Κλειδι για την αναπτυξη της Περιφερειας ΑΜΘ η νεα Περιφερειακη Συνεταιριστικη Τραπεζα

Σταύρος Σταυράκογλου «Ο νέος φορέας, θα είναι ικανός να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ» - Το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας της τράπεζας

Να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ, φιλοδοξεί η νέα συνεταιριστική τράπεζα της Περιφέρειας που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των υφιστάμενων Συνεταιριστικών τραπεζών Δράμας και Έβρου.
 
Το εγχείρημα ανακοινώθηκε επίσημα μετά από συνάντηση που είχαν προ ημερών ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τους Προέδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου κ.κ. Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και Σταύρο Σταυράκογλου.
 
Ο κ. Σταυράκογλου μίλησε στον «ΠτΘ» για το εγχείρημα, του οποίου οι διαδικασίες ήδη έχουν ξεκινήσει, καθώς και για τις προοπτικές της ενιαίας τράπεζας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
 
Άλλωστε η τοπικότητα των Συνεταιριστικών τραπεζών τις έχει βοηθήσει να σταθούν δίπλα στους επιχειρηματίες των περιοχών τους, τις οποίες ξέρουν καλύτερα από τις μεγαλύτερες πανελλήνιες τράπεζες. Για αυτό και ο κ. Σταυράκογλου εξέφρασε την άποψη πως «ο νέος φορέας, θα είναι ικανός να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί από την ευεργετική επίδραση τόσο των στρατηγικών στόχων και των πλεονεκτημάτων που έχει η ΠΑΜΘ ως χωρική οντότητα, με σκοπό να υπάρξει καταλυτική συμβολή στην προώθηση και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».
 
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του φορέα θα παίξουν τα Επιμελητήρια, ενώ οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν όλο το 2018 ώστε να έχει γίνει η συγχώνευση το συντομότερο. 

Αβέβαιο το γενικότερο οικονομικό κλίμα 

Οι συνεταιριστικές τράπεζες, σημείωσε ο κ. Σταυράκογλου, ακολουθούν τις εποπτικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ), ενδιάμεσος της οποίας είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, με όλες τις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας.
 
Οι τράπεζες λειτουργούν σε μια  περίοδο εκτεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας, που επικρατεί στην Ελληνική οικονομία, που κορυφώθηκε με την επιβολή των capital control το 2015, που αποτελεί κομβικό σημείο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 
Η περίοδος όμως μετά το 2016 χαρακτηρίζεται από μια μεταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και μια ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζάς τους.
 
Έτσι μετά την ήπια ύφεση του ελληνικού εγχώριου προϊόντος το 2015, που εκτιμάται από την ΤτΕ από 0,2-0,3%, το ΑΕΠ σταθεροποιείται και από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 υπάρχει μια μικρή μεν, αλλά σταθερή δυναμική. 

Λειτουργική αυτονομία στις Συνεταιριστικές 

Η Συνεταιριστική τραπεζική στη χώρα μας, σημείωσε, είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, με την τράπεζα του Έβρου να ιδρύεται το 1996 μετά από πρωτοβουλία του τότε διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου, όταν διεθνώς οι ρίζες αυτού του τύπου τράπεζας εντοπίζονται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
 
Όμως τα Ελληνικά Συνεταιριστικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν κάποια διακριτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που τα διαφοροποιούν από τους αντίστοιχους συνεταιριστικούς θεσμούς στην Ευρώπη και παγκόσμια.
 
Έτσι τα Ελληνικά ιδρύματα έχουν σχετικά περιορισμένα συνεταιριστικά μεγέθη, όπως η πελατειακή και συνεταιριστική βάση, το ύψος του ενεργητικού, σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαικά, όμως παρά το μικρό τους μέγεθος απολαμβάνουν μια σημαντική λειτουργική αυτονομία, η οποία ήταν περισσότερο αισθητή πριν την πρόσφατη οικονομική ύφεση, με διακριτή παρουσία στο οικονομικό γίγνεσθαι της εκάστοτε περιοχή στην οποία αναπτύσσονταν. Το γεγονός όμως ότι στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά στο θεσμό αυτό, έχει και μια θετική ανάγνωση, γιατί υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξής τους.
 
Άλλωστε έχουν και μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, μιας και αναπτύσσονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αποκτώντας μια υπεραξία γνώσης σχετικά με τις επιχειρήσεις και τις οικονομικές ιδιαιτερότητές της.
 
Αυτό έχει με τη σειρά του σαν αποτέλεσμα την πιο αντικειμενική πληροφόρηση και τη διείσδυση στο οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής εντός της οποίας αναπτύσσονται, όπως για παράδειγμα να εστιάζουν τα προϊόντα τους στις αυτόνομες οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι μεγάλες τράπεζες που απευθύνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
«Όταν απευθύνεσαι σε ένα μικρό γεωγραφικό χώρο μπορείς και αφουγκράζεσαι τις ανάγκες πολύ περισσότερο» σημείωσε ο κ. Σταυράκογλου, προσθέτοντας πως το άλλο σημαντικό στοιχείο των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι η επανεπένδυση οποιουδήποτε κεφαλαιακού πλεονάσματος οικονομικής υπεραξίας που προκύπτει από τις υπηρεσίες, στον ίδιο τον τόπο, ενώ παράγεται και ένα κοινωνικό προϊόν, από τις αμοιβές που υπάρχουν σε όλο το στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών αυτών που είναι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας σήμερα, και αν όλα πάνε καλά, της Περιφέρειας στο μέλλον. 

Συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη ο νέος φορέας 

Για αυτό άλλωστε έφτασαν και στην συγχώνευση, μιας και η δημιουργία των απαραίτητων οργανωτικών δομών, λειτουργιών και συστημάτων όπως επιτάσσονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, απαιτεί σημαντική τεχνογνωσία και προϋποθέτει δέσμευση σημαντικών ανθρώπινων πόρων.
 
