«Οχι» στην πληρη υιοθετηση του συστηματος ηλεκτρονικων πλειστηριασμων απο τους συμβολαιογραφους της Θρακης

Χρήστος Τερζίδης, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης «Να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση τα όσα εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο για να μην βρεθεί στη δυσχερή θέση να νομοθετήσει εκ νέου»

Κατά της πλήρους κατάργησης των φυσικών πλειστηριασμών, και κατ’ επέκτασης της υιοθέτησης του ηλεκτρονικού τρόπου για το σύνολο των πλειστηριασμών τάχθηκε ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Με σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή, από τις 21 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το σύνολο των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα μέσα από την πλατφόρμα του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Με τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος και για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το Δημόσιο. Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθούν οι κατάλληλες προσαρμογές του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις το προσεχές διάστημα.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών ο κ. Τερζίδης υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος των συμβολαιογράφων το προηγούμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «δεν μας βρίσκει σύμφωνους η επέκταση του ηλεκτρονικού τρόπου σε όλους ανεξαιρέτως τους πλειστηριασμούς». Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διαφωνία των συμβολαιογράφων έγκειται στο γεγονός ότι «όταν μιλάμε για ακίνητα ενδιαφέροντος, από οικονομικής άποψης, και υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον από το εξωτερικό ή εκ του  μακρόθεν, υπάρχει σκοπιμότητα για να γίνει αυτός ο πλειστηριασμός ηλεκτρονικά. Όμως το αντίθετο συμβαίνει σε ακίνητα που είναι άνευ οικονομικής σημασίας, μιλάμε για τυχόν αγροτικά ακίνητα ή μικρής αξίας ακίνητα στην επαρχία, που δεν θα υπάρξει άλλο ενδιαφέρον πλην των κατοίκων της περιοχής, που δεν έχουν την κουλτούρα, την εξοικείωση των ηλεκτρονικών μέσων».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο τα ζητήματα αυτά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαδικασία το επόμενο διάστημα και κυρίως στην επίτευξη του στόχου των πλειστηριασμών, που «είναι η επίτευξη μείζονος πλειστηριάσματος», και άρα κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τα όσα εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο ούτως ώστε όπως επεσήμανε «να  μην βρεθεί στην δυσχερή θέση να αντιμετωπίζει ζητήματα σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό και να επανέρχεται για να νομοθετήσει εκ νέου».
 
Ερωτηθείς τέλος για το αν έχουν υπάρχει ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ροδόπη ο κ. Τερζίδης δήλωσε πως προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί, λόγω των συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι «ελάχιστοι είναι πλειστηριασμοί εκείνοι στην περιοχή που έχουν αυτό το εξαιρετικό οικονομικό ενδιαφέρον». Ωστόσο, όπως τόνισε, και στην περιοχή μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.