MediciNET II: Διασυνοριακη ωθηση για το νοσοκομειο Κομοτηνης

Στην προηγούμενη εμπειρία τους βασίζονται τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Kardzhali για να υλοποιήσουν ακόμα ένα έργο διασυνοριακής συνεργασίας

Αναβάθμιση χειρουργείων, εκπαίδευση προσωπικού και πολιτών περιλαμβάνει το πρόγραμμα

 
Να ενισχύσει την ήδη καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των νοσοκομείων Κομοτηνής και Kardzhali, αλλά και να βελτιώσει τόσο τις υλικές δομές όσο και την εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτά φιλοδοξεί το έργο «MediciNet II: Προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας τη συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγονταπεριστατικά», με προϋπολογισμό 1.336.408 ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».
 
Για το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει αναβάθμιση των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για δεκάδες ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, ενημερωτικές εκδηλώσεις και ηλεκτρονικές καμπάνιες με κύριο αποδέκτη τον πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, έδωσαν συνέντευξη τύπου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης και το μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου του Kardzhali κ. Spas Pasev.
 
 

Πατώντας σε γερά θεμέλια

 
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου MediciNet II, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και το Νοσοκομείο Multi-profile Ηospital for Active Treatment “Dr. Atanas Dafovski” A.D. που βρίσκεται στο γειτονικό Kardzhali της Βουλγαρίας, με τον κ. Φιλιππίδη να επισημαίνει πως πρόκειται για μία δοκιμασμένη συνεργασία, η οποία ξεκίνησε το 2011, και το έργο MediciNet, όταν τα δύο νοσοκομεία δούλεψαν πάνω σε μία κοινή πρόταση έργου για την έγκαιρη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας με έμφαση στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
 
Αυτή ήταν και η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια μεγάλης κλίμακας, σε επίπεδο νοσοκομείων, για τη συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και έκτακτων ιατρικών συμβάντων, βοηθώντας και στην προμήθεια νέου προηγμένου ιατρικού εξοπλισμού και ανακαινισμένων ιατρικών υποδομών, κάτι που αναγνωρίστηκε και ευρύτερα μιας και έλαβε τον τίτλο της βέλτιστης πρακτικής μεταξύ πληθώρας έργων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υγείας ως η Ελληνική υποψηφιότητα για δύο Βραβεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
 
Αυτή την εμπειρία θέλουν να αξιοποιήσουν μετά και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο Νοσοκομείων στο τέλος του πρώτου έργου, προχωρώντας και στο «δεύτερο» MediciNet, που κατάφερε να λάβει την υψηλότερη βαθμολογία στον Άξονα της Υγείας από την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ελλάδα-Βουλγαρία», κατά τη διαδικασία Αξιολόγησης των προτάσεων-έργων που κατατέθηκαν.
 
 

Τι περιλαμβάνει το νέο έργο

 
Το νέο έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 1.336.407,94 ευρώ εκ των οποίων 776.297,90 ευρώ διατίθενται για δράσεις στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και του Kardzhali, μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και υποδομών υγείας.
 
Στους ειδικούς στόχους του έργου MediciNet II περιλαμβάνονται η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υγειονομικών και ιατρικών πόρων των δύο νοσοκομείων, η ελαχιστοποίηση της ανάγκης μεταφοράς ασθενών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της συνεργασίας μεταξύ του ιατρικού προσωπικού στη διασυνοριακή περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στη κοινή διαχείριση επειγουσών καταστάσεων και περιστατικών.
 
Οι στόχοι αυτοί αντανακλώνται στο συνολικό σχεδιασμό του έργου και στις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν από κάθε νοσοκομείο που αφορούν: στην προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, στην εκπαίδευση του προσωπικού και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς και τη διοργάνωση  ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τον τοπικό πληθυσμό.
 
«Οι δράσεις του έργου MediciNet II όχι μόνο στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, αλλά και από την άλλη πλευρά των συνόρων στην περιοχή του Kardzhali, θέτουν στο επίκεντρο τον πολίτη» σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, κάτι που γίνεται τόσο με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών υγείας, όσο και δίνοντας ενεργό ρόλο στον άνθρωπο.
 
Αυτό για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές σημαίνει στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο (όπου προβλέπεται μάλιστα η διοργάνωση ενός κοινού masterclass για τους γιατρούς των δύο νοσοκομείων).
 
