Εντυπωσιαζει ο πλουτος της Αρχαιας Ζωνης

Όπως παρουσιάζεται στην τετράτομη έκδοση που κυκλοφόρησε

Τα σπουδαία ευρήματα και ο πλούτος της αρχαίας Ζώνης που εδώ και 35 χρόνια εντυπωσιάζουν αρχαιολόγους και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνονται στην τετράτομη έκδοση που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη, σε κατάμεστη αίθουσα του Νομαρχείου.
 
Η έκδοση περιλαμβάνει μια εκτεταμένη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της πόλης, με έναν τόμο αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική του ναού του Απόλλωνα και στο μοναδικό σύνολο των εγχάρακτων και λίθινων επιγραφών του, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συλλογή θρακικών κειμένων σε ολόκληρη την βαλκανική. Οι άλλοι τρεις τόμοι περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό και αναλυτική παρουσίαση για την οχύρωση της αρχαίας πόλης, τα ταφικά της έθιμα και την πλούσια νομισματοκοπία της. Χρειάστηκαν χιλιάδες ώρες δουλειάς από την πολυμελή επιστημονική συγγραφική ομάδα προκειμένου να συγκεντρωθεί το υλικό και να αποτυπωθεί, ενώ καθοριστική για την έκδοση των 4 τόμων ήταν η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, μετά από προσπάθειες της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 
Το συντονισμό της εκδήλωσης του Σαββάτου είχε η επιμελήτρια εκδόσεων – φιλόλογος Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, η οποία μίλησε με θερμά λόγια τόσο για την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, όσο και για την επιστημονική ομάδα και το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και για τη σημασία της συγκεκριμένης έκδοσης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί «τον απότοκο της 40χρονης δουλειάς της κας Τσατσοπούλου και των συνεργατών της στην περιοχή».
 
Άλλωστε, κεντρικό πρόσωπο της ημερίδας ήταν η κα Τσατσοπούλου, η οποία επί 35 χρόνια δούλεψε σκληρά και μεθοδικά, μελετώντας έναν χώρο που έδινε διαρκώς ευρήματα, που έκρυβε εκπλήξεις και συγκινήσεις, τόσο για την ίδια όσο και για τους συνεργάτες της, στους οποίους η ίδια αναφέρθηκε αρκετές φορές, ευχαριστώντας τους έναν-έναν ξεχωριστά.


 
Αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή της κας Τσατσοπούλου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά το χαιρετισμό του, ανακοίνωσε πως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθεί να της αποδοθεί, σε ειδική εκδήλωση, το Α’ Μετάλλειο Τιμής του Δήμου, το οποίο απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη του τόπου μας. Την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και στις μελλοντικές προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.


 
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Χρύσα Καραδήμα σημείωσε πως από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης, εδώ και περίπου 50 χρόνια πέρασαν πολλοί αρχαιολόγοι, πετυχαίνοντας με τη δουλειά τους μοναδικά για την έρευνα αποτελέσματα. Μιλώντας για την έκδοση έκανε λόγο για ένα τιτάνιο έργο, εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό. 

«Ένα χρέος προς την πόλη και τους ανθρώπους της»

«Πρόκειται για μια έκδοση στην οποία συμμετείχαν πολλοί συνεργάτες και απαιτήθηκαν χιλιάδες ώρες δουλειάς απ’ όλους μας προκειμένου να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» σχολίασε σε δηλώσεις της η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης, Πολυξένη Τσατσοπούλου-Καλούδη, υπογραμμίζοντας πως «ο Έβρος είναι από τους πιο πλούσιους πολιτισμικά νομούς της χώρας, έχει πολλά να αναδείξει και χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους μας».
 
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η κα Τσατσοπούλου έκανε λόγο για μία προσπάθεια, την οποία η ίδια αισθάνθηκε ως χρέος προς την πόλη και τους ανθρώπους της που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν στο πλευρό των επιστημόνων και τίμησαν τον αρχαιολογικό αυτό χώρο, με διάφορους τρόπους. Χαρακτήρισε ως μία από τις πιο λαμπρές στιγμές της Ζώνης την αφή της φλόγας για τους Special Olympics του 2014.

