Βελτιωση παροχων υγειας στους δημους Ιασμου και Αρριανων

Μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκεστην Κομοτηνή την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 η εναρκτήρια συνάντηση του Έργου «Policies for Enhancing Access to Health Services in Deprived Areas» / «Πολιτικές βελτίωσης προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας σε υποβαθμισμένες περιοχές» και ακρωνύμιο “THE HEALTHY MUNICIPALITY” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG V‐A GREECE – BULGARIA 2014‐2020.
 
Η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. , επικεφαλής  Εταίρος του προγράμματος, ήταν ο διοργανωτής της Eναρκτήριας Συνάντησης  (kick off meeting) στα γραφεία της Εταιρείας στην Κομοτηνή με την συμμετοχή των εταίρων της Κοινοπραξίας.
 
Μέσα από την υλοποίηση του έργου επιχειρείται η ανάπτυξη μιας πολιτικής πρόληψης για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ στον τομέα της υγείας με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή έκτακτων περιστατικών, αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων απομονωμένων περιοχών και όχι μόνο. Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται  δέσμη ενεργειών και δράσεων στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός ευρέος δικτύου υποστήριξης για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή  του τοπικού πληθυσμού σε προληπτικές εξετάσεις από την περιοχή στόχου στα δύο κράτη υπό την αιγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την παρακολούθηση της κατάστασής των ασθενών και για την έγκαιρη αντιμετώπιση δυνητικού προβλήματος με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων του κάθε ασθενούς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 
Η σημασία της πρόληψης (ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε δομές υγείας) είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε είδους ασθένεια, ενδημική και μη, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας ως ένας έγκαιρος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τυχόν νοσημάτων σε πρόωρο στάδιο το οποίο θα κρίνει σε καταλυτικό βαθμό και την μετέπειτα πορεία του ασθενούς.
 
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά ποσοστό 85% από Ε.Ε και 15% από εθνικούς πόρους και έχει διάρκεια 24 μήνες.
 
Εταίροι του έργου είναι η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Ανανπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (επικεφαλής εταίρος), το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Δήμος Αρριανών, ο Δήμος Ιάσμου, η Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης – Τranscoop, το regional health inspectorate – Ηaskovo, το association of rhodope municipalities– Smolyan, ο Δήμος Κrumovgrand, ο Δήμος Μomchilgrad.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.