαν οι Βασίλης Μαυρίκος, Δημήτρης Τσουλίδης και Μανώλης Διαμαλής, γεννημένοι το 2000 προκειμένου να ανασύρουν τον Σταυρό, τον οποίο έπιασε ο πρώτος, καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωθέντες.
 
Και στους τρεις ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, που δίνουν φέτος, και να περάσουν εκεί που θα αξιωθούν.
 

Ο Μητροπολίτης σημείωσε πως με τον αγιασμό των υδάτων, ευχόμαστε ο Χριστός που ήρθε στον κόσμο, αγίασε την κτίση με τη γέννησή του αλλά και τα ύδατα με τη βάπτισή του, να αγιάσει και όλους εμάς.
 
«Σήμερα η ημέρα είναι φωτεινή, γιατί γιορτάζουμε τα Φώτα, και το φως του Χριστού να λάμπει στη ζωή μας, και να μας οδηγεί στην αλήθεια, με ειρήνη, αγάπη, δικαιοσύνη  και ομόνοια στη ζωή μας» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.