Απορριφθηκε η προσφυγη του Δημου Αρριανων κατα της αποφασης του Συντονιστη ΑΔΜΘ

Για το θέμα των 6 συμβασιούχων-παρατασιούχων που δεν επαναπροσλήφθηκαν

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Δήμου Αρριανών κατά της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία είχε γίνει δεκτή η προσφυγή έξι υπαλλήλων τουΔήμου Αρριανών και είχε ακυρωθεί η απόφαση του με την οποία οι εργαζόμενοι δεν συμπεριλήφθησαν στον πίνακα του προσωπικού το οποίο θα απασχολούνται ως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος είχε συνολικά 18 συμβασιούχους-παρατασιούχους, όμως μετά το θέμα που προέκυψε με τη μη έγκριση της πληρωμής τους από το Ελεγκτικό συμβούλιο, το οποίο λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση, προσέλαβε ξανά μόνο τους 12, επικαλούμενος ότι τα έσοδα του Δήμου Αρριανών λόγω της περιορισμένης εισπραξιμότητας παρουσίαζαν μείωση και ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της διακοπής ορισμένων συμβάσεων.
 
Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει αφενός στα δικαστήρια, ζητώντας να επανέλθουν στην εργασία τους, αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας ακύρωση της απόφασης.
 
Και ενώ με τη δικαστική οδό κέρδισαν τα προσωρινά μέτρα και επανήλθαν στην εργασία τους, τελικά το δικαστήριο στην οριστική δικάσιμο δεν τους δικαίωσε και έτσι αναγκάστηκαν να αφήσουν ξανά την εργασία τους.
 
Στο μεταξύ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε αποφανθεί υπέρ των συμβασιούχων, ακυρώνοντας την απόφαση του Δήμου Αρριανών, όμως στη συνέχεια ο Δήμος προσέφυγε στην Ειδική Επιτροπή του Νόμου 152 του ν. 3463/06, ζητώντας ακύρωση της απόφασης αυτής.
 
Η Επιτροπή, τονίζει στην απόφασή της μεταξύ άλλων ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών κατά την έκδοση της απόφασης για τους συμβασιούχους δεν είχε τη δυνατότητα να εγκρίνει την απασχόληση έως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30.3.2018 μέρους του προσωπικού που προσλήφθηκε στο Δήμο με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και εξακολούθησε να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι 31.12.2017 αλλά όφειλε να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να εκδώσει διαπιστωτική απόφαση-πράξη περί απασχόλησης του συνόλου τουπροσωπικού και όχι μόνο των 12 ατόμων.
 
Επίσης θεωρεί πως ο ισχυρισμός που προβάλλεται με την κρινόμενη προσφυγή του Δήμου Αρριανών ότι τα έσοδα του Δήμου Αρριανών λόγω της περιορισμένης εισπραξιμότητας παρουσίαζαν μείωση και ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της διακοπής ορισμένων συμβάσεων, και δίχως να υπάρχει καμία πρόθεση διάκρισης από πλευράς του Δήμου σε βάρος των εργαζομένων διεκόπησαν οι συμβάσεις των καθ’ ων η αίτηση προκειμένου να καταστεί βιώσιμος οικονομικά ο Δήμος Αρριανών είναι απορριπτέος ως νόμω αβάσιμος,
 
Για αυτό και εξέφρασε τη γνώμη ότι ορθά ο Συντονιστής της ΑΔΜΘ έκανε δεκτή την προσφυγή των έξι συμβασιούχων, κατά της υπ’ αριθμ. 76/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρριανών και κατά της υπ’ αριθμ. 974/2017 απόφασης του Δημάρχου Αρριανών και ακύρωσε εν μέρει τις αποφάσεις.
 
Να σημειωθεί πάντως πως η απόφαση αυτή παραμένει άγνωστο αν θα επηρεάσει το καθεστώς των συμβασιούχων αυτή τη στιγμή, μιας και αφενός έχουν την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου αφετέρου, με δεδομένο ότι η όποια επαναπρόσληψη ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, ο χρόνος δεν είναι πολύ μεγάλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.