Νοτες κλασικης μουσικης στην Κομοτηνη

Με το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις

Όλο και πληρέστερο γίνεται το Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης με την πάροδο των διοργανώσεων, όπως αποδεικνύεται τόσο από τις αυξανόμενες συμμετοχές, αλλά και όσα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν -πρωτίστως- και να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοί του. Φέτος το Φεστιβάλ «μπαίνει» στην 5η διοργάνωση του και έτσι η ΔΚΕΠΠΑΚ αποφάσισε να επεκτείνει και να πλαισιώσει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του πρωτεργάτη του, κ. Δημήτρη Σβυντρίδη τη διοργάνωση με έναν κύκλο μουσικής δωματίου που θα «εισάγει» το κοινό της πόλης στο φεστιβάλ.
 
«Φέτος, και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ετησίων δράσεων, η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής θα συμπεριλάβει έναν κύκλο μουσικής δωματίου με ελεύθερη είσοδο», πληροφόρησε η πρόεδρος κ. Λιβεριάδου σε σχετική συνέντευξη τύπου που διεξήχθη στις 16 Ιανουαρίου.
 
Η αυλαία θα ανοίξει στην αίθουσα πολιτιστικού κυττάρου (πρώην REX) με ένα μουσικό τρίο βιολιού, τσέλο και κιθάρας, ενώ η τελευταία νότα θα παιχτεί στις 14 Απριλίου, στο 5ο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Θράκης σε μία μοναδική βραδιά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
 
Συνολικά, συνέχισε η κ. Λιβεριάδου, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις συναυλίες απευθυνόμενες τόσο στους λάτρεις της κλασικής μουσικής, όσο και και στο ευρύτερο κοινό. Η συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων θα είναι έντονη, μιας και η προβολή τους είναι πάγια επιθυμία των αρμόδιων. Η δράση της ΔΚΕΠΠΑΚ, κατέληξε η κ. Λιβεριάδου,  θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ποικίλες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα

 
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα κύκλου μουσικής δωματίου της ΔΚΕΠΠΑΚ έχει ως εξής:
 
Transcription Ensemble, 20 Ιανουαρίου
 
Στις 20 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble, αποτελούμενο από τους Χρήστο Γρίμπα(βιολοντσέλο),Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο) και Γιώργο Κονδύλη (βιολί). Οι τρεις επιτυχημένοι σολίστ ανήκουν στη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών που παρουσιάζουν έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, δίνοντας πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η πλούσια μουσική δράση των μελών του Συνόλου, που περιλαμβάνει, επίσης, ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, συμπληρώνεται με τη διδασκαλία. Το Transcription Ensemble κατέχει μια σημαντική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με διακρίσεις και επιτυχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σ' αυτές περιλαμβάνονται η διάκρισή του ως «Ensemble in Residence» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του Concertino του Bohuslav Martinů με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η χρήση ζωντανού ηχητικού υλικού από συναυλία του Συνόλου στη μουσική επένδυση του Ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη  «Ένα βήμα μπροστά»,  καθώς και εμφανίσεις σε αίθουσες και θεσμούς, όπως οι Tate Modern του Λονδίνου, Μουσείο Reina Sofía της Μαδρίτης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη στον “Κύκλο Μουσικής Δωματίου” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, E.B.U. (European Broadcasting Union), Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας της Αβινιόν (Γαλλία) κ.α. Μέσα από τη συναυλιακή του δραστηριότητα, το Σύνολο στοχεύει στην ανάδειξη του πλούσιου ρεπερτορίου δημοφιλών έργων σε μεταγραφή για μικρό σύνολο.
 
EchoEs, 24 Φεβρουαρίου
 
Οι EchoEs θα δώσουν, επίσης, το παρόν στην αίθουσα πολιτιστικού κυττάρου στις 24 Φεβρουαρίου. Αποτελούν το μοναδικό ντούο στην Ελλάδα που εξερευνά την ηχητική διάδραση ανάμεσα στο πιάνο και τα ντραμς. Η ιδέα ξεκίνησε το 2015, ως πρότζεκτ με την ίδια ονομασία, όταν η πιανίστα Εύη Κυριαζίδου παρουσίασε μια σειρά ρεσιτάλ με συνθέσεις μινιμαλιστικής τεχνοτροπίας. Έχοντας ως αφετηρία τη μουσική του John Cage και Philip Glass αποπειράθηκε να μεταδώσει στο κοινό την επίδραση που έχει ο ήχος και η ηχώ του πιάνου στην ίδια. Η γνωριμία και η συνεργασία της με τον ντράμερ Δημήτρη Τασούδη, ήταν καταλυτική, μιας και οι δυο τους, μοιράστηκαν μια κοινή αντίληψη για την τέχνη του ήχου και την ερμηνεία της μουσικής εν γένει.
 
