Στην Τουρκια σκαρωνουν θησαυρους απο τα σκουπιδια

Μια βιβλιοθήκη φτιαγμένη εξ ολοκλήρου με βιβλία από τα σκουπίδια

Μια βιβλιοθήκη στην Άγκυρα δίνει νέα σημασία στην αντίληψη ότι τα βιβλία είναι διαχρονικά. Συλλέκτες σκουπιδιών στην τουρκική πρωτεύουσα έχουν ανοίξει μια δημόσια βιβλιοθήκη που αποτελείται εξ ολοκλήρου από βιβλία που προορίζονταν για…. τα σκουπίδια.
 
Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στην περιοχή Çankaya της Άγκυρας, ιδρύθηκε μετά το αίτημα των εργαζομένων αποχέτευσης για συλλογή απορριφθέντων βιβλίων.
 
“Βοηθήσαμε πραγματικά ώστε τα βιβλία που είχαν χάσει την αξία τους μετά την απόρριψή τους στα σκουπίδια, να ανακτήσουν και πάλι την αξία τους”, δήλωσε ο Sema Keskaya, επικεφαλής των ανθρώπινων πόρων, στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
 
“Η αρχική ιδέα για την ίδρυση αυτής της βιβλιοθήκης ήρθε όταν οι εργαζόμενοι στην πόλη ρώτησαν πώς τα βιβλία που πετάχτηκαν θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν”, δήλωσε ο Keskaya.
 
Η κλασική μουσική καλωσορίζει τους επισκέπτες που εισέρχονται στη βιβλιοθήκη. Τα ράφια είναι απλωμένα κατά μήκος ενός διαδρόμου με χώρο ανάγνωσης, με επένδυση με τραπέζια και καρέκλες, περιμένοντας τους λάτρεις του βιβλίου. 

Σε μόλις οκτώ μήνες, η βιβλιοθήκη έρχεται να φιλοξενήσει 5.000 βιβλία σε 17 κατηγορίες, από τη λογοτεχνία μέχρι την ιστορία και την πολιτική. Πλέον, βρίσκεται σε ένα στάδιο όπου μπορεί να δωρίσει βιβλία σε σχολεία και άλλα ιδρύματα.
 
Ο Keskaya δήλωσε ότι η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην έδρα του δήμου με σκοπό την χρήση της από τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, αλλά μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλους μη εργαζόμενους στην πόλη, τώρα είναι ανοικτός προς όλους.
 
Εκτός από τα βιβλία που έχουν συλλεχθεί από τα σκουπίδια, η βιβλιοθήκη λαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δωρεών από άτομα που χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη. Ο Serhat Baytemur, ένας 32χρονος συλλέκτης σκουπιδιών, χαίρεται για το έργο. “Πριν, ήθελα να έχω μια βιβλιοθήκη στο σπίτι μου, τώρα έχουμε μια βιβλιοθήκη εδώ και αυτό είναι καλό, θέλω να διαβάσω όλα τα βιβλία”, είπε.
 
Η βιβλιοθήκη δανείζει βιβλία στους αναγνώστες αρχικά για μια περίοδο δύο εβδομάδων και μπορεί να παρατείνει την περίοδο δανεισμού εφόσον αυτό ζητηθεί. Καθώς η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από νωρίς το πρωί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα τοπική ώρα, οι εργαζόμενοι την χρησιμοποιούν κατά την ώρα του μεσημεριανού γεύματος ή πριν ξεκινήσουν τις βάρδιές τους.
 

Το έργο έχει συγκεντρώσει “ξεχωριστά” και “εξαιρετικά πολύτιμα” βιβλία, δήλωσε ο Keskaya. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα βιβλία σε καλή κατάσταση και έτσι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν το πρόσθετο καθήκον της ταξινόμησης και ελέγχου βιβλίων για τις σελίδες που λείπουν.
 
“Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε πραγματικά πολλά ράφια, αλλά όχι τόσα πολλά βιβλία. Ήμουν πραγματικά λίγο νευρικός, καθώς φοβόμουν ότι δεν θα μπορούσαμε να γεμίσουμε τα ράφια, κοίταξα στα ράφια και είπα, «Χρειάζονται τουλάχιστον 3.000 βιβλία», αλλά στη συνέχεια είδαμε πόσο γρήγορα γέμισαν και τώρα δεν μπορούμε καν να συνεχίσουμε”, πρόσθεσε.
 
“Ο στόχος μας δεν είναι να βρούμε βιβλία και να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, αλλά να τα θέσουμε στη διάθεση των παιδιών και του λαού μας”. Θέλουμε αυτά τα βιβλία να φθάσουν στους μαθητές και να καλλιεργήσουν τη συνήθεια της ανάγνωσης”, δήλωσε ο Keskaya.
 
Ο Eray Yilmaz, ο οποίος εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος, παρότρυνε τους ανθρώπους να δωρίζουν όσο είναι δυνατόν βιβλία. “Τα βιβλία που δωρίζονται θα φτάσουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται”, δήλωσε.
 
Πηγή: parallaximag.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.