3+1 μερες σε αποκριατικους ρυθμους η Κομοτηνη

Οι καρναβαλιστές θα σηκώσουν την πόλη στο πόδι

Το καρναβάλι όπου να ‘ναι πλησιάζει και το κέφι φουντώνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας! Οι πυρετώδεις ετοιμασίες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και στην πόλη μας, με τους περισσότερους να έχουν βρει τη στολή που ταιριάζει στη διάθεσή τους και στον ξέφρενο ρυθμό των ημερών.
 
Μία από τις αδιαμφισβήτητα πλέον αγαπημένες γιορτές όλων μας γιορτάζεται, όπως είναι γνωστό, στην Θράκη παραδοσιακά, με συλλόγους να αναβιώνουν έθιμα από το παρελθόν, μεταφέροντας  στο σήμερα τα βασικά στοιχεία της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης της περιοχής μας. Κάτοικοι και επισκέπτες κάθε χρόνο διασκεδάζουν μαζί, βιώνοντας την ένταση και τη ζωντάνια της περιόδου του αποκριών.
 
Έτσι και η Κομοτηνή τις αποκριές θα τις γιορτάσει με 3+1 μέρες ξέφρενων εκδηλώσεων, όπως ενημέρωσαν η  κ.κ. Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου, πρόεδρoς του συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης και ο κ. Σταύρος Πάττας, πρόεδρος του συλλόγου «Trelacademy»  σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Είναι μία γιορτή για τον τόπο μας με έδρα την Κομοτηνή» 

Η αρχή θα γίνει την Τσικνοπέμπτη στις 17.00 στην κεντρική πλατεία όπου η πόλη θα υποδεχθεί τις Αποκριές με σουβλάκια και άφθονο κρασί που θα διανέμεται σε όλους, όπως εξήγησε η κ. Λιβεριάδου, υπό το άκουσμα παραδοσιακών ρυθμών που θα παίζει ζωντανή ορχήστρα. Στις 9 του μήνα ο Σύλλογος Εβριτών θα παρουσιάσει το καθιερωμένο του πρόγραμμα με αποκριάτικα έθιμα, ενώ το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η πολυαναμενόμενη καρναβαλική παρέλαση θα γίνει με «μπροστάρηδες», όπως τους χαρακτήρισε η ίδια, τους «Τrelacademy» που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο σε μία γιορτή χαράς και κεφιού!

Η πρόσκληση είναι ανοικτή για κατοίκους εντός και εκτός Κομοτηνής, αφού πρόκειται για «μία γιορτή για τον τόπο μας με έδρα την Κομοτηνή», όπως είπε χαρακτηριστικά  υπογραμμίζοντας πως «θα είναι μεγάλη μας χαρά να διασκεδάσουν στην πόλη μας κάτοικοι κι από άλλες περιοχές». Όπως ενημέρωσε η ίδια, εξάλλου, στην παρέλαση πρόκειται να συμμετέχει και κάποια θεατρική ομάδα από την Βουλγαρία, η οποία θα βρεθεί στην Κομοτηνή για μία παράσταση.
 
Η καθιερωμένη διαδρομή φέτος έχει αλλάξει και οι σύλλογοι δεν θα παρελάσουν από την Βενιζέλου, συνέχισε, αλλά ξεκινώντας από την Λέσχη Κομοτηναίων θα περάσουν δια μέσου της Ορφέως και της Δημοκρίτου στην Πλατεία Ειρήνης, όπου θα «στήσουν» ένα ξέφρενο πάρτι, ολοκληρώνοντας την βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.
 
Αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη αποκριάτικη παρέλαση, αφού το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΚΕΠΠΑΚ με τον σύνδεσμο γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων θα πραγματοποιηθεί η, καθιερωμένη πια, μαθητική παρέλαση στις 11.00.  Αφετηρία,  εξήγησε η κ. Λιβεριάδου, θα αποτελέσει  το 1ο  Δημοτικό Σχολείο και το τέρμα θα είναι στην πλατεία,  όπου οι νεαροί μαθητές θα κάνουν το δικό τους πάρτι. 

Χρήστος Χατζηπέμου, πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών «Θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά έθιμα που κάνουν τον θρακιώτικο πολιτισμό να ξεχωρίζει» 

Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και τo KomΟnParty που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά.  Στόχος του KomΟnParty, όπως εξήγησε ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου, παίρνοντας τον λόγο, δεν είναι άλλος από το να δώσει «χαρά σε όλο τον κόσμο», τόνισε, στο πλαίσιο της «παραδοσιακής Αποκριάς».
 
Πρόκειται να  βρεθούν, έτσι, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Ειρήνης μαζί με τον Καρνάβαλο, τους πιτεράδες και τους σεϊμένιδες του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου και του Συλλόγου Γυναικών, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία παραδοσιακού κλίματος και την αναβίωση των εθίμων που κάνουν τον θρακικό πολιτισμό να ξεχωρίζει.
 
«Θα σχολιάσουμε αθυρόστομα την πολιτική επικαιρότητα, τοπική και σύγχρονη, έτσι όπως επιβαλλόταν και κατά το παρελθόν», κατέληξε, «δίνοντας το δικό μας στίγμα σε αυτό που λέγεται ‘τοπική και θρακιώτικη παράδοση». 

Σταύρος Πάττας, πρόεδρος του συλλόγου «Trelacademy» «Ελπίζω να ζήσουμε με τρέλα τις φετινές αποκριές, όπως όταν ήμασταν παιδιά» 

«Ελπίζω να ζήσουμε με τρέλα τις φετινές αποκριές, όπως όταν ήμασταν παιδιά», είπε με τη σειρά του ο κ. Πάττας, εξηγώντας πως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου όλοι οι σύλλογοι και τα πληρώματα που θα δώσουν «το παρών» στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση – η οποία επισήμως ξεκινά στις 20.00- θα συγκεντρωθούν έξω από την Λέσχη Κομοτηναίων στις 19.00 σε ένα μικρό πάρτι.
 
Η παρέλαση θα επενδυθεί μουσικά καθ’ όλη τη διαδρομή από δύο djs χάρη στον νέο τρόπο μετάδοσης του ήχου, έκανε σαφές ο κ. Πάττας, ευχαριστώντας στη συνέχεια τα τοπικά ραδιόφωνα που θα την καλύψουν. Η συμμετοχή μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 22 συνολικά συλλόγους, επιχειρήσεις και καφετέριες, συνέχισε, δέκα εκ των οποίων δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τη θεματολογία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.