Η ανάγκη να πειθαρχήσουν σε αυτές, και η διατήρηση των πολύπλοκων, κατά τον ίδιο, συστημάτων, ενέχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, ακόμα και για μεγάλου μεγέθους ιδρύματα, πόσο μάλλον για τα μικρότερα.
 
Αυτό αναγκαστικά οδηγεί στην αναζήτηση της κεφαλαιακής θωράκισης, ώστε να επιτύχουν την ευστάθεια του τραπεζικού ιδρύματος, προς την ευστάθεια των επόμενων χρόνων, και να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
 
Έτσι η συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, θα έχει ευεργετικές συνέπειες στο ζήτημα αυτής της θωράκισης, δημιουργώντας ένα οργανισμό τέτοιου μεγέθους που θα διευκολύνει την υπερσυγκέντρωση των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων, διευκολύνοντας τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών και για το εγγύτερο χρονικό διάστημα.
 
Οι εκτιμώμενες λοιπόν οικονομίες κλίμακας, είναι ιδιαίτερα υψηλές, και αναφέρονται στην εν δυνάμει ελαχιστοποίηση του κόστους, την εφαρμογή ενοποιημένου και καλύτερα οργανωμένου τραπεζικού ιδρύματος, τόσο τεχνικά όσο και στελεχιακά, με τη δημιουργία κατάλληλα επανδρωμένων επιτροπών, οργανωτικών μονάδων και διευθύνσεων.
 
«Ο νέος φορέας, θα είναι ικανός να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ, και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί από την ευεργετική επίδραση τόσο των στρατηγικών στόχων και των πλεονεκτημάτων που έχει η ΠΑΜΘ ως χωρική οντότητα, με σκοπό να υπάρξει καταλυτική συμβολή στην προώθηση και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε, τονίζοντας πως με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα είναι μέσα στις τρείς μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες, και σε βάθος τετραετίας εκτιμούν πως θα είναι και μέσα στις τρείς μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων.
 
Αυτή άλλωστε είναι και η θεμελιώδης στόχευση της επικείμενης συγχώνευσης, να προσαρμοστούν στις ανάγκες για ένα μεγαλύτερο σχήμα με τη συνέργεια μεταξύ των δύο τραπεζών, αντί να προχωρήσουν ξεχωριστά η κάθε μία στην επέκτασή της, δημιουργώντας μια μεγάλη Περιφερειακή τράπεζα. 

Σημαντικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων 

Ένα σημαντικό ρόλο για την επέκταση της νέας αυτής τράπεζας στην Περιφέρεια, και στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες των Περιφερειακών ενοτήτων που δεν χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες των δύο τραπεζών μέχρι τώρα, θα παίξουν τα Εμπορικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, μιας και, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκογλου, αποτελούν τα κύτταρα της δημιουργίας της συνεταιριστικής τραπεζικής στην Ελλάδα, και μέσα από αυτή τη διεργασία εκτιμούν πως θα μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν τις ωφέλειες της συνεταιριστικής τραπεζικής.
 
Άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους εντός της Περιφέρειας έχουν στο παρελθόν αποκτήσει κάποια γνώση των δυνατοτήτων και της ωφέλειας των συνεταιριστικών τραπεζών.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των δυνατοτήτων είναι το γεγονός ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν συμμετείχαν σε καμία από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν συμβεί στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα χρόνια της κρίσης, όμως, τουλάχιστον η τράπεζα του Έβρου, για την οποία γνωρίζει σίγουρα, δεν έκλεισε ποτέ την στρόφιγγα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενδυνάμωση της ρευστότητάς τους, γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο της ότι είναι ένας ισχυρός φορέας της τοπικής κοινωνίας και όχι ένας απρόσωπος εταιρικός οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες.
 
«Είναι μια τράπεζα που έχει τη δική της κοινωνική ευθύνη, και οφείλει να συμπεριφέρεται πρώτιστα με κοινωνικά χαρακτηριστικά» ανακλαστικά που έχουν βγει αρκετά στον Έβρο το τελευταίο διάστημα βοηθώντας αρκετές επιχειρήσεις, τηρουμένων των τραπεζικών κριτηρίων που θέτει το εποπτικό πλαίσιο, όταν οι μεγάλες τράπεζες ασχολούνταν με τη διόρθωση της εταιρικής τους ταυτότητας. 

Εντός του 2018 οι διαδικασίες 

Όσο για το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας αυτής της τράπεζας, αυτό αναμένεται να έχει τρείς φάσεις.
 
Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την λήψη των σχετικών αποφάσεων από τις γενικές συνελεύσεις των μελών των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ σε δεύτερη φάση θα πρέπει να δοθεί η έγκριση της ΤτΕ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έγκριση συγχώνευσης και τη χορήγηση σχετικής άδειας λειτουργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Αυτές οι δύο φάσεις θα περιλαμβάνουν επαφές, και ανάλυση της επιχειρηματικής οντότητας της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμουν κεφαλαιακά στο νέο οργανισμό.
 
Η τρίτη φάση έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης των δύο οργανισμών, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει χρονικά όλο το 2018, και περιλαμβάνει την ίδρυση υποκαταστημάτων στις πρωτεύουσες των υπολοίπως Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την κεφαλαιακή συμμετοχή των επιχειρήσεών τους.
 
Σε αυτό θα κληθούν να παίξουν ρόλο τα τοπικά Επιμελητήρια, και το όλο εγχείρημα της επέκτασης θα στηριχθεί στον θεσμό, από τον οποίο άλλωστε και ξεκίνησε.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.