«Οι δυο παραταξεις πρεπει να τελειωνουν» το μηνυμα του Παναγιωτη Αλμπανιδη για την επομενη ημερα του ΕΒΕΡ

Ο Β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου για τις πρώτες ημέρες της νέας διοίκησης - «Το κλίμα στις συνεδριάσεις δεν είναι οξύ, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο»

Ένας μήνας και κάτι, έχει περάσει από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Ροδόπης, που ανέδειξαν νικητή τον κ. Αντώνη Γραβάνη. Ένας μήνας και κάτι, κατά τον οποίο οι εκλεγέντες συγκροτήθηκαν σε σώμα, αναδεικνύοντας το νέο Δ.Σ. του ΕΒΕΡ, με τον κ. Παναγιώτη Αλμπανίδη να αναλαμβάνει τη θέση του Β' αντιπροέδρου  – η οποία  αυτοδίκαια  πάει στην “αντιπολίτευση” – όντας ο μοναδικός από την παράταξη του κ. Κιλτσίκη.
 
Ο κ. Αλμπανίδης είναι επίσης και το μοναδικό μέλος από την παράταξη του κ. Κιλτσίκη στην Διοικητική Επιτροπή, γεγονός για το οποίο, εξέφρασε την πικρία του, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», καλώντας ωστόσο τους συναδέλφους του, να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης.
 
Άλλωστε βασικό σύνθημα του ίδιου για τα επόμενα βήματα του επιμελητηριακού θεσμού είναι η λειτουργία όλων ως ένα, «καταργώντας» τις παρατάξεις και προτάσσοντας το συμφέρον των επαγγελματιών.
 
Ο κ. Αλμπανίδης έκανε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και της επόμενης ημέρας στο  Επιμελητήριο της Ροδόπης,  ευχόμενος όσες θα ακολουθήσουν να αποτελέσουν βήμα για την «ανάταση» του επαγγελματικού κλάδου.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Αλμπανίδη έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από τις εκλογές του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Μία αναμέτρηση που προεκλογικά κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με το αποτέλεσμα να κρίνεται σε λίγες ψήφους. Πώς κρίνεται εσείς το αποτέλεσμα της κάλπης και τα όσα ακολούθησαν, μιας και εκλεχτήκατε στη θέση του Β’ αντιπροέδρου;
Π.Α.:
Όντως υπήρξε μεγάλη προεκλογική κινητικότητα, μεγάλη όρεξη από τους υποψηφίους και ελπίζω και εύχομαι η όρεξη αυτή για δουλειά να υπάρχει και σε αυτούς που έχουν εκλεγεί. Το αποτέλεσμα ήταν ισορροπημένο. Ο επιχειρηματικός κόσμος αποφάσισε να συνεργαστούμε ουσιαστικά οι δύο παρατάξεις. Εμείς χάσαμε για λίγες ψήφους, αλλά σημασία έχει να προσφέρουμε και εμείς από την μεριά μας, ως αντιπολίτευση, όσο συναινετικά μπορούμε. Θα ήθελα να εκφράσω και μια πολύ μικρή πικρία, για το γεγονός ότι αρχικά δεν φάνηκε ιδιαίτερη συναίνεση. Φανταστείτε ότι στην διοικητική επιτροπή που είναι επταμελής, είμαι μόνο εγώ και μάλιστα δικαιωματικά είμαι, γιατί η αντιπολίτευση δικαιούται τη θέση του Β΄ αντιπροέδρου. Θα ήθελα να υπάρχουν και κάποια άλλα μέλη από την παράταξή μας μέσα στη διοικητική επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν στους υπόλοιπους εννέα να μην μπορεί να αξιοποιηθεί κι άλλος συνάδελφος. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί με όρεξη.
 
ΠτΘ: Αναφερθήκατε στη διοικητική επιτροπή. Για την εκλογή των μελών της οποίας ο κόσμος δεν γνωρίζει. Πώς γίνεται η επιλογή των μελών της;
Π.Α.:
Όσον αφορά το πρόσωπό μου, ο επικεφαλής μας κ. Κιλτσίκης με τίμησε με τη θέση του Β’ αντιπροέδρου και τον ευχαριστώ, όπως και τους συναδέλφους μου, καθώς η επιλογή ήταν ομόφωνη, επομένως και μία μεγάλη τιμή για μένα. Εκτός από εμένα, στη Διοικητική Επιτροπή υπάρχει ο πρόεδρος, ο κ. Γραβάνης και άλλα πέντε μέλη. Τα πέντε αυτά μέλη αναδείχτηκαν με εκλογές μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, των 21 δηλαδή. Οι έδρες είναι 11 του κ. Γραβάνη και 10 του κ. Κιλτσίκη. Προτείναμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα σε δύο θέσεις υπήρχαν άνθρωποι που εξ αντικειμένου ασχολούνται με την συγκεκριμένη δραστηριότητα που αφορούσαν, ωστόσο δυστυχώς δεν έγινε καμία πρότασή μας αποδεκτή και όλες οι υπόλοιπες θέσεις ψηφίστηκαν με το 11-10. 

