Δημητρης Χαριτου: «Τα οποια υπαρκτα προβληματα νομιμοτητας που προεκυψαν στο ΔΠΘ, δεν μπορουν να οδηγουν σε λαθεμενες επιλογες»

«Συντεχνιακά συμφέροντα καθηγητών που εμφιλοχωρούν στο Υπουργείο οφείλονται για την παύση στις συζητήσεις συγχώνευσης ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ» - «Κάποιοι έχουν σηκώσει την παντιέρα, προκειμένου να επανακάμψουν στο πολιτικό σκηνικό, από το οποίο ήδη είναι μακριά»

«Συντεχνιακά συμφέροντα καθηγητών» ευθύνονται για την παύση στις συζητήσεις συγχώνευσης ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ, κατήγγειλε από το βήμα του «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, γνωστοποιώντας μάλιστα πως πρόκειται για καθηγητές «που εμφιλοχωρούν στους χώρους του Υπουργείου».
 
Ο κ. Χαρίτου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» με αφορμή τις εξελίξεις τόσο στο ζήτημα της παύσης της συγχώνευσης μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και την προώθηση του σεναρίου που θέλει το ΤΕΙ ΑΜ-Θ να συνενώνεται με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, όσο και την εξαγγελία περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αιτούμενος  «να υπάρξουν απαντήσεις» ζητώντας παράλληλα «σύνεση, λογική και εξορθολογισμό ώστε πράγματι να υπάρξουν λύσεις που θα ενδυναμώσουν το ΔΠΘ».
 
Ο ίδιος έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όσους όπως επεσήμανε προσπαθούν μέσα από τις εξελίξεις αυτές «να επανακάμψουν στο πολιτικό σκηνικό» για να υπογραμμίσει πως η περιοχή έχει εκπροσώπηση δια μέσου των βουλευτών, αλλά και των υπολοίπων πολιτικών στελεχών της και πως παρά τον λανθασμένο σχεδιασμό από πλευράς του Υπουργείου, η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην περαιτέρω αποδυνάμωση του ΔΠΘ και της περιοχής κατ’ επέκταση.
 
Δημήτρης Χαρίτου όμως…

«Το ΔΠΘ Συνυφασμένο στα 40 και χρόνια παρουσίας και λειτουργίας του με την ίδια την πορεία και την ανάπτυξη της περιοχής»

ΠτΘ: Ήσασταν ένας από τους πρώτους που τοποθετηθήκατε για το ζήτημα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τόσο σε ό,τι αφορά στην παύση των συζητήσεων που υπήρχαν μεταξύ του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και Δημοκριτείου για τη συγχώνευση, όσο και για τις εξαγγελίες περί ίδρυσης 4ης Νομικής. Τι έχετε καταλάβει ότι συμβαίνει με το ΔΠΘ;
Δ.Χ.:
Θεωρώ ότι  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνολικά, αποτελεί έναν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής, που σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να μην υποστηρίζει δίκαια αιτήματα που υπάρχουν και από την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και από την τοπική κοινωνία. Είναι συνυφασμένο στα 40 και χρόνια παρουσίας και λειτουργίας του με την ίδια την πορεία και την ανάπτυξη της περιοχής και νομίζω πως αυτή η επισήμανση έγινε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πριν από λίγους μήνες, στο αναπτυξιακό συνέδριο της περιοχή μας. Τότε ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι ένας πυλώνας που θα στηρίξουμε και θα αναβαθμίσουμε στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της περιοχής.
 Από εκεί και πέρα ασφαλώς και δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο από μόνο του να καθορίσει την ανάπτυξη της περιοχής. Η αντίληψη που  λέει ότι φτιάχνοντας μια σχολή, ένα πανεπιστήμιο αναβαθμίζεις και χτίζεις μια περιοχή, έχει εξαντληθεί. Έχουμε πολύ πιο ισχυρά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως περιοχή, τα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.  Αυτά που συνδέονται με την ισχυρή γεωγραφική θέση, τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, τη μεγάλη δυνατότητα της περιοχής ως ενεργειακός κόμβος και φυσικά τις τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε λοιπόν και άλλα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι λάθος να επιχειρείται να αντιπαρατεθούν με την αναγκαιότητα ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι λάθος και όσοι το επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν τέτοιο διαχωρισμό, είναι εκτός πραγματικότητας. Μέσα στον ίδιο περιφερειακό σχεδιασμό, είναι μεγάλη σημασίας να γίνει αντιληπτό ότι η περιοχή της Ροδόπης, η Κομοτηνή, προφανώς δεν έχει τις δυνατότητες να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, όπως έχουν οι γειτονικές πόλεις, ούτε να γίνει κέντρο ισχυρό τουρισμού και εμπορικής ανάπτυξης, αλλά καταγράφεται στο περιφερειακό, στο χωροταξικό σχέδιο που έχει εγκριθεί και η δεύτερη φάση του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για υπογραφή,  ως ο πυκνωτής των υπηρεσιών της περιφέρειας, και των κέντρων της πανεπιστημιακής ανάπτυξης. Αυτά καταγράφονται με έναν ορθολογικό τρόπο, με έναν σχεδιασμό που κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει.
 Θα περίμενα, στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανώτατη εκπαίδευση, να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και ως κοινωνία και ως φορείς και ως πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να δούμε με πιο τρόπο θα αναπτυχθεί περαιτέρω το Δημοκρίτειο. Ποια νέα τμήματα θα δημιουργηθούν, με ποιο τρόπο θα γίνει η συνένωση του ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Δημοκρίτειο.