Η καταλυτική πυρκαγιά του ΄87

Η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1987, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο και στον καταλυτικό ρόλο που είχε αυτή στην πορεία των ανασκαφών. Η μικρής έκτασης καταστροφή που προκλήθηκε σε ένα σημείο, στο οποίο δεν είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες ακόμη, έφερε στο φως τον σπάνιο κορμό ενός Κούρου και ένα απρόσμενα μεγάλο πλήθος κινητών ευρημάτων. «Επί δύο μήνες ερχόταν η μία έκπληξη μετά την άλλη», σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Τσατσοπούλου, ενώ αναφέρθηκε στα σημαντικότερα συμπεράσματα που έχουν προκύψει για την αρχαία πόλη και τους ανθρώπους της, μετά από 35 χρόνια ερευνών. Μεταξύ αυτών, η αλλαγή στην εκτίμηση για την ονομασία της, που από τις αρχικές αναφορές σε Μεσημβρία, πλέον μιλάμε για Ζώνη, συμπέρασμα στο οποίο συνέβαλε σημαντικά ο μεγάλος αριθμός των νομισμάτων που βρέθηκαν. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδωσαν επίσης μία νέα οπτική στην ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή και την προέλευσή της, με την άφιξη Ελλήνων να προσδιορίζεται στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. όχι από τη Σαμοθράκη, όπως αρχικά πιστεύονταν, αλλά από τη βόρεια Ιωνία. Τα ευρήματα δίνουν πληροφορίες και για τη δημογραφική σύσταση της αποικίας, στην οποία αποδεικνύεται πως υπήρχε σημαντική ανοχή και αποδοχή απέναντι στους ξένους.
 
Άλλωστε, σύμφωνα με την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, βασικό μέλος της συγγραφικής ομάδας για την οχύρωση της πόλης Χρυσαφένια Παρδαλίδου, τα σχετικά, αν και λίγα, ευρήματα δείχνουν πως η αρχαία Ζώνη ήταν μία πλούσια πόλη, στην οποία επικρατούσε ειρήνη και ομόνοια τόσο μεταξύ των κατοίκων, όσο και με τους γείτονες, με βασικότερη απειλή τους πειρατές. Πολύ πλούσιο και διαφωτιστικό, σύμφωνα με τη Σόφη Ηλιοπούλου, Αρχαιολόγο στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού είναι το υλικό του δεύτερου τόμου για τα ταφικά έθιμα. Για τη σημασία που είχε ο θεός Απόλλωνας για τους κατοίκους της αρχαίας Ζώνης και για την σπουδαιότητα της Ζώνης στον αρχαίο κόσμο η οποία επιβεβαιώνεται από τα νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή μίλησαν η Αντιγόνη Ζουρνατζή, Ιστορικός – Αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η Μαρίνα Τασακλάκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μέλη της συγγραφικής ομάδας για τους τόμους σχετικά με το Ιερό του Απόλλωνα και τη νομισματοκοπία.

Μενδώνη: «Ευλογημένος τόπος η Θράκη»

Στην εκδήλωση παρέστη και η πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία σημείωσε πως «η ερευνητική ομάδα της κας Τσατσοπούλου με την συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας ΑΜΘ, προικοδότησε τον νομό Έβρου με τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης. Κάθε αρχαιολογικός χώρος που αποδίδεται στο κοινό αναδεδειγμένος με τρόπο υποδειγματικό, είναι συγχρόνως και ένας αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο», σημειώνοντας πως «η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας».


 
Παράλληλα, η κα Μενδώνη επισήμανε πως την εποχή που ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο, όταν ερχόταν στη Θράκη, έλεγε ότι είναι ένας ευλογημένος τόπος. «Είναι ευλογημένος τόπος γιατί έχει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Ένα μοναδικό πολιτιστικό πλούτο που αποδεικνύει και τεκμαίρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη ιστορική διάρκεια, τη μεγάλη διαχρονία αλλά και την πολυπολιτισμικότητα που ήταν πάντοτε συνυφασμένη με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή», τονίζοντας πως «η πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου είναι τόσο μεγάλη που δεν αρκούν πολλές ζωές για να μπορέσει να πει κανείς ότι την έχει προσεγγίσει ολόκληρη».

Πηγή: Η Γνώμη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.