Ομιλια του Ασημακη Φλιατουρα στο Επιστημονικο Colloquium του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας του Δ.Π.Θ.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, αντί του κ. Στέλιου Παναγιωτάκη, του οποίου η προγραμματισμένη διάλεξη ματαιώνεται, θα μιλήσει ο κος Ασημάκης Φλιάτουρας, Λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Το λόγιο επίπεδο της Νέας Ελληνικής: Ευχή ή κατάρα;».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 16:00 έως τις 18:00, και είναι ανοικτή στα μέλη ΔΕΠ, τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ο Ασημάκης Φλιάτουρας σπούδασε Γλωσσολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 1999 μέχρι και σήμερα έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, και στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., στο οποίο διορίστηκε Λέκτορας το 2016.
Έχει συγγράψει ή έχει συνεργαστεί στη συγγραφή των εξής επιστημονικών μονογραφιών: Καραντζόλα Ε. & Α. Φλιάτουρας, Γλωσσική αλλαγή (2004)· Φλιάτουρας Α., Ετυμολογία των αρβανίτικων εδαφωνυμίων του νομού Αχαΐας (2005)· Συμεωνίδης Χ., Γ. Ξενής & Α. Φλιάτουρας, Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής για το Γυμνάσιο. ΟΕΔΒ (2006).

Υπό έκδοση βρίσκεται το έργο του «Η μορφολογική αλλαγή στην ελληνική γλώσσα: μια συνοπτική παρουσίαση».

Παράλληλα έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, έχει μεταφράσει μαζί με τη Μ. Μητσιάκη το βιβλίο Mc Mahon A., Understaning language change (2005), και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε μια σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, όπως στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ετυμολογικό Λεξικό των Νεοελληνικών Οικωνυμίων», στο πρόγραμμα «Φρασεολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής», στο πρόγραμμα «Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής», στο πρόγραμμα «Πυθαγόρας ΙΙ» για την εκπόνηση: α) «Ετυμολογικού Λεξικού των Αρβανίτικων Εδαφωνυμίων του νομού Αχαΐας», β) μεταδιδακτορικής έρευνας με αντικείμενο «Ετυμολογία και Μορφοφωνολογική Ανάλυση των Αρβανίτικων Εδαφωνυμίων του νομού Αχαΐας», και από το 2006 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ετυμολογίας στο υπό προετοιμασία «Μεγάλο Λεξικό της Νέας Ελληνικής» των Εκδόσεων Πατάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.