Πονοκεφαλος και για τους Ροδοπιτες οι αυξησεις στα ΜΗΣΥΦΑ

Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης «Παίζεται ένα παιχνίδι με θύματα τον ασθενή και τον φαρμακοποιό»

Αυξήσεις έως και 100% σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, έφερε μαζί της η νέα χρονιά – αντί μειώσεων που «υποσχόταν» η απελευθέρωση των τιμών από 1/1/2017- με τους πολίτες που σπεύδουν στα φαρμακεία να τα προμηθευτούν να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους φαρμακοποιούς ως αποτέλεσμα να γίνονται αποδέκτες παραπόνων.
 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως γνωστό αναλγητικό- αντιπυρετικό πωλούταν πριν την απελευθέρωση των τιμών στις 27.12.2016 στα 0,81 ευρώ ενώ στις 12.12.2017 η τιμή του αυξήθηκε 202,47% και έφθασε τα 2,45 ευρώ, τριπλασιάζοντας δηλαδή την τιμή του. Την ίδια ώρα, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, πριν αφήσουμε πίσω μας το 2017 προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών σε σκευάσματα πρώτης γραμμής, με τον μέσο όρο των αυξήσεων που ισχύουν από 1/1/2018 να κυμαίνονται στο 10%.
 
Δεν είναι λίγα τα «επεισοδιακά» εκείνα περιστατικά μεταξύ πελατών και φαρμακοποιών που έχουν καταγραφεί και στη Ροδόπη, με τους πρώτους να βλέπουν  τις τιμές «εκτοξευμένες». Για τον λόγο αυτό, σε φαρμακεία της Αττικής έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σχετική ανακοίνωση που γνωστοποιεί τους πελάτες ότι οι αυξήσεις δεν οφείλονται σε «πρωτοβουλία» των φαρμακοποιών αλλά στα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των τιμών, που πάρθηκε το 2014. Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος ως μέτρο «πρόληψης» απέναντι στο «μπάχαλο» που όπως εξήγησε δημιουργείται.
 
Κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο των αυξήσεων ο κ. Τσαπέκος θύμισε πως ενάντια στις φωνές διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών που τότε προειδοποιούσαν για τον διπλασιασμό των τιμών, το 2014, κατόπιν πιέσεων των δανειστών, ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι μέσα από τον ανταγωνισμό θα υπάρξουν μειώσεις τιμών. Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης αναφέρθηκε στα συμφέροντα των εταιρειών που προωθούνται, για να επισημάνει πως και στην περίπτωση της αναγραφής ενδεικτικών τιμών, που υποχρεώνει ο ΕΟΦ της εταιρείες, λόγω ακριβώς της απελευθέρωσης της τιμής, η εταιρεία  μπορεί  να αλλάζει την τιμή όποτε και κατά πώς θέλει. «Φανταστείτε τι θα γίνει στα φαρμακεία, αν οι εταιρείες χρεώνουν ό,τι θέλουν και εμείς στα φαρμακεία θα έχουμε πάνω στο κουτί μια ενδεικτική τιμή» διερωτήθηκε ο ίδιος για να επισημάνει πως «τότε και δικαιολογημένα ο κόσμος θα ανησυχεί ποιος λέει την αλήθεια». 

«Η κατάσταση θα χειροτερεύσει» 

Κληθείς να παρουσιάσει την εικόνα της Ροδόπης ο κ. Τσαπέκος εξήγησε πως υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους πολίτες της περιοχής, εξηγώντας ωστόσο πως το θέμα αυτό λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και για τα σημαντικά ζητήματα που άπτονται της υγείας του ασθενή. « Ο κόσμος θα δει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης. Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την τωρινή. Ο κ. Χατζηδάκης προχθές έδωσε μια συνέντευξη και δικαιολόγησε τα αδικαιολόγητα» δήλωσε  ο ίδιος χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην τοποθέτηση ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, εξηγώντας πως «παίζεται ένα παιχνίδι όπου στο τέλος οι αποδέκτες και τα θύματα είναι ο ασθενής και ο φαρμακοποιός». 

«Να δούμε τι κάνουμε εμείς και όχι τι περιμένουμε από τους άλλους» 

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης τόνισε πως «το μήνυμα μας για την χρονιά αυτή είναι  να δούμε τι κάνουμε εμείς και όχι τι περιμένουμε από τους άλλους» τονίζοντας πως ο φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να «ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να βρούμε σχέδια συνεννόησης, συνεργασιών, να χαμηλώσουμε τα κόστη μας, διότι όποιος και να είναι στην κυβέρνηση θα δημιουργεί συρρίκνωση του κλάδου και εμείς μόνο με δικές μας αντισταθμιστικές ενέργειες θα μπορούμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση και να βγάζουμε το μεροκάματό μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.