Σταματης Σακελλιων, Συντονιστης της Νομαρχιακης Επιτροπης του ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης «Δεν λεμε οτι οι δυσκολιες τελειωσαν∙ λεμε οτι τα δυσκολα ειναι πισω μας»

«Το να πάρεις την εξουσία είναι μια επίπονη διαδικασία»

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η περαιτέρω μείωση των δεικτών της ανεργίας και η συγκρότηση των βημάτων ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους είναι το τρίπτυχο των όσων αναμένει για το νέο έτος, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων.
 
Ο κ. Σακελλίων έκανε «ποδαρικό» στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», σχολιάζοντας το σύνολο της επικαιρότητας και καταθέτοντας τις δικές του προβλέψεις για τα όσα πρόκειται να γίνουν το 2018 σε εθνικό επίπεδο. Με την ευχή το 2018 τόσο η κυβέρνηση όσο και εμείς οι ίδιοι να φέρουμε εις πέρας το βαρύτερο καθήκον μας, ήτοι «να γίνουμε όλοι σοφότεροι, ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στις αιτίες και τους λόγους που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».
 
Σταμάτης Σακελλίων όμως…
 
ΠτΘ: κ. Σακελλίων προσφάτως είδαμε την πρώτη συνέντευξη της συζύγου του πρωθυπουργού, με πηχυαίους τίτλους, αλλά και αντιδράσεις, από τους οποίους συγκρατούμε το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση, αλλά όχι και στην εξουσία». Πώς την εξηγείτε την έκφραση αυτή;
Σ.Σ.:
Η κ. Μπαζιάνα λέει την αλήθεια. Είχαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015, που το πληρώσαμε με μεγάλο κόστος, με τη διάσπαση του κόμματος και προφανώς είναι άλλο πράγμα να έχεις την κυβέρνηση κι άλλο να έχεις την εξουσία. Όταν βλέπετε τι γίνεται σε ένα κομμάτι των δικαστών, ακόμη και μέσα στον κρατικό μηχανισμό, όπου στελέχη της γραφειοκρατίας «πυροβολούν» με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όταν βλέπετε την προτροπή που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους τραπεζίτες, «πιάστε επιτέλους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, του μεγάλους, βγάλτε τα μεγάλα δάνεια από τα συρτάρια σας, αλλά και τα συστημικά ΜΜΕ, δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι μηχανισμοί που είχαν στηθεί και 40 χρόνια κρατούν. Παρά τα σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχθεί. Το να πάρεις την εξουσία είναι μια επίπονη διαδικασία. Δεν είναι ένας χαλαρός υγιεινός περίπατος, και μάλιστα όταν το παλιό ξέρει ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση. 

«Επιβεβλημένη η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο ζήτημα της επιστολής προς το ΔΠΘ» 

ΠτΘ: Ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησε τοπικά πολύ στα τέλη του 2017 ήταν αυτό με το έγγραφο από πλευράς της αστυνομικής διεύθυνσης Ροδόπης, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, προς το ΔΠΘ, περί «τουρκικής μειονότητας». Ένα ζήτημα που οδήγησε στον υποβιβασμό των αστυνομικών που διαχειρίστηκαν, ως όφειλαν, εξ όσων γνωρίζουμε την υπόθεση.  Η υπόθεση, που τόσες αντιδράσεις ξεσήκωσε, έληξε εκεί; Μας ικανοποίησε συλλογικά η μετακίνηση των αστυνομικών που έπραξαν τα δέοντα;
Σ.Σ.:
Όχι. Ήταν και παραμένει ένα μείζον θέμα. Δεν είναι πρωτίστως αστυνομικό ζήτημα, παρόλο που έχουν ευθύνες και οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν το θέμα και ορθώς, κατά τη γνώμη μου παρενέβη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είναι κυρίως θέμα εισαγγελικό.  Εγώ ζήτησα και δημόσια την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση, είναι θέμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να κάνει ό,τι της αναλογεί, γιατί αυτή η πρακτική μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Προσωπικά θεωρώ ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει και θεωρώ την παρέμβαση της εισαγγελέως επιβεβλημένη.   

«Τόσο το 2017, αλλά ακόμη περισσότερο το 2018, δείχνουμε το πρόσημο της πολιτικής μας» 

ΠτΘ: Το 2018 σύμφωνα με το αφήγημα της κυβέρνησης θα είναι η χρονιά εξόδου από τα μνημόνια. Στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για χρονιά εκλογών. Τι από όλα τελικά θα είναι το 2018;
Σ.Σ.:
Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε είναι ότι τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν μια βελτιωτική κατάσταση. Τα δεκαετή ομόλογα έπεσαν κάποια στιγμή κάτω από 3,60, άρα έχουν γυρίσει σε εποχές του 2006. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι στις 22 Ιανουαρίου το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όπου το σύστημα ανοίγει συζήτηση για το χρέος και την ασφαλή και καθαρή έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς των μνημονίων. Όπως ήταν μια τομή ότι μπήκαμε στα μνημόνια και ακολούθησε η βαρβαρότητα που ακολούθησε, έτσι είναι τομή και η έξοδος από την επιτροπεία, από το καθεστώς των μνημονίων. Διότι η κυβέρνηση θα αποκτήσει τη δικιά της αυτονομία στο βαθμό που της επιτρέπουν οι συνθήκες, όπως και σε κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., ούτως ώστε να ξεδιπλώσει περισσότερες δικές της πολιτικές. Παρόλα αυτά, μέσα στα στενά αυτά δημοσιονομικά όρια τα οποία είχαμε, νομίζω ότι και το 2017, αλλά ακόμη περισσότερο το 2018, δείχνουμε το πρόσημο της πολιτικής μας. Είναι η στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε τα Χριστούγεννα, αφορούσε γύρω στα 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεν λέμε ότι οι δυσκολίες τελείωσαν, λέμε ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας.
 