Συνολικά αναμένεται να εκπαιδευτούν περί τους 60 γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Κομοτηνής στη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
  
Όσο για τους πολίτες, αυτοί μέσα από ενημερωτικές δράσεις με ισχυρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα που επιλέχτηκε να λάβουν χώρα σε κάποιες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπως τους οικισμούς του Κέχρου, Νέας Σάντας και Οργάνης, θα ενημερωθούν με κεντρικό σύνθημα «Πώς να σώσεις μία ζωή» περισσότεροι από 150 πολίτες – κάτοικοι των περιοχών της διασυνοριακής ζώνης, στο πλαίσιο μονοήμερων εκπαιδευτικών δράσεων αναφορικά με τη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων.
 
Το έργο MediciNet II θα διαρκέσει δύο χρόνια έχοντας ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2017, για αυτό και ζήτησε από όλους τους κατοίκους της περιοχής να αντιληφθούν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που σύντομα θα λαμβάνουν και να νιώσουν ακόμα περισσότερο ασφαλείς για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
 
«Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η Υγεία αποτελεί το βασικό κύτταρο της κάθε τοπικής κοινωνίας και απαιτείται συνέργεια όλων των τοπικών δυνάμεων ώστε το βασικό αγαθό της Υγείας να προάγεται διαρκώς, με την εξασφάλιση νέων υποδομών, εξειδικευμένου προσωπικού, σύγχρονης τεχνογνωσίας, νέων δράσεων,  απαραίτητων προϋποθέσεων για να εξασφαλιστούν αποδοτικότεροι δείκτες υγείας» τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, καταλήγοντας πως η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε κάθε πολίτη, όσο απομακρυσμένα και αν ζει, αποτελεί κοινωνική ευθύνη όλων όσων εμπλεκόμαστε με τα κοινά και για αυτό στρατηγική μας είναι να αξιοποιούμε κάθε δυνατή πηγή για να εξασφαλίσουμε το μέγιστό δυνατό για την Υγεία.
 
 

Δυνατότητα για καλύτερη λειτουργία

 
Την άποψη ότι η προηγούμενη  συνεργασία των δύο νοσοκομείων θα δώσει τη δυνατότητα να κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Pasev, αναμένοντας ότι τα δύο νοσοκομεία θα φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας, και θα δοθεί η καλύτερη δυνατή βοήθεια στους ασθενείς μεταξύ των δύο περιοχών, στα επείγοντα περιστατικά αλλά και αποτελεσματικές παροχές σε επίπεδο υγείας.
 
«Η ιδέα είναι μία, η βελτίωση των δομών της υγείας, η οποία θα δίνει ακόμα καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες μας δίνονται με νέες βοήθειες που θα έχουμε μεταξύ των δύο νοσοκομείων» σημείωσε, αναφέροντας ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα υπάρχουν ακόμα πιο ουσιαστικές υπηρεσίες για τους πολίτες και των δύο περιοχών, ενώ θα δοθούν και προοπτικές καλύτερης παροχής υγείας ακόμα και μετά το πέρας του.
 
Παράλληλα θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες πληροφορίας μεταξύ των δύο νοσοκομείων, για αυτό και περιμένουν να δουλέψουν αποφασιστικά και με υψηλούς δείκτες συνεργασίας, ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει μαζί..
 
«Εύχομαι σε όλους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να έχουμε επιτυχή έκβαση του έργου, για τη βελτίωση της παροχής υγείας στον πληθυσμό το οποίο θα έχει σχέση με τις καλύτερες πρακτικές που μας δίνει η ευρωπαϊκή μας εμπειρία» κατέληξε.
 

Επικουρική η λειτουργία του Interreg

 
Το παρόν έδωσε στην συνέντευξη τύπου και ο Υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτριος Τσαλικάκης, ο οποίος σημείωσε πως η αρχή, το ήμισυ του παντός, έχει γίνει καλά, όμως τα δυσκολότερα έρχονται, δηλαδή η υλοποίηση του έργου και από τις δύο πλευρές, μιας και εδώ εμπλέκεται η γραφειοκρατία και οι υπηρεσίες, που χρειάζονται συντονισμό.
 
Το παρελθόν όμως, ανέφερε, τον κάνει να ελπίζει ότι το έργο θα είναι το ίδιο επιτυχημένο όπως το προηγούμενο, και πως σε δύο χρόνια θα δοθούν στην κοινωνία της Ροδόπης καινούριες υποδομές.
 
Ο ίδιος θα επιθυμούσε, πολλές από αυτές τις δομές, να τις έκανε το Υπουργείο Υγείας και το κράτος, όμως οι πόροι και οι προϋπολογισμοί δεν επιτρέπουν αυτό τον προγραμματισμό από την πολιτεία, για αυτό και είναι τυχεροί που χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Interreg έρχονται να καλύψουν έκτακτες πολλές φορές ανάγκες, που δεν είχαν προβλεφθεί, δίνοντας ολοκληρωμένες λύσεις και πολύ καλές προσπάθειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.