Η Καβαλα απο τις πρωτες πολεις της Ελλαδας που υιοθετει το συστημα υπογειων βυθιζομενων καδων απορριμματων

Η γειτονική Καβάλα, φαίνεται πως και πάλι πρωτοτυπεί, καθώς από την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, έγινε μία από τις πρώτες πόλεις όλης της χώρας, που τοποθέτησε υπόγειους βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων.
 
Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στα ρεπορτάζ των συνάδελφων μέσων της Καβάλας, πρόκειται για τους δύο πρώτους, από μια σειρά κάδων που θα αντικαταστήσουν σταδιακά όλους τους συμβατικούς κάδους της πόλης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου.
 
Ο πρώτος εξ αυτών είναι για οικογενειακά απορρίμματα και ο δεύτερος για ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται για δύο καλαίσθητους μεταλλικούς κάδους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω σε μια μεγάλη μεταλλική πλάκα, ενώ οι πολίτες θα τους ανοίγουν με το πάτημα ενός εμβόλου που βρίσκεται στο πάτωμα και όχι με τα χέρια.
 
Ανεβαίνουν δε από το έδαφος με ένα μηχανισμό ώστε να μπορούν να τους πάρουν οι υπάλληλοι καθαριότητας και να τους αδειάσουν μέσα στα απορριμματοφόρα. Μάλιστα όπως διαβάσαμε οι κάδοι αυτοί είναι ελληνικής κατασκευής και κοστίζουν περί τις 75.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο δήμος θα επιδιώξει να προμηθευτεί τους υπολοίπους με επιδότηση.
 
Αντίστοιχα παραδείγματα είδαμε πρόσφατα στην Φλωρεντία της γειτονικής Ιταλίας, που το σύστημα των βυθιζόμενων κάδων, έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια, με τα οφέλη, ήτοι την έλλειψη συμβατικών κάδων και των όσων «ακολουθούν» αυτών, δηλαδή δυσοσμία, άσχημες εικόνες  να αποτελούν παρελθόν.
 
Ίσως βέβαια θα έπρεπε και ο δήμος Κομοτηνής (που, αν θυμόμαστε σωστά, διαθέτει ήδη δύο σημεία με βυθιζόμενους κάδους) να σκεφτεί να επεκτείνει τους εν λόγω κάδους και σε άλλα σημεία, αφού βέβαια φροντίσει να λειτουργεί τους ήδη υπάρχοντες, καθώς όπως πληροφορούμαστε οι μηχανισμοί ανύψωσης των κάδων παραμένουν χαλασμένοι περισσότερο καιρό χαλασμένοι παρά λειτουργικοί. N.B.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.