Μπαξεβανακης: Στην Ελλαδα ειναι πιο δυσκολο να βρεις εναν τεχνικο απο εναν δικηγορο

Ο υφυπουργός Παιδείας προανήγγειλε αύξηση του ποσοστού εισαγωγής μαθητών από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ - Διευκρίνισε πως δεν θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων με την τέταρτη Νομική

Στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, 12 και 13 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, θα βρίσκεται στην Ξάνθη.
 
Για την έκθεση για τα ΕΠΑΛ που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, δήλωσε: «Θέλαμε να σπάσουμε προκαταλήψεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα ΕΠΑΛ. Θέλαμε να προβάλουμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε αυτά τα σχολεία.
 
Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να βρεις έναν τεχνικό από το να βρεις έναν δικηγόρο ή έναν πτυχιούχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι μια ελληνική πρωτοτυπία. Σε άλλες χώρες της ΕΕ ο αριθμός των παιδιών που επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση είναι ίσως ή μεγαλύτερος από τα παιδιά που επιλέγουν το γενικό Λύκειο. Εδώ είμαστε ακόμη στο 30% ή και χαμηλότερο ποσοστό. Εδώ πολλές φορές αυτή η επιλογή έχει να κάνει με τις αντιλήψεις που υπάρχουν ακόμη σε πολλές λαϊκές οικογένειες.
 
Η έκθεση που διήρκεσε τέσσερις μέρες στο Σύνταγμα πήγε πάρα πολύ καλά. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».

Για τον αριθμό υποψηφίων που θα εισαχθούν φέτος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είπε: «Συνολικά ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, αλλά θα είναι στα ίδια νούμερα περίπου».
 

Και συνέχισε προαναγγέλλοντας αύξηση του αριθμού εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ: Σε ό,τι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, εμείς από πέρυσι θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα αυτών των παιδιών να εισάγονται και στα Πανεπιστήμια, όχι μόνο στα ΤΕΙ. Πέρυσι δώσαμε μόνο το 1% των θέσεων, αλλά ήταν μια αρχή. Παιδιά των ΕΠΑΛ μπήκαν σε ιατρικές σχολές, και σε άλλες, με μεγάλες επιδόσεις. Αυτό το ποσοστό θα γίνει 3-5%, δίνουμε μια καλή διέξοδο και στα παιδιά των ΕΠΑΛ. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, από παντού μπορείς να εισαχθείς παντού».
 
Για την τέταρτη νομική σχολή είπε: «Δεν κατανόησα τη συζήτηση μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης. Δεν θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων. Είπαμε όμως πως είναι καλύτερα αντί να στοιβάζονται 300 παιδιά σε ένα αμφιθέατρο, να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση. Είναι ένα μοίρασμα του ίδιου αριθμού σε τέσσερα πανεπιστήμια αντί για τρία».

Στην Ξάνθη το προσεχές διήμερο 

O κ. Μπαξεβανάκης τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις 13.00 της Τρίτης στα γραφεία του κόμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.