Η χρονια αλλαξε, αλλα οχι και η αγαπη τους για το βιβλιο

Τα μέλη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής έκοψαν τη βασιλόπιτά τους

Δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, 40 μέλη και δύο τμήματα και ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους πολίτες της Κομοτηνής, μετρά φέτος η Λέσχη Φιλαναγνωσίας της πόλης μας, που το βράδυ της Δευτέρας, έκοψε τη βασιλόπιτά της.
 
Παρουσία μελών αλλά και φίλων, που στα δύο αυτά χρόνια γνωρίστηκαν και ήρθαν κοντά, με αφορμή ένα βιβλίο. Σκοπός άλλωστε της δημιουργίας της Λέσχης, την πρωτοβουλία της οποίας είχαν η επικεφαλής αυτής κ. Ρένα Σαμαρά – Μάινα αλλά και η κ. Άντζελα Δράκου, ιδιοκτήτρια της Λέσχης Κομοτηναίων, που φιλοξενεί τις συναντήσεις και τις δράσεις της Λέσχης, ήταν η παρακίνηση των συμπολιτών στην ανάγνωση αλλά όπως έκανε σαφές και η κ. Δράκου «να  έρθουμε κοντά ως άνθρωποι, ως κοινωνία και να προάγουμε τον πολιτισμό, τον βιβλίο, την μάθηση και την παιδεία γενικότερα». 

Ρένα Μάινα «Η λογοτεχνία είναι μια κατά μέτωπο επίθεση στην καθημερινότητα» 

Η λογοτεχνία  για τον φανατικό οπαδό της  άλλωστε, όπως υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η κ. Μάινα, «δεν είναι μια απόδραση από τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας. Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση στην καθημερινότητα, όχι η άρνησή της. H λογοτεχνία μπορεί να δώσει αξία στα μικρά, ασήμαντα πράγματα της καθημερινότητας. Μπορεί να τα χρωματίσει και να τα κάνει εμφανή. Να αποκαλύψει χιλιάδες αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτά. Η λογοτεχνία ωθεί τον αναγνώστη να δει, τον κόσμο και τα πράγματα που τον αποτελούν, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μας κάνει να γελάμε περισσότερο. Να κλαίμε περισσότερο. Να ονειρευόμαστε περισσότερο. Να αγαπάμε περισσότερο. Να πεισμώνουμε περισσότερο. Να φωνάζουμε περισσότερο. Να διεκδικούμε περισσότερο».
 

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας αριθμεί φέτος 40 μέλη τα οποία «μοιράζονται» σε δύο τμήματα, ενώ φετινή επιτυχία σύμφωνα με την κ. Μάινα είναι και η «διάνθιση» των μελών και με άντρες.  Τα μέλη της Λέσχης συναντώνται ανά δεκαπέντε μέρες για να συζητήσουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο που έχει επιλεγεί, και να ανταλλάξουν ιδέες, εντρυφώντας και εξετάζοντας κάθε λέξη και σελίδα αυτού, τα λογοτεχνικά ρεύματα, τους συγγραφείς, τις «σχολές».
 
Οι απόψεις για την λογοτεχνία,  άλλωστε όπως σημείωσε η ίδια «τις περισσότερες φορές δεν είναι αντικειμενικές. Ένα βιβλίο δεν λέει ποτέ τα ίδια πράγματα σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους και για τον ίδιο λόγο  ένα βιβλίο είναι αριστούργημα για κάποιον, ενώ για κάποιον άλλον παραμένει μισοτελειωμένο στο ράφι». 

Άντζελα Δράκου «Μέσω της Λέσχης ήρθαμε κοντά άνθρωποι με κοινό στόχο την προαγωγή του πολιτισμού και κάθε πνευματικής κίνησης» 

Στην θερμή ανταπόκριση του κόσμου, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Λέσχης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της η κ. Δράκου, η οποία δήλωσε φανατική οπαδός του βιβλίου αλλά και του μελανιού. Ερωτηθείσα σχετικά με τα όσα της έχει προσφέρει η Λέσχη Φιλαναγνωσίας η ίδια δήλωσε πως «μου επέτρεψε να δω ένα ανάγνωσμα με διαφορετική ματιά, να εξερευνήσω τι σκέφτεται ο συγγραφέας, αλλά και τα κοινωνικά, πολιτιστικά κ.α. στοιχεία που μπορεί να περιέχει, ενώ ήρθαμε κοντά άνθρωποι της κοινωνίας μας, με στόχο να προάγουμε τον πολιτισμό και κάθε πνευματική κίνηση». 

Φωτεινή Ναούμ «Η λογοτεχνία εξακολουθεί να είναι κάτι μαγικό» 

Συνοδοιπόρος των δύο προαναφερθεισών και η Κομοτηναία συγγραφέας κ. Φωτεινή Ναούμ, στο έως τώρα συγγραφικό έργο της οποίας, όπως έκανε γνωστό η κ. Μάινα θα υπάρξει εκτενές αφιέρωμα στις επόμενες συναντήσεις της Λέσχης. Η κ. Ναούμ μίλησε για την εμπειρία της στην Λέσχη Φιλαναγνωσίας, επισημαίνοντας την συνύπαρξη γνωστών αλλά και αγνώστων μέσα σε αυτή, που όμως μοιράζονται μία κοινή αγάπη, ήτοι το βιβλίο και τη λογοτεχνία. «Η ανάγνωση είναι μία μοναχική διαδικασία, αυτό δεν ισχύει όμως για την μεταφορά των σκέψεών μας επί των αναγνώσεων αυτών» εξήγησε για να επισημάνει πως «για τους μυημένους η λογοτεχνία, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μέσων, εξακολουθεί να είναι κάτι μαγικό».
 

Την πίτα της Λέσχης έκοψε η κ. Ρένα Μάινα, ενώ τυχερή της βραδιάς στάθηκε η κ. Δέσποινα Τεπερίδου – Βαφειάδη, των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης», φίλη αλλά και σταθερή σύμμαχος της Λέσχης και της φιλαναγνωσίας γενικότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.