Ελλειψη στρατηγικης στην τουριστικη προβολη της Κομοτηνης

Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη»-«Από το ποσό των 140.000 για την τουριστική προβολή του δήμου Κομοτηνής απορροφήθηκαν λιγότερα από 10.000 ευρώ» - «Ο δήμος Κομοτηνής είναι απροετοίμαστος και για αυτό το λόγο πλέον θα είμαστε πολύ αυστηροί με την διοίκηση του»

Έλλειψη στρατηγικής στην τουριστική προβολή του Δήμου Κομοτηνής καταλογίζει στη διοίκησή του η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου. 

Αφορμή είναι το γεγονός ότι βλέπει την τουριστική προβολή του Δήμου να έχει φτάσει στο ναδίρ, με τους πόρους που είχαν κατανεμηθεί στην αρμόδια Επιτροπή τουρισμού για αυτή να παραμένουν ανενεργοί.
 
Η κ. Καζάκου μίλησε στο ραδιόφωνο του  «ΠτΘ» και τη Νατάσσα Βαφειάδου για τη γενικότερη έλλειψη πολιτικής στο θέμα που διαβλέπει στον Δήμο, με αφορμή το αίτημά της για συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα για την προσβασιμότητα των παραλιών.
 
Όπως είχαμε γράψει στην εφημερίδα μας, η κ. Καζάκου με επιστολή της προς το Δήμαρχο Κομοτηνής και τα Μέλη της Επιτροπής Τουρισμού είχε προτείνει τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένος Τουριστικός Προσβάσιμος Θαλάσσιος Προορισμός» για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων τεσσάρων σημείων της παραλιακής ζώνης Φαναρίου.
 
Ο Δήμος, σημείωσε, θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να μετατρέψει όλα τα σημεία, προσβάσιμα σε ΑμεΑ, να παρέχει υποδομές όπως χώρους σκίασης, υγιεινής και αποδυτήρια σε όλους του λουόμενους. Με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης αναβαθμίζεται η παραλιακή ζώνη χωρίς επιπλέον κόστος για τον Δήμο Κομοτηνής. 

Χρήματα υπάρχουν, όχι όμως στρατηγική 

Η κ. Καζάκου εξέφρασε τη θλίψη της για το γεγονός ότι παρόλο που πριν από ένα χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τον προγραμματισμό της τουριστικής προβολής του Δήμου Κομοτηνής για το 2017, με μια σειρά δράσεων και ενεργειών προϋπολογισμού περίπου 140 χιλιάδων ευρώ, ένα σημαντικό, κατά την ίδια, ποσό για να ξεκινήσουν αυτές οι προσπάθειες στην περιοχή μας.
 
«Τότε στηρίξαμε την προσπάθεια αυτή, και ζητήσαμε την άμεση υλοποίηση του σχεδίου, εφόσον αυτό που είχαμε καταγράψει μέχρι τότε, ήταν η απουσία οποιουδήποτε έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού που αφορούσε την προβολή και συμμετοχή του Δήμου, είτε ξεχωριστά είτε μέσω της ΠΑΜΘ, σε ανάλογες εκθέσεις» σημείωσε.
 
Παρόλα αυτά όμως η κ. Καζάκου βλέπει πως ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κάτι που θεωρεί πως εκφέρεται και από τα λεγόμενά του, δεν πιστεύει το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης. «Όμως πέρα από τις προσωπικές του πεποιθήσεις, ο κ. Πετρίδης οφείλει να τηρήσει κάποια δεδομένα, όσο αφορά τις ανάγκες της περιοχής», σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως ο Δήμος έχει μια παραλιακή ζώνη, σε μικρή απόσταση από δύο χώρες, «και άρα οφείλουμε έστω και αυτή την περίπτωση να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της τοπικής οικονομίας και αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν».
 
«Από το ποσό των 140.000 που κατανεμήθηκε από τον προϋπολογισμό του Δήμου Κομοτηνής απορροφήθηκαν λιγότερα από 10.000 ευρώ», με το μόνο που έκανε, σύμφωνα με την κ. Καζάκου, να είναι ένα έντυπο, που θεωρεί πως ήταν μια καλή αρχή όμως κυκλοφόρησε σε ελάχιστα αντίτυπα, και δεν βρίσκει κανείς σε κανένα σημείο.
 
«Από εκεί και πέρα δεν έγινε κανένα ενημερωτικό σποτ, καμία επίσημη συμμετοχή σε εκθέσεις, και πέρα από μια αντιπροσωπία που επισκέφτηκε την Αγία Πετρούπολη, με την υπόσχεση ότι η όλη διαδικασία θα φέρει απτά αποτελέσματα, και έτσι», σημειώνει, «ο Δήμος βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά απροετοίμαστος ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου». 

Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού 

Αυτό, σε συνδυασμό πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές της περιφέρειας δεν υπάρχει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστική ανάπτυξη στη Ροδόπη, πιστεύει πως θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και την Αντιπεριφέρεια, για αυτό το θέμα.
 
Άλλωστε αυτή τη στιγμή ανοίγουν δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ, που αφορούν στη δημιουργία υποδομών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες για την δημιουργία υποδομών στην παραλιακή  ζώνη του Φαναρίου ή της Μαρώνειας.
 
Για αυτό θεωρεί πως θα πρέπει να συστρατευτούν όλοι οι φορείς σε αυτή την προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος θεωρεί πως είναι μια παρεξηγημένη έννοια, μιας και δεν χρειάζεται να περιοριστεί στη θάλασσα, αλλά μπορεί να είναι σχολικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός, αλλά και ο τουρισμός που προκύπτει από την παρουσία του πανεπιστημίου στην περιοχή μας, που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της περιοχής.
 
Για όλα αυτά όμως δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, για αυτό και ως παράταξη απαιτούν να τεθεί αυτός άμεσα επί τάπητος, μιας και ενώ δεν φαίνεται να άπτεται άμεσα της επικαιρότητας και το ευρύτερο κοινό, ήδη όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν οργανώσει το σχέδιό τους για τον επόμενο χρόνο, με συμμετοχή στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, που τρέχουν από το Φεβρουάριο, όταν και όλοι παίρνουν θέση για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, που για την περιοχή μας ξεκινά το Μάιο.
 
«Ο δήμος Κομοτηνής είναι απροετοίμαστος, και για αυτό το λόγο πλέον θα είμαστε πολύ αυστηροί με την διοίκηση του» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν θα περιοριστούν στην στείρα κριτική, αλλά καταθέτουν και προτάσεις, όπως αυτή της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένος Τουριστικός Προσβάσιμος Θαλάσσιος Προορισμός» που μπορεί να αξιοποιηθεί. 

Τι ζητά η παράταξη «Εμείς η πόλη» 

Η πρόταση της κ. Καζάκου περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων στις παραλίες Φαναρίου, Μέσης και Αρωγής, με σκοπό να αναδείξει την προσβασιμότητα των περιοχών όπως η δική μας, ιδιαίτερα σε άτομα ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής.
 
Μέσω αυτής της προσπάθειας, που μπορεί να συμπεριλάβει και τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θεωρεί πως θα μπορέσουν να κάνουν την Ροδόπη σημείο προορισμού για αυτές τις ειδικές ομάδες, οι οποίες πραγματικά μια δυναμική και μια εξέλιξη.
 
Όλες οι υποδομές που μπορούν να γίνουν, σημείωσε, είναι χρήσιμες και απαραίτητες στην ανάδειξη της περιοχής, γιατί μέσω αυτού του προγράμματος μπορούν να επιλεχθούν κάποια σημεία, που επιδοτούνται 100%, για τη δημιουργία χώρων σκίασης, την προσβασιμότητα και τη δημιουργία ραμπών, τον φωτισμό, χώρους υγιεινής, τη δημιουργία αποδυτηρίων.
 
Τόνισε δε πως αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται στην περιοχή, και το γενικότερο προφίλ της, δημιουργώντας παράλληλα ένα τουριστικό προϊόν για τις ειδικές ομάδες και κατηγορίες επισκεπτών για την περιοχή, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να αναδειχθεί, και να γίνει η Ροδόπη ο νούμερο 1 προορισμός για αυτούς, αλλά μόνο αναδεικνύοντας και υποστηρίζοντας τον.
 
«Πραγματικά νομίζω ότι αυτή η χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική, γιατί μια ισχυρή οικονομικά περιοχή τους θερινούς μήνες δημιουργεί και θέσεις εργασίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή μας, σε μια περίοδο που η ανεργία στην περιοχή μας είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά, και έχουμε την ανάγκη να βοηθήσουν και να υποστηρίξουμε κάθε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας.
 
Όσο για τις διαδικασίες ένταξης, η κ. Καζάκου σημείωσε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μελέτη για το τεχνικό δελτίο υποβολής της πρότασης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, και θεωρεί πως αυτές τις ευκαιρίες θα πρέπει να τις κυνηγούν, ιδιαίτερα σε εποχές που οι πόροι των Δήμων μειώνονται συνεχώς και να διεκδικήσουν, όπως κάνει η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη και η Καβάλα.
 
Θεωρεί δε πως η υψηλή απορροφητικότητα σε προγράμματα που επικαλείται ο κ. Πετρίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αντανακλάται στην πραγματικότητα της πόλης, κάτι που μεταφέρουν στην ίδια και οι πολίτες της Κομοτηνής, που καθημερινά της θέτουν θέματα και προβλήματα που έχουν πάρει τεράστιο μέγεθος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.