«Εδώ και είκοσι χρόνια περιφέρουν την ίδρυση Νομικής Σχολής ως το Χρυσόμαλλο Δέρας στις Περιφέρειες ή τους νομούς για να πουν πόσο καλοί είναι»

ΠτΘ: Ως προς τον σχεδιασμό στο πέρας αυτών των τεσσάρων πέντε μηνών κατά την διάρκεια των οποίων έγιναν συζητήσεις μεταξύ ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδόν ολοκληρωμένο σχέδιο, ως προς τα τμήματα και την μορφή του νέου διευρυμένου πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιφέρειας…
Δ.Χ.:
Αντί να συζητούμε ως τοπική κοινωνία και ως φορείς αυτά τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης του βασικού πυλώνα της περιοχής που είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  βρεθήκαμε αιφνιδιασμένοι. Έρχεται να ανακοπεί η συζήτηση με το ΤΕΙ της ΑΜΘ και έρχεται κατά τη  γνώμη μου, μια χωρίς σχέδιο ανακοίνωση, της αναγκαιότητας της δημιουργίας νομικής σχολής. Προφανώς δεν συμφωνώ με την αντίληψη, που εδώ και είκοσι χρόνια περιφέρουν την ίδρυση της Νομικής Σχολής ως το Χρυσόμαλλο Δέρας στις περιφέρειες ή στους νομούς για να πουν πόσο καλοί είναι. Υπήρχε ανάγκη ενός σχεδιασμού, όταν πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα ίδρυσης μιας νομικής σχολής. Από πού προέκυψε αυτή η αναγκαιότητα και ο σχεδιασμός; Προτάθηκε από Ινστιτούτα, από επιτροπές που έγινε διαβούλευση με τα πανεπιστήμια, με τις νομικές; Υπάρχει αναγκαιότητα για μεγαλύτερο αριθμό νομικών ή δικηγόρων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό νομικών σε όλη την Ευρώπη, να μην πω σε όλο τον κόσμο; Δεν θέλω να  μπω στο κομμάτι του πόσοι σήμερα εργάζονται ή υποαπασχολούνται. Η ίδρυση μιας τέτοιας σχολής, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, από το να ιδρύεις τμήμα που να βασίζεται στα σημερινά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα στην καινοτομία ή στην αγροτική οικονομία. Άλλο πράγμα το να δημιουργείς ένα τμήμα αγροτικής οικονομίας, ένα τμήμα καινοτόμο που βασίζεται στην τεχνολογία κι άλλο πράγμα με ευκολία, χωρίς να υπάρχει σχέδιο, να εξαγγέλλεις την ανάγκη δημιουργίας νέας νομικής σχολής.

