Προσπαθεια αναβιωσης του καρναβαλιου στις Σαπες 15 χρονια μετα

«Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» περιμένει μικρούς και μεγάλους το ερχόμενο Σάββατο

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο στις Απόκριες η Θράκη αναβιώνει παλιά λαογραφικά έθιμα, αυτά που κάνουν τον πολιτισμό της να ξεχωρίζει. Κάτι που οι νεότεροι του σήμερα ίσως αγνοούν είναι πως ένα ιδιαίτερα παλιό και πετυχημένο κατά καιρούς καρναβάλι, αυτό των Σαπών, εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια είχε περάσει στη λήθη.
 
Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα καρναβάλια των Σαπών αναγεννώνται  στον τόπο που κορυφώθηκαν. Πρόθεση του Δήμου Σαπών ήταν να ζωντανέψει ξανά εν έτει 2018 τα έθιμα των Αποκριών, όπως ενημέρωσε ο κ. Ηλίας Σταυρίδης, δημοτικός σύμβουλος, έχοντας πάντα στο πλάι του ως πολύτιμους συνεργάτες τους τοπικούς συλλόγους, με τους οποίους υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίας στήριξης.
 
Φυσικά θα ήταν πολύ δύσκολο ένας θεσμός που είχε πέσει σε λήθη για τόσο χρόνια να επανέλθει με την ίδια μορφή, είπε θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την προσπάθεια. Οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν, επομένως, να μην διεξαχθεί αποκριάτικη παρέλαση, όπως τότε, αλλά μία σειρά εκδηλώσεων.

 Ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του Νομού

Ο Δήμος Σαπών, λοιπόν, έχοντας ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του είναι πια καθ’ όλα έτοιμος να υποδεχθεί τις Απόκριες. Έτσι, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου όλοι θα διασκεδάσουν σε μία εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες, με το λεγόμενο «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού: Ο Οδυσσέας αναζητά την Ιθάκη στις Σάπες» . Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν νέοι από 13 ετών και άνω, με «θησαυρό» ένα μεγάλο έπαθλο 500 ευρώ σε μετρητά!
 
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όλη μέρα, ξεκινώντας στις 9.00 το πρωί σε μία συνάντηση όλων των παιδιών που θα λάβουν μέρος στο παιχνίδι, ενώ το «κυνήγι» θα κρατήσει από τις 10.00 μέχρι τις 16.00. Παράλληλα, στο Δημοτικό Σχολείο Σαπών θα λαμβάνουν χώρα δράσεις για μικρότερα παιδιά από τις 14.00 μέχρι τις 16.00 με την συμμετοχή ομάδων από πολλά σχολεία και την πολύτιμη αρωγή των Προσκόπων Ροδόπης. Η νικητήρια ομάδα θα κερδίσει με τη σειρά της χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 200 ευρώ σε μορφή δωροεπιταγής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει απονομή βραβείων για τις νικητήριες ομάδες στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών και αποκριάτικο γλέντι μέχρι τελικής πτώσεως!
 
Όπως φαίνεται η προσπάθεια έχει ήδη κερδίσει υποστηρικτές από κάθε γωνιά του Νομού, ακόμη και από μεγάλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, με τους κατοίκους να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στις εκδηλώσεις.

Με πινελιές γνωστού καλλιτέχνη το σκηνικό

Την δική του πινελιά θα προσθέσει επίσης ο γνωστός ντόπιος καλλιτέχνης, κ. Στάθης Γκεβρέκης, ο οποίος έχει αναλάβει να φιλοτεχνήσει το «αρχηγείο» του παιχνιδιού. Το τι ακριβώς έχει ετοιμάσει είναι ένα μυστικό καλά κρυμμένο μες στο σεντούκι του θησαυρού και θα αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις της ημέρας. Πρόκειται πάντως για μία καρναβαλική απεικόνιση που θα χρησιμοποιεί ο Δήμος κάθε χρόνο για να πλαισιώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.