Τι «μελλει γενεσθαι» σε ΕΝΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ;

Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για το εφάπαξ βοήθημα στους πρώην εργαζομένους και τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις

Ερωτήματα προς την υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου θέτει με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ για το πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ βοήθημα στους πρώην εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ. Θυμίζοντας τις δεσμεύσεις της υπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ, ο βουλευτής τονίζει πως «οι πρώην εργαζόμενοι των δύο αυτών “εμβληματικών επιχειρήσεων” έκαναν γιορτές χωρίς να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα των 1.000 ευρώ» για να αναφερθεί στη συνέχεια στην τελευταία εξέλιξη που υπήρξε στο θέμα και θέλει δικαιούχους του εν λόγω βοηθήματος «μόνο όσους θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ».
 
Ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από την υπουργό να τροποποιήσει την εν λόγω προϋπόθεση ενώ ρωτά να πληροφορηθεί και για τα όσα αφορούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε σχέση με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονηθεί για την πρώην ΕΝΚΛΩ αλλά και εξεύρεσης επενδυτή για την ΣΕΛΜΑΝ. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Κυρία Υπουργέ,
 
Τον Νοέμβριο του 2017, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΑΜ-Θ είπατε για τους πρώην εργαζομένους των μονάδων της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ που λειτουργούσαν στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής: «Στην ΠΑΜ-Θ υπάρχουν εμβληματικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτώχευσαν τα προηγούμενα χρόνια αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Πρόκειται για περιπτώσεις που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση έδειξε την μέριμνά της και αλλού έχουμε καταφέρει και έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλού χρειάζεται ακόμη δουλειά και από μας και συνέργεια με τους τοπικούς φορείς. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ΕΝΚΛΩ, επίσης περίπτωσης μιας εμβληματικής επιχείρησης που πτώχευσε η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το επιχειρηματικό πλάνο, το επιχειρηματικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι εργαζόμενοι και δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό προκειμένου να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν  τις αμαρτίες άλλων και την ολιγωρία προηγούμενων κυβερνήσεων. Η περίπτωση της ΣΕΛΜΑΝ επίσης μια πολύ εμβληματική περίπτωση που επίσης πτώχευσε το 2013, επίσης μια περίπτωση που ο εξοπλισμός της είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να επαναλειτουργήσει. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί ένας επενδυτής. Ωστόσο επειδή κατανοούμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά πιεστικές δρομολογούμε τόσο για τους πρώην εργαζόμενους της ΣΕΛΜΑΝ όσο και για τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ την χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε ερευνήσει το τελευταίο διάστημα εντατικά και το έχουμε δρομολογήσει με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το βοήθημα των 1000 ευρώ ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης για να στηρίξει ακριβώς τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί εντονότερα την περίοδο της κρίσης, ενεργοποιήθηκε από την δικιά μας κυβέρνηση σε μια περίοδο, όπως ξέρετε μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας αλλά νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι κατανοούμε τις πιεστικές ανάγκες των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά».           
 
Όμως, παρά τις ρητές και κατηγορηματικές σας αυτές δεσμεύσεις, οι πρώην εργαζόμενοι των δύο αυτών «εμβληματικών επιχειρήσεων» έκαναν γιορτές χωρίς να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα των 1.000 ευρώ και ενώ ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και οι βιοτικές τους ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές.
 
Μάλιστα, πρόσφατα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με έγγραφο του υπουργείου σας ότι το έκτακτο βοήθημα θα αφορά μόνο όσους θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ! Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μια παροδική απασχόληση για έναν εργαζόμενο την προηγούμενη δημοσίευσης του ΦΕΚ, μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια ανεργίας ως απολυμένος αυτών των εργοστασίων και ενώ παραμένει εργασιακά ενεργός, τον αποκλείει αυτομάτως του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
Α) Πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και το σχετικό ΦΕΚ για την καταβολή του βοηθήματος των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ για τις μονάδες της ΒΙΠΕ Κομοτηνής;
Β) Σκέφτεστε να τροποποιήσετε ή και να εξαλείψετε τον ανελαστικό επί της ουσίας όρο της μη απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος στους συγκεκριμένους πρώην εργαζομένους, σε περίπτωση που την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ δεν θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ;
Γ) Υπάρχουν εξελίξεις για τις οποίες μπορείτε να μάς διαφωτίσετε περαιτέρω, μετά τα όσα είπατε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, που να αφορούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε σχέση με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονηθεί για την πρώην ΕΝΚΛΩ αλλά και εξεύρεσης επενδυτή για την ΣΕΛΜΑΝ, προκειμένου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους;».     

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.