Η Ορθοδοξια ως απαντηση στο κοινωνικο προβλημα

«Είμαστε σοσιαλιστές, μαρξιστές, καπιταλιστές, αλλά όχι ορθόδοξοι» - Κατάμεστη η αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου στην ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μεταλληνού

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου το απόγευμα της Τρίτης, 30 Ιανουαρίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεολόγων Ροδόπης.
 
Την εκδήλωση άνοιξαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής οι οποίοι έψαλαν επίκαιρους ύμνους από την ακολουθία των εορταζόμενων Αγίων, για να ακολουθήσει η ομιλία του επίσημου ομιλητή, του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μεταλληνού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το κοινωνικό πρόβλημα κατά τον Ιερό Χρυσόστομο».
 

Ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του από το πανανθρώπινο αίτημα για δικαιοσύνη, κάνοντας ειδική αναφορά στις κάθε είδους διακρίσεις, και ιδιαιτέρως για τα ζητήματα της πείνας και της φτώχειας, που δεν άφησαν αμέτοχη την εκκλησία, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμένο ως «χρυσό αιώνα» της Πατερικής θεολογίας απ’ όπου και πηγάζει ο κοινόβιος και αυθεντικός τρόπος ζωής.  Μέσα από την ομιλία του ιδίου διαφάνηκε πως «για την Ορθοδοξία, όταν βιώνεται και προβάλλεται σωστά, όπως μέσα από τους Αγίους μας, τον Ιωάννη Χρυσόστομο, δεν υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα».
 
Ο λόγος των Πράξεων των Αποστόλων κατέδειξε την κοινοκτημοσύνη, το μοίρασμα των αγαθών, όπως εξήγησε για να επισημάνει πως «για να γίνεις κομμουνιστής του Χριστού και όλων των άλλων θεωριών, πρέπει πρώτα να γεμίσεις από Χριστό, για να βλέπεις τους άλλους ως αδερφούς».
 

«Είμαστε σοσιαλιστές, μαρξιστές, καπιταλιστές, αλλά όχι ορθόδοξοι» τόνισε ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με την αδυναμία των σύγχρονων ανθρώπων να μοιραστούν, προτρέποντας τέλος το ακροατήριο «το κοινωνικό μήνυμα να γίνει ο κοινός πόθος».
 
Τον λόγο έλαβε έπειτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, κάνοντας ειδική αναφορά στον κληρικό και πανεπιστημιακό διδάσκαλο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό και την εισήγησή του, υπογραμμίζοντας πως με γλυκύτητα και αποφασιστικότητα έθεσε τα πράγματα στη βάση τους, για το ζήτημα του κοινωνικού προβλήματος, που είναι πάντα επίκαιρο και προσκάλεσε το σύνολο των παρευρισκομένων να αναβαπτίζονται στους πάντα επίκαιρους λόγους των Πατέρων και να αγωνίζονται να τους εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή.
 

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής, ο Διοικητής της 21ης  Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο αστυνομικός Διευθυντής Δράμας, ο Υποδιοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, ο πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Θεολόγων ν. Ροδόπης καθώς και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων καθηγητές, δάσκαλοι αλλά και μαθητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.