«Όσοι ευθύνονται  για την υποβάθμιση του ΔΠΘ, ας μην ποντάρουν στην καταστροφολογία γιατί δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η περαιτέρω αποδυνάμωσή του»

ΠτΘ: Άρα το πρόβλημα ξεκινάει από πού; 
Δ.Χ.:
Με εφαλτήριο το έλλειμμα σχεδιασμού ή με το γεγονός ότι συντεχνιακά συμφέροντα ώθησαν στις συζητήσεις του ΤΕΙ ΑΜ-Θ,  με τη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι είναι λάθος τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες επιλογές, να αξιοποιούνται με τρόπο υποκριτικό, με πολλές δώσεις καταστροφολογίας και κινδυνολογίας, τόσο για το Δημοκρίτειο όσο και για την περιοχή. Και μάλιστα από αυτούς που έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο για την υποβάθμιση του ΔΠΘ όσο και για την περιοχή. Αναφέρομαι στον πρώην υπουργό και πάρα πολλούς άλλους, που περιφέρονται γύρω από αυτή την ιστορία. Αν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο υποβαθμίστηκε κι έπεσε στο μισό ο προϋπολογισμός του, έγινε στα μνημονιακά χρόνια που άλλοι έχουν την ευθύνη, που ήταν υπουργοί. Αν έχουμε τεράστια φοιτητική διαρροή στο Δημοκρίτειο, τα χρόνια αυτά, αν μιλούμε για τους λεγόμενους ιπτάμενους καθηγητές, γνωρίζετε πολύ καλά σε ποια εποχή άνθισαν και πώς και τα όσα προβλήματα διαπλοκής αναδείχθηκαν στο πανεπιστήμιο. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρύτανη, έχουμε πρυτανεύοντα.  Επί εποχής τους άνθησαν, γι' αυτό ας αφήσουν την καταστροφολογία και την κινδυνολογία. Ας μην ποντάρουν εκεί, γιατί δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να υποβαθμίσει ή να αποδυναμώσει το Πανεπιστήμιο της Θράκης και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ένα λάθος σχεδιασμό για να επενδύουν να αναδείξουν αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα.

«Θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις, έστω στο πιο απλό ζήτημα που αφορά στην συγχώνευση ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ»

