Σεμιναριο με θεμα «Το αγχος των εκπαιδευτικων στην διαχειριση συνθετων ψυχοκοινωνικων/εκπαιδευτικων ζητηματων» στην Ξανθη

29 και 31 Ιανουαρίου

Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο, διάρκειας 10 ωρών με θέμα «Το άγχος των εκπαιδευτικών στην διαχείριση σύνθετων ψυχοκοινωνικών/εκπαιδευτικών ζητημάτων» διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Καπναποθήκη Π της Ξάνθης στις 29 και στις 31 Ιανουαρίου από τις 17.00 μέχρι τις 22.00. 

Σκοπός  – Περιγραφή 

Το άγχος αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα αναγκαίο για την επιβίωσή μας. Πυροδοτεί παροδικές αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, οι οποίες μας προετοιμάζουν για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης (φυγή ή μάχη).
 
Το άγχος αποτελεί ένα φάσμα από μικρής έως πολύ μεγάλης έντασης συμπτώματα. Θεωρείται παθολογικό όταν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, την επίτευξη επιθυμητών στόχων και τη συναισθηματική ευημερία του ατόμου – οπότε και έχουμε κάποια αγχώδη διαταραχή. Το χρόνιο άγχος ή το πολύ υψηλό άγχος μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση κορτιζόλης επηρεάζοντας την λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, την εγκεφαλική λειτουργία όπως π.χ εξασθένιση της βραχυπρόθεσμης μνήμης, αλλά και προκαλώντας προβλήματα διάθεσης και προσαρμογής.
 
Η σύγχρονη ζωή με τις απαιτήσεις της, τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η κρίση που ακολούθησε έχουν εντείνει το άγχος σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Στο σχολικό περιβάλλον οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν ποικίλες προκλήσεις όπως μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές διασπαστικής συμπεριφοράς, συναισθήματος, αναπτυξιακές διαταραχές, κ.α., ποικίλες οικογενειακές και κοινωνικές δυσκολίες. Ταυτόχρονα οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικότητες όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, η εκπαιδευτική αξιολόγηση, η αναμονή σημαντικών συναντήσεων με γονείς, προϊσταμένους, σχολικούς συμβούλους κ.α. καθιστούν το σχολικό πλαίσιο ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Η ανεπάρκεια μηχανισμών υποστήριξης των εκπαιδευτικών όταν αντιμετωπίζονται σύνθετα εκπαιδευτικά ή και ψυχοκοινωνικά ζητήματα δυσκολεύει το εκπαιδευτικό έργο και επιβαρύνει τον ρόλο του εκπαιδευτικού.
 
Οι αντιδράσεις των ατόμων στο άγχος όμως δεν εξηγούνται επαρκώς από τη βαρύτητα των εξωτερικών παραγόντων πρόκλησης άγχους. Οι αντιδράσεις αυτές καθορίζονται σε έναν μεγάλο βαθμό και από την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, τις στρατηγικές επιβίωσης που έχει και την ικανότητα του για δημιουργική προσαρμογή. Πολλές φορές το άγχος είναι αποτέλεσμα ανέκφραστων σκέψεων, ενδοβολών, αναστροφών και άλλων συναισθημάτων που μας εμποδίζει να κάνουμε αποτελεσματική επαφή με το περιβάλλον μας. Τα ανέκφραστα συναισθήματα παρεμβαίνουν στην υγιή μας ανάπτυξη. Η επίγνωση αυτών και η καλή επαφή με τον εαυτό διευκολύνει την ανάπτυξη του εαυτού και την καλή προσαρμογή.
 
Στο σεμινάριο θα δουλέψουμε βιωματικά με βάση την φιλοσοφία και την μεθοδολογία της ψυχοθεραπείας Gestalt πάνω στο άγχος, τις επιπτώσεις του αλλά και την αντιμετώπιση του  με στόχο την επίγνωση της προσωπικής μας διαδικασίας και πως αυτή εμπλέκεται στην προσαρμογή μας και την επίλυση προβλημάτων. 
 
Θεματικές ενότητες 

  1. Σχολικό περιβάλλον. Προβλήματα και προοπτικές. Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
  2. Άγχος. Βιολογικοί, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες -Ψυχοσωματικά συμπτώματα.
  3. Το άγχος μέσα από την θεώρηση της Gestalt Ψυχοθεραπείας.
  4. Προσωπικότητα – Η έννοια του Εαυτού και του Κέντρου Ελέγχου.
  5. Επαγγελματική ικανοποίηση.
  6. Επαγγελματικό άγχος και Επαγγελματική Εξουθένωση.
  7. Σχέση Άγχους – Κατάθλιψης – Επαγγελματικής Εξουθένωσης.
  8. Η εκπαίδευση στην αναγνώριση της ψυχολογικής πίεσης και η αυτορρύθμιση.
  9. Η διαχείριση των σωματικών αισθητηριακών αισθημάτων: ο έλεγχος της αναπνοής και η συστηματική χαλάρωση.
  10. Η νοηματοδότηση. 

Λοιπές πληροφορίες: Βεβαίωση συμμετοχής σεμιναρίου 10 ωρών όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.
Βιωματική προσέγγιση με άμεση στοχοθεσία την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.
 
Εισηγήτρια: Σεχλίδου Σταυρούλα, Ψυχολόγος Απόφοιτη Πανεπιστημίου Κρήτης με εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
 
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
 
Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε  όσους ενδιαφέρονται να δουλέψουν βιωματικά το συγκεκριμένο θέμα.
 
Info
Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί)  25410 26635 (απόγευμα).
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ το άτομο (ειδικές τιμές για φοιτητές, για όσους έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα σεμινάρια του ΙΘΤΠ και για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης).
Η εγγραφή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.