Το υπουργειο Παιδειας ανακηρυξε το 2018 «Ετος Μαθηματικων»

Με αφορμή τα 100 χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Το 2018 η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της. Για τον λόγο αυτό η ΕΜΕ θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων σ' όλη τη χώρα για να ανανεώσει το περιεχόμενο και τη σχέση των μαθηματικών με την ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση.
 
Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας να ανακηρύξει το 2018 «Έτος Μαθηματικών» ανοίγει μια νέα ευκαιρία για τα Μαθηματικά στην Ελληνική Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και μια νέα δυνατότητα για την καλλιέργεια ποιοτικής μαθηματικής παιδείας για όλα τα παιδιά, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό.
 
Η προγραμματισμένη ποικιλία εκδηλώσεων, συνεδρίων και εκδόσεων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, θα δώσει την ευκαιρία να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την εκρηκτική ανάπτυξη της μαθηματικής επιστήμης τα τελευταία 100 χρόνια και για την αλληλεπίδρασή της με όλα πλέον τα πεδία της ανθρώπινης γνώσης και δράσης. 
 
Η αυτοτελής ανάπτυξη των μαθηματικών και η διεπιστημονική συνάντησή τους με τη θεωρία και τεχνολογία της  πληροφορίας επέφερε ριζικές αλλαγές στις ανθρώπινες δυνατότητας αντίληψης και δράσης ακόμη και στα πλέον πολύπλοκα φαινόμενα της ζωής, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής οργάνωσης και του πολιτισμού.
 
Στόχοι της ανακήρυξης του 2018 ως «Έτους Μαθηματικών»:      
•Να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία των μαθηματικών και ο ρόλος τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
•Να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους.
•Προγραμματισμός εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων
•Να κοιτάξει κριτικά τα αποτυχημένα μοντέλα επεξεργασίας και άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής που έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό νέων σε γνωσιακή αποθάρρυνση και μαθησιακή απομάκρυνση από τα μαθηματικά. 
•Να ανανεώσει και να διευρύνει τις γνώσεις και την κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού με τον πλούτο των μαθηματικών πεδίων και των διδακτικών δυνατοτήτων, που αναπτύσσονται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς από την επιστημονική κοινότητα.
 
Η ΕΜΕ θα αξιοποιήσει τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να ενημερώσει τις σχολικές κοινότητες για την ισχύ και τη δύναμη της Μαθηματικής Επιστήμης, την εξέλιξή της από την Αρχαιότητα ως σήμερα και τις επιδράσεις της σε όλες τις σύγχρονες μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας.
 
Οι εκδηλώσεις μέσα στις σχολικές τάξεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν την πνευματική περιέργεια, το δημιουργικό παιχνίδι, το επιστημονικό πείραμα, την κριτική επαλήθευση, την ανυπέρβλητη σημασία της μαθηματικής απόδειξης, το μεγαλύτερο επίτευγμα των ελληνικών μαθηματικών. 
 
Επιπλέον, θα πρέπει να αποφύγουν τη συντηρητική αναδίπλωση σε μια παρωχημένη εικόνα των μαθηματικών και τα κοινωνικά στερεότυπα που περιορίζουν την επιθυμία και πρόσβαση όλων των μαθητριών και μαθητών στη ζωντανή μαθηματική δραστηριότητα. 

Προγραμματισμός εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων

Στο πλαίσιο του «Έτους Μαθηματικών» θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες θα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά, και θα προβάλλονται από το  ΥΠ.Π.Ε.Θ.
 
Θέμα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα είναι «Τα Μαθηματικά στην Αρχαιότητα» (π.χ.: Η γέννηση και η ανάπτυξη των μαθηματικών στην Αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά στους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας, η θεμελίωση και ανάπτυξη της γεωμετρίας, η σχέση των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης με τη γέννηση της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα κλπ.).
 
Οι πληροφορίες για το «Έτος Μαθηματικών» και το υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και του ΙΕΠ.

Ανάλογες εκδηλώσεις, με αντίστοιχο περιεχόμενο, οι οποίες θα οργανώνονται και θα πραγματοποιούνται από Πανεπιστήμια, επιστημονικές ενώσεις και άλλους φορείς θα μπορούν να τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
 
Κάθε έτος θα αφιερώνεται σε μια τέχνη ή μια επιστήμη ή γενικότερα σε ένα γνωστικό αντικείμενο από αυτά που διδάσκονται στην  Α/βάθμια ή τη Β/βάθμια εκπαίδευση (Μαθηματικά, Λογοτεχνία, Φυσική, Ιστορία, Αρχαία, Χημεία, Μουσική κ.λ.π.).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.