Αγαπουν τα μαθηματικα και διαγωνιζονται…

23 μαθητές από τη Ροδόπη διαγωνίστηκαν στη δεύτερη φάση των μαθηματικών διαγωνισμών της ΕΜΕ

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στο 3ο Γενικό Λύκειο η δεύτερη φάση των μαθηματικών διαγωνισμών, που ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο διαγωνισμών της μαθηματικής εταιρείας, μέσω της οποίας θα προκύψει η εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη μαθηματική ολυμπιάδα. Διοργανώσεις που προσλαμβάνουν ένα επιπλέον νόημα το έτος που διανύουμε, καθώς, όπως είναι γνωστό, το 2018 έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας έτος Μαθηματικών, ενώ φέτος εορτάζονται και τα εκατοστά γενέθλια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.


 
Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η διάδοση και καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθηση τους στα πλαίσια των καθιερωμένων Διεθνών Μαθηματικών Διαγωνισμών και της Βαλκανιάδας.
 
Οι προκριματικοί χωρίζονται σε τρεις φάσεις, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Νικολαΐδη, πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής Ε.Μ.Ε. Ροδόπης, τον «Θαλή», τον «Ευκλείδη» και τον «Αρχιμήδη». Στην πρώτη φάση συμμετέχουν όλοι οι μαθητές από δευτέρα Γυμνασίου μέχρι και τρίτη Λυκείου, εξήγησε ο ίδιος, ενώ η κάθε τάξη εξετάζεται με διαφορετική ύλη και θέματα. Οι επιτυχόντες του «Θαλή», υπογράμμισε, προκρίνονται στη δεύτερη φάση του «Ευκλείδη», απ’ όπου όσοι προκρίνονται διαγωνίζονται στην τρίτη φάση στον «Αρχιμήδη». 

3 νεαροί λάτρεις των μαθηματικών 

Συνολικά, στη δεύτερη φάση, διαγωνίστηκαν 23 μαθηματικά ταλέντα από τον νομό Ροδόπης 17 στον «Ευκλείδη» και 6 στον τοπικό μαθηματικό διαγωνισμό «Βίωνα». Η αγάπη του για τα μαθηματικά και η παρακίνηση από τους καθηγητές του έκαναν τον νεαρό μαθητή, Βαγγέλη, όπως είπε λίγη ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού, να λάβει μέρος σε αυτόν. Τα θέματα της πρώτης φάσης, έκρινε, ήταν βατά, ενώ όπως συμπλήρωσε προετοιμάζεται μόνος του, χωρίς κάποια βοήθεια.
 

Τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα, σχολίασε με τη σειρά της μία ακόμη μαθήτρια, η Φαίδρα Τσολακίδη, η οποία αγαπώντας πολύ τα μαθηματικά θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Στην προετοιμασία της σύμμαχοί της οι γονείς της, που την βοηθούν όταν εκείνη το χρειαστεί.
 
Ο Παναγιώτης Πετρέλης, επίσης διαγωνιζόμενος, συμφώνησε πως τα θέματα της πρώτης φάσης ήταν βατά, με ορισμένες δυσκολίες. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στους μαθηματικούς διαγωνισμούς, μιας και ο ίδιος συμμετέχει ήδη από το δημοτικό, μελετά μόνος του με κάποια βοήθεια από τον πατέρα του, ο οποίος – όντας μαθηματικός – του έχει εμφυσήσει από την παιδική ηλικία την αγάπη για τα μαθηματικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.