Από δω και πέρα πιστεύω ότι θα είναι σταθερά βελτιούμενη η κατάσταση, ούτως ώστε να μπορούμε να κλείνουμε τις πληγές. Θεωρώ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, κλείνοντας την ιστορία των μνημονίων, θα βάζουμε ταυτόχρονα και τις βάσεις για αυτό που είναι το αίτημα της κοινωνίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και μια οικονομία σε ανάπτυξη και σταθερές θέσεις εργασίας. Όταν μια οικονομία αναπτύσσεται μέσα σε μια τεράστια κρίση, τα αποτελέσματα της ανάπτυξης αυτής δεν φτάνουν άμεσα στον καθένα μας. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα δύο χρόνων περίπου, για να γίνουν ορατά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα ασκούνται πολιτικές που θα διευκολύνουν, θα στηρίζουν τις ομάδες και τα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση. 

«Είναι κουραστικό, παράδοξο και δείχνει πολιτικό θράσος το να μας κουνούν το δάχτυλο εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα» 

ΠτΘ: Επειδή μιλάτε με αριθμούς, οι οποίοι καμιά φορά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, παρουσιάζεται ωραιοποιημένη κατάσταση από πλευράς της κυβέρνησης;
Σ.Σ.:
Όχι, καθόλου. Λέμε την αλήθεια. Δεν νομίζω ότι τα στελέχη των Βρυξελλών έχουν γίνει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν νομίζω ότι το γερμανικό πρακτορείο είναι κομμάτι της ΑΥΓΗΣ στο Βερολίνο, που έγραψε ότι ο Τσίπρας θα σώσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιλάμε σε πραγματική βάση. Είναι κουραστικό, παράδοξο και δείχνει πολιτικό θράσος το να μας κουνούν το δάχτυλο εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα.
 
ΠτΘ: Οι πλειστηριασμοί είναι ένα μείζον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα διαβάζουμε και για την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ως ικανοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν υπογραφεί. Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς;
Σ.Σ.:
Το 80% της πρώτης κατοικίας, μέχρι το ποσό περίπου των 300.000 ευρώ, που στηρίζει πλήρως μέχρι το τέλος του 2018 και μετά θα γίνει ρύθμιση. Στόχος μας είναι να πληρώσουν επιτέλους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Άνθρωποι που πήραν τεράστια δάνεια τον καιρό της ευμάρειας και δεν τα πλήρωσαν ποτέ. Τα «πάρκαραν» σε φορολογικούς παραδείσους. Θεωρώ λιγάκι άστοχο το να βλέπω συλλογικότητες να υπερασπίζονται βίλες πολλών εκατομμυρίων ευρώ και τον «άτυχο» δανειολήπτη που τα ποσά που πήρε τα έχει στο εξωτερικό για να βγει σε πλειστηριασμό αυτή η βίλα. Ποιον προστατεύεις και τι; Αυτό να σκεφτούμε. 

«Για πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια, έχουμε μια ανοιχτή πόρτα για την επίλυση του Σκοπιανού» 

ΠτΘ: Το 2018 θα είναι το έτος επίλυσης του Σκοπιανού;
Σ.Σ.:
Ίσως για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, έχουμε μια ανοιχτή πόρτα για να λυθεί ένα ζήτημα που ταλανίζει χρόνια την εξωτερική μας πολιτική, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήθελαν να λυθεί ποτέ το θέμα αυτό εξαιτίας του πολιτικού κόστους και κρύβονταν πίσω από τον εθνικιστή Γκρουέφσκι, ο οποίος για χρόνια ήταν πρωθυπουργός στη FYROM. Τώρα νομίζω ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να πάει χαμένο. Η γραμμή στην οποία συμφωνούν λίγο ως πολύ σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Είναι η θέση που διατυπώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. 

«Πρόβλημα δεδηλωμένης δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης» 

ΠτΘ: Πάντως η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική επί του ζητήματος…
Σ.Σ.:
Εγώ θα ήθελα να δω τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στη βουλή, διότι εκεί θα φανεί ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δεδηλωμένης η κυβέρνηση, αλλά πρόβλημα δεδηλωμένης ο κ. Μητσοτάκης, γιατί θα πρέπει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια τον ίδιο του τον εαυτό, την αδελφή του, τον πατέρα του, ο οποίος «έπεσε» με αφορμή αυτό τα ζήτημα από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είναι η άλλη γραμμή στη Νέα Δημοκρατία με τον κ. Γεωργιάδη, και βέβαια τους Καραμανλικούς που είχαν μια θέση το 2008. Αυτή άραγε πήγε περίπατο; Επομένως το πρόβλημα είναι του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι της κυβέρνησης. Να προσπαθήσει η Ν.Δ., έστω και τώρα, να φανεί λίγο σοβαρή. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανένας μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να κάνει φτηνό μικροκομματικό παιχνίδι. Αυτό έκανε η Ν.Δ. μέχρι και την παραμονή του νέου χρόνου. Το ότι ζητάει τώρα ενημέρωση, κλπ, θεωρώ ότι είναι ένα βήμα προς τη σοβαρότητα. Ελπίζω να το συνεχίσει, γιατί χτίστηκαν καριέρες και με άθλιο τρόπο πάνω σε αυτή την ιστορία εδώ και 25 χρόνια. Το 90% των ευρωπαϊκών κρατών αποκαλεί την FYROM με το όνομα Μακεδονία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής «πατριωτών» που μας οδήγησε εκεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.