Έκτοτε, σαν ντουέτο πειραματίζονται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, τη τζαζ, με μεταγραφές έργων, καθώς και με δικές τους συνθέσεις. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τους ίδιους αποδείχθηκε η ενασχόλησή τους με τους Γάλλους ιμπρεσιονιστές συνθέτες καθώς και με την ελληνική παράδοση και έργα που έχουν βασιστεί σε αυτή. Επιδίωξή τους είναι η δημιουργία ηχητικών τοπίων μέσω της πολυεπίπεδης αλληλεπίδρασης των δύο οργάνων.
Οι EchoEs έχουν παρουσιαστεί ήδη σε χώρους όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης κ.α. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει, εκτός από δικές τους, πρωτότυπες συνθέσεις, και μεταγραφές από κομμάτια των Maurice Ravel, Philip Glass, John Cage, Chick Corea, Aziza Mustafa Zadeh, Joe Hisaishi, Γιάννη Κωνσταντινίδη. 
 
Tangology, 10 Mαρτίου
 
Στις 10 Μαρτίου το κοινό θα χειροκροτήσει τους «Τangology»,ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την αγάπη τους για το αργεντίνικο Tango, έναν κόσμο που όσο τον εξερευνάς τόσο σε γοητεύει. Η πολυετής εμπειρία του καθενός από τα μέλη του, τους οδήγησε στα χνάρια της μουσικής του Astor Piazzolla και κατόπιν στο παλιό Tango της χρυσής εποχής του 1930. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα παραλαμβάνει αυθεντικές συνθέσεις για κουϊντέτο του Astor Piazzolla διασκευασμένες από τους ίδιους τους Tangology για το σχήμα τους.
 
Duo Scaramouch, 24 Μαρτίου 

Στις 24 Μαρτίου η αίθουσα του Μουσικού Σχολείου θα φιλοξενήσει το Duo Scaramouch με το «Έργο για δύο πιάνα». Γιατί, τι είναι καλύτερο από δύο χέρια σε ένα πιάνο; Μα φυσικά… τέσσερα χέρια σε ένα πιάνο! Ειδικά όταν πρόκειται για τα χέρια της Κορίνας Σαμουρκασίδου και του Γεράσιμου Χοϊδά, δύο ερμηνευτών που διακρίνονται για την δεξιοτεχνία και την φαντασία τους, και επιτυγχάνουν τον απόλυτο συγχρονισμό αλλά και παλμό. Οι Χοϊδάς-Σαμουρκασίδου, ερμηνεύουν έργα από όλο το ρεπερτόριο -κλασσικό, σύγχρονο, τζαζ, ιμπρεσιονιστικό- επιλέγοντας προγράμματα που ταιριάζουν στο χαρακτήρα κάθε χώρου, κάθε περίστασης και εκδήλωσης, με στόχο να συμπαρασύρουν και να συγκινούν το κοινό, κάνοντας το πιάνο να ηχεί μοναδικά σε όλο του την έκταση, τον όγκο και την ποικιλία των ήχο-χρωμάτων. Το Piano Duo είναι ο συνδυασμός που επέλεγαν οι ίδιοι οι δημιουργοί όταν ήθελαν να αποδώσουν στο πιάνο τον πλούτο της συμφωνικής ορχήστρας. Μέχρι και τον 21ο αιώνα, το Piano Duo (4 χέρια ή 2 πιάνα) εντυπωσιάζει, ζωντανεύοντας τη μουσική με δυναμισμό μέσα από τον συγχρονισμό και την σύμπραξη όχι ενός, αλλά δύο ερμηνευτών.
 
5ο  Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, 11-14 Απριλίου
 
Από τις 11 έως τις 14 Απριλίου θα συμπληρωθούν τα πέντε χρόνια του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης σε μια μοναδική βραδιά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.