«Εύχομαι, από δω και πέρα, η συναίνεση να υπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό»

ΠτΘ: Υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διενέξεις και συγκρούσεις στο Επιμελητήριο.  Το επιβεβαιώνεται;
Π.Α.:
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Υπήρξαν και αρκετές πρώτες αποφάσεις συναινετικές, ομόφωνες, υπήρξαν και κάποιες που διαφώνησαν. Το κλίμα δεν θα έλεγα ότι είναι οξύ, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Εύχομαι, από δω και πέρα, η συναίνεση να υπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό και ελπίζω και εύχομαι στη Διοικητική Επιτροπή να φροντίσουν οι συνάδελφοι να μην νοιώθω μοναξιά.
 
ΠτΘ: Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών του Επιμελητηρίου κι αυτό που προτάξατε τόσο οι υποψήφιοι σύμβουλοι όσο και οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων ήταν το στοίχημα για μια νέα πραγματικότητα για τους επαγγελματίες της περιοχής. Πώς κρίνεται την υφιστάμενη κατάσταση για τους επαγγελματίες της Ροδόπης;  
Π.Α.:
Μέσα στις πρώτες αποφάσεις που πήραμε, είναι ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να βεβαιωθούν τα χρέη των επαγγελματιών, όσον αφορά το ΓΕΜΗ στη ΔΟΥ.  Αυτοί ζήτησαν να δοθεί παράταση και να ενημερωθεί πρώτα ο τοπικός επαγγελματίας, διότι πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι  που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα ότι χρωστούν το ΓΕΜΗ, γιατί πλέον από το 2015 και μετά, η συνδρομή προς το Επιμελητήριο έχει γίνει προαιρετική κι έχει θεσπιστεί αυτό το ποσό του ΓΕΜΗ στο ετήσιο. Άρα θα πρέπει οι συνάδελφοί μας, όσοι μπορούν βέβαια, να πληρώσουν το ΓΕΜΗ του 2015 και του 2016, για να μην προκύψουν μελλοντικά προβλήματα. Εμείς θα φροντίσουμε για την ενημέρωσή τους. Τα ποσά δεν είναι μεγάλα, γεγονός που βέβαια είναι σχετικό, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και κάποιες ρυθμίσεις.  Όπως είχα πει και προεκλογικά, θέλω να ξεκινήσουμε με μικρούς στόχους, οι οποίοι θα είναι εύκολα υλοποιήσιμοι. Για παράδειγμα, έχουμε εδώ και χρόνια το Τμήμα Οικονομικών του ΔΠΘ, που δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Ξεκινήσαμε επίσης τις επαφές μας, με τον Δήμο, την Περιφέρεια, γιατί το Επιμελητήριο, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.  Το θέμα είναι εμείς να έχουμε προτάσεις, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες, να τις εκθέσουμε στους τοπικούς φορείς και φυσικά να τις υιοθετήσουν. Για να μας ακούσουν όμως, θα πρέπει κι εμείς στις προτάσεις που κάνουμε να έχουν εφικτό στόχο. Μ' αυτούς τους μικρούς στόχους σιγά σιγά θα βελτιώσουμε τις συνθήκες για να μπορέσουν και οι επαγγελματίες να εξελίξουν τις δουλειές τους. Να δημιουργήσουμε πρόσφορα έδαφος για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς μας.

«Πρέπει να δείξουμε ότι πήγαμε εκεί για να προσφέρουμε, να δουλέψουμε και όχι για άλλους λόγους» 

ΠτΘ: Το διάστημα του ενός μηνός, είναι σίγουρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για αποτελέσματα, ωστόσο, έστω στο διάστημα αυτό, έχετε δει αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες το Επιμελητήριο;
Π.Α.:
  Για να το κάνει αυτό ο κόσμος θα πρέπει να προηγηθούμε εμείς. Πρέπει να δείξουμε ότι πήγαμε εκεί για να προσφέρουμε, να δουλέψουμε και όχι για άλλους λόγους. Άρα από τον κόσμο να μην περιμένουμε από τώρα ιδιαίτερα πράγματα. Πρέπει να δει για να αρχίσει κι αυτός να συμμετέχει. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος έκανε την πρώτη κίνηση με την καλή συμμετοχή στις εκλογές σε σχέση με άλλα Επιμελητήρια. Αυτό σημαίνει όμως ότι ο κόσμος τώρα περιμένει κάποια πράγματα από εμάς, για να ζητήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τη συμμετοχή τους. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μία εικόνα. Μέχρι στιγμής συνεδριάζουμε και αποφασίζουμε για ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα.  Το δικό μου μήνυμα για τη συνέχεια είναι ότι οι δύο παρατάξεις πρέπει να τελειώνουν. Όπως και η διοικητική επιτροπή είναι επταμελής και όχι 6+1, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι 21μελές και όχι 11 + 10. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.