Παρεμβαση της πολιτειας για την παταξη της εικονικης καταβολης του δωρου Χριστουγεννων απο εργοδοτες ζητουν βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάμεσα στους υπογράφοντες Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά

Τις καταγγελίες περί «εικονικής» καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων «υιοθετούν» 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουρούφ και κ. Μουσταφά Μουσταφά. Όπως εξηγούν οι βουλευτές «επιχειρηματίες καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων για να αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου σε περίπτωση μη καταβολής του και στη συνέχεια, το ζητούν πίσω με την απειλή της απόλυσης, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους». Παράλληλα παραδέχονται πως «το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, στο οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται ανάμεσα στο να δεχτεί την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ή την απόλυση» εξού και ζητούν από την αρμόδια υπουργό «να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων εκείνων, οι οποίοι βρίσκουν το σθένος να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας». 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων δυστυχώς δεν φάνηκε να αγγίζει μεγάλη μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι εφευρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν την εργατική νομοθεσία. Φαίνεται ότι, επιχειρηματίες καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων για να αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου σε περίπτωση μη καταβολής του και στη συνέχεια, το ζητούν πίσω με την απειλή της απόλυσης, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους.
 
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, στο οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται ανάμεσα στο να δεχτεί την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ή την απόλυση. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ για αυστηροποίηση της εργατικής νομοθεσίας,  το συγκεκριμένο παράπτωμα αποτελεί και αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς υπόκειται στις υποθέσεις εκβιασμού. Παράλληλα, αποτελεί ένα αδίκημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, ενώ έχει την οδυνηρή για τον εργαζόμενο συνέπεια να απολυθεί, σε περίπτωση που τολμήσει να καταγγείλει τέτοιου είδους πρακτικές. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από διάφορα Εργατικά Κέντρα της χώρας περιγράφουν το «προφίλ» των εργαζομένων που υφίστανται έναν τέτοιο εκβιασμό, ως χαμηλόμισθους με  επισφαλείς συνθήκες εργασίες. Συνάγεται, λοιπόν, ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία στρέφεται προς εργαζόμενους ιδιαίτερα ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά.
 
Δεδομένου ότι επίκειται σχέδιο νόμου, στο οποίο το Υπουργείο Εργασίας θα ρυθμίσει ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας παρέχοντας  πολλαπλά κίνητρα για τους εργαζόμενους, ώστε να καταγγέλλουν τις διάφορες μορφές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
 
Δεδομένου ότι το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ έχουν αποδείξει ότι στέκονται δίπλα στον κόσμο της εργασίας,
 
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων εκείνων, οι οποίοι βρίσκουν το σθένος να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.