Κολαφος η Αυτονομη Παρεμβαση Υγειονομικων Ροδοπης, εναντιον των «παρασιτικων» δικτυων που στηριζουν τους εργολαβους στα δημοσια νοσοκομεια

Με αφορμή την ολοκλήρωση πρόσληψης 46 συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι προσλήψεις συμβασιούχων στο νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο φαίνεται πως είναι ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, Νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, που προχωρά στη σύναψη συμβάσεων που προωθήθηκαν μέσα από τους νόμους 4330 και 4340.
 
Με το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις με τους εκάστοτε εργολάβους, κάτι που ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών, θεωρεί πρωτοπόρο, στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα, γιατί, όπως τονίζει, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ακόμα τα δίκτυα, που θεωρεί ότι στηρίζουν τους εργολάβους μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία, προσπαθούν να κρατηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.
 
Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής προκηρύχθηκαν 29 θέσεις καθαριστριών, 7 εστίασης και 8 φύλαξης, με ατομικές σχέσεις εργασίας, αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και έγιναν οι προσωρινές προσλήψεις, οι οποίες αναμένεται να επικυρωποιηθούν από τον ΑΣΕΠ στον επόμενο μήνα. 

Εξοικονόμηση πόρων από τις συμβάσεις 

Έτσι ξεκίνησε η πρόσληψη αυτών των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο (με συμβάσεις 1+1 χρόνο) την οποία χαιρετίζει η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών, τονίζοντας πως πρόκειται για μια θετική πολιτική απόφαση τόσο εκ μέρους του Υπουργείου, όσο και εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Και αυτό γιατί θεωρεί πως τα νούμερα, αποδεικνύουν το όφελος αυτής της κίνησης για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων από το κράτος.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σπανός, στην προπροηγούμενη διοίκηση του 2012-13, το κόστος για την εργολαβία της καθαριότητας, με τον ίδιο αριθμό καθαριστριών (29), ανέρχονταν στις 92 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
 
Την περίοδο 2014-15, η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου διαπραγματεύτηκε το πλαφόν αυτό και το κατέβασε στις 63 χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ το 2017 η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου κατέβασε το κόστος στις 45 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
 
Αντίθετα με την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι 29 καθαρίστριες κοστίζουν 37 χιλιάδες ευρώ, το οποίο ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, είναι λιγότερο, γιατί πλέον, έχοντας όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα παίρνουν τα διπλάσια από όσα έπαιρναν από τον εργολάβο, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.
 
«Το εύρος αυτό της διαπραγμάτευσης είναι τεράστιο και το κέρδος είναι πολλαπλάσιο μιας και είναι για 12 μήνες το χρόνο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως, όταν η διαφορά είναι τόσο μεγάλη σε ένα σχετικά μικρό περιφερειακό νοσοκομείο, όπως αυτό της Κομοτηνής, μπορούμε να μιλάμε για “μπουκιές”, που μεγαλώνουν όσο αυξάνεται και το μέγεθος της δομής, αναφέροντας νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, με 250 καθαρίστριες, το ΑΧΕΠΑ, με 200 καθαρίστριες.
 
«Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, και “μπουκιές” που συνεχίζονται και μέσα στην κρίση» τόνισε, διευκρινίζοντας πως η παράταξη δεν τα βάζει με τους εργολάβους, που εκ των πραγμάτων προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το επιχειρηματικό τους κέρδος, βρήκαν όμως κενό και πολιτικές που τους επέτρεψαν, σε όλη τη χώρα, να δραστηριοποιηθούν με αυτό τον τρόπο, αλλά και διοικήσεις οι οποίες είναι πιο χαλαρές όσο αφορά τη διαπραγμάτευση και αυτό καταγγέλλουν. 

Αμέτοχη η κοινωνία σε αυτά τα φαινόμενα 

«Αυτό όμως που μας θλίβει περισσότερο, είναι ότι η κοινωνία, σε αυτή τη σύγκρουση, παραμένει αμέτοχη και αδιάφορη. Σωματεία, αλλά και πολιτικοί οργανισμοί που διατείνονται σήμερα ότι είναι κεντροαριστεροί, μεγάλα κλαδικά σωματεία και συνδικάτα σφυρίζουν αδιάφορα» σημείωσε, μπροστά στις όποιες παραβιάσεις των καθεστώτων εργασίας πραγματοποιούνταν, αλλά και την οικονομική αιμορραγία του κράτους, την περίοδο που τα μνημόνια έχουν φέρει περικοπές σε πάρα πολλές δαπάνες, τόσο στη υγεία όσο και γενικότερα.
 
Έτσι λοιπόν, θεωρώντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη, αν δεν σπάσουν αυτά τα αποστήματα, χαιρετίζουν αυτές τις ενέργειες, καταγγέλλοντας το παρασιτικό δίκτυο και κύκλωμα που υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία. Ο κ. Σπανός κατέληξε πως «το οφείλω προσωπικά και στην τοπική κοινωνία και στους συντοπίτες μου, δεν θέλω να κρατήσω το στόμα μου κλειστό γιατί κατέβηκα στον πολιτικό στίβο και με τίμησαν οι συμπολίτες μου, απέναντι στους οποίους έχω ηθική υποχρέωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.