Καθε βροχη και πλημμυρα σε Ηφαιστο, Κοσμιο, Παραδημη και Παγουρια

Υπερχείλισαν Βοσβόζης και Τρελοχείμαρρος από την παρατεταμένη βροχόπτωση

Πλημμυρικά φαινόμενα, στις συνήθεις «προβληματικές» περιοχές του Δήμου Κομοτηνής είχε ως αποτέλεσμα η συνεχής βροχόπτωση που έπληξε και την περιοχή μας τα ξημερώματα της Κυριακής.
 
Η συνεχόμενη βροχόπτωση από το βράδυ του Σαββάτου έως και τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, είχε ως αποτέλεσμα το «φούσκωμα» των νερών του ποταμού Βοσβόζη, ο οποίος μάλιστα υπερχείλισε πλημμυρίζοντας παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις αλλά τα πρώτα σπίτια του Οικισμού του Ηφαίστου.
 
Στο σημείο βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής συνεργεία του δήμου Κομοτηνής, μεταξύ άλλων δια του υπευθύνου πολιτικής προστασίας κ. Θέμη Τζενετίδη, όπου με αποφρακτικό μηχάνημα πραγματοποιήθηκαν εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλών που εμπόδιζαν την εκτόνωση των νερών, ενώ αυτοψία πραγματοποίησε στον οικισμό και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουρτίδης.
 

Παρά τις παρεμβάσεις αξίζει να σημειωθεί ότι η στάθμη των νερών ήταν έως και αργά το βράδυ ιδιαίτερα υψηλή, με την ιρλανδική διάβαση του Βοσβόζη να καθίσταται απροσπέλαστη.
 
Προβλήματα υπήρχαν επίσης και στον Τρελοχείμαρρο, όπου παρενέβησαν συνεργεία της πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, όπου έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. 

Προτεραιότητα στον σχεδιασμό των απαραίτητων έργων ζητά η Φελίνα Καζάκου 

Προβλήματα παρατηρήθηκαν επίσης και στους οικισμούς Παραδημής, Μεσοχωρίου και Παγουρίων, τα οποία μάλιστα κατήγγειλε σε σχετική της επιστολή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου, η οποία υπογράμμισε το επαναλαμβανόμενο του φαινομένου και την απουσία μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων, που θα διασφαλίζουν την προστασία των περιοχών που σε κάθε νεροποντή αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. 
 

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας σχεδιασμός σχετικά με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης αλλά και των οικισμών» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά  για να υπογραμμίσει πως «οι ίδιες εικόνες και τα ίδια προβλήματα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά σε διαφορετικά σημεία και οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής. Περιουσίες και γεωργικές εκτάσεις κατεστραμμένες. Πολίτες μιας δεύτερης κατηγορίας στο οικισμό Ηφαίστου και στις γειτονιές της βορειο-δυτικής πλευράς της πόλης να πνίγονται κάθε φορά μετά από μια νεροποντή. Τα ίδια προβλήματα στους οικισμούς της Παραδημής, του Μεσοχωρίου, του Κοσμίου και των Παγουρίων». 

«Δηλώνουν ικανοποιημένοι χωρίς πιθανόν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος» 

«Ο κ. Πετρίδης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό ερώτημα δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από τη διαχείριση της προηγούμενης κατάστασης και από την υλοποίηση δυο τεχνικών έργων στον οικισμό της Μελέτης και του Κάλχα. Για  τα υπόλοιπα σημεία που χρήζουν άμεσων  παρεμβάσεων, μη βιάζεστε…» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καζάκου για να επισημάνει πως «για ακόμη μια φορά ατελείωτες δικαιολογίες από τη Δημοτική Αρχή, έφταιγε ο όγκος του νερού, η ένταση, η διάρκεια κλπ, κλπ. Με λίγα λόγια ο Δήμος Κομοτηνής στο έλεος του Θεού, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας σχεδιασμός σχετικά με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης αλλά και των οικισμών. Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις που θα προστατέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».
 
«Το τραγικότερο όλων, δηλώνουν για όλα ικανοποιημένοι… χωρίς πιθανόν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος.  Ένα είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι περισσότερο συχνά, έντονα, μη προβλέψιμα και αντιμετωπίσιμα, αν δεν λάβουμε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα. Απαιτούμε λοιπόν από τη Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, που διανύει τη δεύτερη θητεία της, να προχωρήσει κατά προτεραιότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κατάλληλων έργων προκειμένου να προλαμβάνονται αντίστοιχες καταστροφές» κατέληξε η ανακοίνωση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.