«Σμύρνη. Από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς»

12.01.2018 11:37

Το βιβλίο του Hervé Georgelin παρουσιάζεται στην Κομοτηνή - Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών ν. Ροδόπης «ο Μέγας Βασίλειος», οι εκδόσεις Κέδρος και το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Hervé Georgelin με τίτλο «Σμύρνη. Από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς» εκδόσεις Κέδρος, 2007 (3η έκδοση). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 μ.μ..
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
 
Αικατερίνη Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 
Ερβέ Ζορζελέν, Λέκτορας στην Ιστορία Ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Ανατολής κατά τους νεότερους και σύγχρονους κόσμους, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος-εκδότρια Νατάσσα Βαφειάδου. 

Η «Σμύρνη»… 

Η Σμύρνη στα μέσα του 19ου αιώνα γοητεύει με τον αστραφτερό κοσμοπολιτισμό της. Προάγγελος της τόσο επίκαιρης σήμερα πολυπολιτισμικότητας, συγκεντρώνει στους κόλπους της όλες τις ανθρώπινες ομάδες των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής. Σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Πρότυπο πνευματικής άνθησης, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής προόδου.


Ο ερευνητής και συγγραφέας Hervé Georgelin δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης. Εξετάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Περιγράφει τις δραστηριότητες, τις πρακτικές και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πληθυσμών, εξετάζοντας τις επιρροές που δέχονται από τις μητροπόλεις της Ευρώπης. Φωτίζει την εύθραυστη συνύπαρξη τους υπό το πρίσμα της διαφορετικής παιδείας που προωθεί η κάθε εθνότητα, παράγοντας αποσταθεροποιητικός, όπως υποστηρίζει, για μια ομοιογενή τοπική κουλτούρα.

Στο πολιτικό σκηνικό, τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται σε δύο αντικρουόμενα επίπεδα: την επίσημη κρατική γραμμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τοπικό κοινοτικό πνεύμα που στηρίζουν οι κάτοικοι ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών. Το τέλος της Σμύρνης είναι τελικά η αρχή του βίαιου τέλους όλων των κοσμοπολίτικων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου. 

…και ο συγγραφέας Hervé Georgelin 

Ο Hervé Georgelin, διδάκτωρ Ιστορίας και πολιτισμών του Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, πρώην ερευνητής στην έδρα Ζαν Μονέ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, είναι μέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine