Φτωχοτερη της φτωχοτερης η Ροδοπη

Κατέχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ

Μείωση τόσο στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), όσο και στο ακαθάριστο κατά κεφαλή εισόδημα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
 
Την ίδια ώρα η Ροδόπη κατέχει την αρνητική πρωτιά να είναι η φτωχότερη Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας, καθώς και η φτωχότερη Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Ελλάδα.
 
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των Εθνικών Λογαριασμών σε επίπεδο Περιφέρειας (NUTS II), που αφορούν την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία για το έτος 2015 καθώς και τα αντίστοιχα αναθεωρημένα στοιχεία του έτους 2014. Τα στοιχεία καταρτίζονται με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών ESA 2010 και είναι σε συνέπεια με τα αντίστοιχα ετήσια εθνικά μεγέθη.
 
Κατά το 2015, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε κατά 1,4% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και του Βορείου Αιγαίου, ενώ η μείωση στην Περιφέρεια ΑΜΘ ανήλθε στο 1,8%, από 6,079 εκατ. ευρώ το 2014 σε 5,970 εκατ. ευρώ το 2015.  

Αρνητική πρωτιά της Ροδόπης 

Με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλή περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).
 
Η ανάλυσή του δείχνει μείωση 0,7% για το σύνολο της χώρας μεταξύ των ετών 2014 και 2015. Οι περιφέρειες με την μεγαλύτερη μείωση είναι η Δυτική Μακεδονία με 4,2%, το Βόρειο Αιγαίο με 2,3% και η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 1,4%.
 
Η περιφέρειά μας πάντως παραμένει η φτωχότερη όλων των περιφερειών της χώρας, μιας και με ΑΕΠ στα 11.164 ευρώ, έχει το χαμηλότερο όλων, με την Περιφέρεια Ηπείρου να ακολουθεί στα 11.500 ευρώ.
 
Ειδικά η Ροδόπη, ακόμα και μέσα στην Περιφέρεια, κατέχει την αρνητική πρωτιά με το χαμηλότερο κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, μιας και αυτό ανέρχεται στις 9.533 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερο από αυτό της Ξάνθης, η οποία φτάνει τα 9.549 ευρώ.
 
Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Δράμα, όπου το κατά κεφαλή ΑΕΠ ανέρχεται σε 10.635 ευρώ, ενώ υψηλότερα βρίσκεται ο Έβρος με 12.072 ευρώ και η Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης και της Θάσου) με 13.241 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.