ΠτΘ: Επειδή όμως τα υφιστάμενα ανοιχτά ζητήματα είναι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, γιατί από την στιγμή που, δεχόμενοι τα όσα λέτε, δεν υπάρχει καμία βεντέτα ανάμεσα στο Υπουργείο και το ΔΠΘ, ο κ. Γαβρόγλου αποφεύγει συστηματικά να βρεθεί μπροστά στην τοπική κοινωνία και να δώσει απαντήσεις; Το είδαμε και στο πρόσφατο περιφερειακό συνέδριο, που δεν έδωσε τελικά το παρών στην Σύγκλητο, το είδαμε και με την παύση που έθεσε στις συζητήσεις συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ. Γιατί λοιπόν δεν έρχεται στην περιοχή για να κλείσει τα στόματα σε όσους διατείνονται το αντίθετο;
Δ.Χ.:
Δεν βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ το έργο οποιουδήποτε υπουργού, πολύ περισσότερο του κ. Γαβρόγλου. Είναι εύλογα τα ερωτήματά σας και προφανώς είναι ερωτήματα πάρα πολλών ανθρώπων που σκέφτονται με πολύ καλή θέληση. Η δική μου άποψη είναι ότι τα όποια υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα νομιμότητας που  προέκυψαν στο ΔΠΘ, που άλλωστε έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει το δρόμο τους, νομίζω δεν μπορούν να οδηγούν σε άλλες επιλογές, λαθεμένες, που ουσιαστικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσκολεύουν περαιτέρω την ίδια την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ΔΠΘ.
Θεωρώ ότι πράγματι θα έπρεπε να υπάρχουν απαντήσεις, τουλάχιστον στο πιο απλό ζήτημα που αφορά τη συγχώνευση των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην περιφέρεια. Γιατί κι εγώ αισθάνομαι και αντιλαμβάνομαι ότι είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή, να συζητάς ότι ένα πανεπιστήμιο που θα είναι στην Καβάλα και τη Δράμα, που διοικητικά θα ανήκει στην περιφέρεια τη δική μας, αλλά θα αναζητεί πόρους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υποδομών ή οτιδήποτε αναγκών έχει, σε μια άλλη περιφέρεια, σε έναν άλλο περιφερειάρχη. Φοβάμαι ότι ούτε η βιωσιμότητά του δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί στο μέλλον. Γι' αυτό θεωρώ ότι δυστυχώς συντεχνιακά συμφέροντα, κυρίως καθηγητών, ώθησαν στην ανακοπή της συζήτησης μεταξύ ΤΕΙ ΑΜ-Θ  και ΔΠΘ, και την έναρξη των συζητήσεων του πρώτου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.  Όλα αυτά πρέπει να τελειώνουν και είμαι βέβαιος ότι θα τελειώσουν. Εδώ υπάρχει κινητικότητα και από τους βουλευτές ευρύτερα στην περιφέρεια, έτσι ώστε να υπάρξει σύνεση, λογική και εξορθολογισμός ώστε πράγματι να  υπάρξουν λύσεις  που θα ενδυναμώνουν το Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
ΠτΘ: Ποια είναι αυτά τα συντεχνιακά συμφέροντα που καταγγέλλετε;
Δ.Χ.:
Όχι συντεχνιακά συμφέροντα εδώ.  Άλλων καθηγητών, στην ευρύτερη περιοχή, που δυστυχώς εμφιλοχωρούν και μέσα στους χώρους των υπουργείων κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

«Αν δεν πρυτανεύσουν τα πραγματικά και δίκαια συμφέροντα της περιοχής θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δεν θα είναι σε όφελος της κοινωνίας»

ΠτΘ: Εν κατακλείδι επειδή υπάρχει αμφισβήτηση ακόμα και σε αυτό, θα επηρεάσουν κατά την άποψή σας το ΔΠΘ και την περιοχή, αν ευοδωθούν τα δύο σενάρια που συζητάμε; Η μη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ και η ίδρυση νέας νομικής.
Δ.Χ.:
Εγώ είμαι αισιόδοξος, ότι αν ως περιοχή, επικρατήσει η λογική και η σύνεση, μακριά από καταστροφολογίες ή κινδυνολογίες – γιατί αισθάνομαι ότι κάποιοι έχουν σηκώσει την παντιέρα, προκειμένου δυστυχώς όχι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της περιοχής, αλλά να επανακάμψουν στο πολιτικό σκηνικό, από το οποίο ήδη είναι μακριά –  και αν σύσσωμοι οι επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, τεκμηριώσουν όσο γίνεται με πιο πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο τα δίκαια αιτήματα που έχει η περιοχή είμαι βέβαιος πως θα βρουν ευήκοα ώτα.  Αν δεν  είναι αυτή η διάθεση, αν δεν πρυτανεύσουν τα πραγματικά και δίκαια συμφέροντα της περιοχής και πρυτανεύσουν άλλα, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δεν θα είναι σε όφελος της κοινωνίας.
 Να είναι βέβαιοι όμως ότι και εμείς, αλλά και οι βουλευτές, σε τέτοιου είδους δίκαιες διεκδικήσεις, θα είμαστε δίπλα να υποστηρίξουμε αυτά τα αιτήματα που συμβάλουν και στην ενδυνάμωση του ΔΠΘ, αλλά συνολικά και στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης της περιοχής, που τόσο έχει ανάγκη και που διακηρύχθηκε πριν από λίγο καιρό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εδώ στην περιοχή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.